Hip Hop Jam: ruce vzhůru!

Vydáno 09.08.2007 | autor: redakce

První ročník t-music Hip Hop Jamu nabídl nejbláznivější show festivalových dějin. Vystoupili David Banner a The Game. Přečtěte si zmrzlý report, iReport.cz totiž vyslal do vojenského prostoru v Mimoni svého špiona.

Hip Hop Jam: ruce vzhůru! Hip Hop Jam: ruce vzhůru!

t-music Hip Hop Jam
3. - 4. 8. Letiště Hradčany u Mimoně


Zasadit hiphopový fest do bývalého vojenského prostoru, který využívala od konce roku 1968 až po revoluci československá armáda společně se Sověty, chce pořádnou kuráž a škoda jen, že to vzhledem ke gangsterskému obsazení sobotního večera (The Game) neprošlo přes marketingového poradce festivalu. I tak byl příjezd do Mimoně jedinečnou návštěvou betonového skanzenu, posazeného kamsi do středních Čech. Opuštěné bytovky lemovala ochranka v žlutých vestách s posláním kývat hlavou ve smyslu: ano, tady bude vystupovat David Banner z Mississippi a The Game, bývalý fella 50 Centa a jeho skvadry G-Unit. Prostory letiště nabízejí nespočet možností, jak naprogramovat strukturu areálu, od bývalých hangárů pro ranní afterparty až po nekonečně dlouhé plochy pro parkování, stánky s langoši, pivem a T-Mobile prezentací. Kromě již zmíněných MCs z USA vystoupila na Hip Hop Jamu česko-slovenská elita (Kontrafakt, PSH, Indy & Wich, Pio Squad, SuperCrooo a další).



Páteční noc patřila crunk legendě z jihu Států. Banner byl tak trochu ruskou ruletou, protože daleko vděčnější tváří je z hlediska mediální masírky The Game. O to fešnější překvapení přinesla zhruba půl jedná ráno, kdy se po nepříliš povedeném hecu od Kamikazeho vypotácel na stage mistr „teď vám ukážu, jak se paří na jihu“. První track a jistota, že tohle na Grammy nikdy nebude. Playback, Banner jen hecuje, DJ scratch it!, začíná live show, otvírák a první beaty a.k.a. klasika dirty south. Banner roztahuje pusu od ucha k uchu, řehní se, i když mu pod pódiem stojí maximálně pět tisíc lidí. Venku to padá na 9 stupňů, pára od pusy, lidi běží do stanů pro mikiny, Banner sundavá bílé tričko, masa svalů se vylije na plazma televize kolem stage a zmizí mezi lidma.



Šipka do davu hned v první tracku? Crunk baby, páč David se na pódiu znovu jen tak neobjeví. Po deseti minutách visí čtyři metry vysoko na zvukařský věži, teplota si sedá na 7 stupních, 2600 lidí v transu, zbytek nechápe, Banner opět mizí neznámo kam. Po hodině dotluče zbytek vnímajících upravená pecka Nirvany Smells Like Teen Spirit, je „vycrunkováno“ a jasno: tohle Česká republika ještě nezažila! Spontánní, energické, živelné, opilé a crazy. Ultimátní show bez nějakých vokálních ambicí, vyšňořených rapperských kvalit (i když jich Banner má přehršel). Crunk je o zábavě a Banner je crunk!



Sobotní noc byla v znaku West Coast style! Spolu se Snoop Doggem a „kompletní“ sestavou Wu-Tangu bez Method Mana zatím největší formát z kontinentu rapu a diametrálně odlišný přístup k show. Striktní diktát bez divadla, flaška vodky na ex (i když polovina obsahu tekla Gamovi po bradě), joint míru, obligátní pruda do G-Unit navzdory zahraným trackům, které pocházejí právě z dílny tolik nenáviděného 50 Centa. A že The Game údajně chystá návrat do G-Unit? Ano, pravda je někde tam venku. Zazněly všechny potřebné pecky z posledních alb The Documentary a Doctor´s Advocate, lidi zamračený a zpruzený, teplota na 8 stupních, žádné skandování, žádné přídavky, jsou tři ráno a jde se spát. Studená noc, chladný The Game a zmrzlé publikum.



Hip Hop Jam rozjel první ročník ve velkém, a i když byla účast vzhledem k headlinerům tristní, organizátoři vyjádřili spokojenost a ohlásili na příští rok pokračování. Pokud se budou držet famózního a originálního doprovodného programu (letecká akrobacie, freestyle motocross s Petrem Kuchařem, snowboardová exhibice na pravém sněhu) a progresivního výběru aktuálních a velkých jmen z USA, mají slušně zaděláno na silnou konkurenci konzervativního Hip Hop Kempu.

text Marek Pros

PS: Krádeže jsou festivalovou noční můrou, která vybílila stany i v Mimoni. Jednou z obětí se stal i náš věrný muž s bleskem. Chemik je ale profesionál, a proto se v nejbližší době můžete těšit na pikantní fotky navzdory osudu!

www.hiphopjam.cz

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít