RECENZE: David Gilmour nezapře Pink Floyd, ale není jejich revival

Vydáno 24.09.2015 | autor: redakce

David Gilmour (69) byl plodnější během dvou manželstvích než v samostatné hudební kariéře. Zatímco potomků má včetně adoptovaného syna Charlieho osm, od roku 1968, kdy se stal členem Pink Floyd, vydal jen čtyři sólová alba. Ale proč ne, vždycky je lepší, když hudebník zveřejňuje nové nahrávky jen když cítí, že má co říct. Ani na Rattle That Lock ze sebe Gilmour nesetřásl stín Floydů, ale proč by to také dělal, že?

RECENZE: David Gilmour nezapře Pink Floyd, ale není jejich revival RECENZE: David Gilmour nezapře Pink Floyd, ale není jejich revival

 

Rattle6302DAVID GILMOUR
RATTLE THAT LOCK
Sony Music
10 trax / 51:19 min

Tracklist: 5 A.M., Rattle That Lock, Faces of Stone, A Boat Lies Waiting, Dancing Right in Front of Me, In Any Tongue, Beauty, The Girl In the Yellow Dress, Today, And Then...

Na své čtvrté řadovce David Gilmour vedle zpěvu a kytary ovládá také klávesy, elektrické piano, hammondky, klavír, baskytaru a basovou harmoniku. Přesto si přizval řadu hudebních přátel včetně dlouholetého spolupracovníka Phila Manzanery (mj. Roxy Music), který je rovněž koproducentem alba, a své manželky Polly Samson. Právě ona přispěla několika lehce posmutnělými texty, které se často zabývají smrtelností a časem, což je v případě sedmdesátiletého interpreta logické.

Nejvíce hostů se prezentuje v jazzové skladbě The Girl in the Yellow Dress, kterou sólem na kontrabas otvírá Chris Laurence. Jools Holland zde hraje na klavír, Colin Stetson na saxofon a Robert Wyatt na kornet. Hlavní protagonista tohoto opusu se v tomto případě vzdal i kytary, kterou svěřil Rado Klosemu, který stál v půlce 60. let u vzniku Pink Floyd. Ve slavné kapele Gilmour posléze nahradil dosavadního frontmana, kytaristu, zpěváka a hlavního skladatele Syda Barretta, který byl psychicky na dně vinou drog.

S jakým mistrem máme tu čest, je jasné hned z úvodní instrumentálky 5 A.M. s emotivním kytarovým sólem navazujícím na zvuk Pink Floyd. Legendární skupinu a její majstrštyk Dark Side Of The Moon trochu připomene i Gilmourův zpěv v akustické Faces of Stone ozdobené lesním rohem a akordeonem.

Další písní plnou hostů je A Boat Lies Waiting s nepřeslechnutelnými harmonickými vokály Davida Crosbyho a Grahama Nashe. Tahle polovina úžasné folk-rockové čtveřice CSN&Y stejně jako kytarista Klose účinkovala už na třetím Gilmourově počinu On an Island (2006). Album Rattle That Lock naštěstí nemá tak strašidelnou atmosféru jako jeho titulní píseň doprovázená efektním černobílým videoklipem. Při vzniku téhle skladby s doprovodnými vokály sboru The Liberty a zpěvačky Mica Paris byl Gilmour inspirován znělkou francouzských drah od Michaëla Boumendila, který je na desce uváděn jako spoluautor.


Smutnou a melancholickou náladou se vyznačuje Dancing Right in Front of Me, v níž kytarové sólo vnímavého posluchače odnese do jiných sfér. O mnoho veselejší není ani song In Any Tongue, ale nejde o nějakou depresi jako spíše o posmutnělé životní bilancování. O klavírní doprovod se tentokrát postaral Gilmourův syn Gabriel. Odlišnou náladu než zbytek alba má díky elektrickému piánu song Today, která se stala druhým singlem z alba.

Mezi nejlepší pasáže vydařeného alba patří všechny tři instrumentálky, vedle zmíněného 5 A.M. také Beauty s mistrovskou basovou linkou a závěrečné And Then... plné emocí. Nahrávka Rattle That Lock ukazuje, že David Gilmour se na svých sólových projektech zcela neodstřihuje od tvorby Pink Floyd, ale zároveň je schopen nabídnout něco navíc, co opodstatňuje vznik jeho samostatných děl.

BEST TRAX: Rattle That Lock, Faces of Stone, The Girl In the Yellow Dress
ZKUS TAKY: Steve Hackett - Watcher of the Skies: Genesis Revisited, Syd Barrett - Crazy Diamond, Roger Waters - Amused to Death

Roman Jireš
5/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít