The Rasmus dobyli Přeštěnice

Vydáno 16.07.2009 | autor: redakce

Ve dnech 10. a 11. července se konal již devátý ročník festivalu Přeštěnice. Hlavní hvězdou byli dle očekávání finští The Rasmus. Detailní rozbor nejen jejich vystoupení naleznete v následujícím reportu.

The Rasmus dobyli Přeštěnice The Rasmus dobyli Přeštěnice

Na devátém ročníku Open Air MusicFestu Přeštěnice se během tří dnů na třech podiích vystřídalo 74 domácích i zahraničních kapel. I přes proměnlivé počasí a mrazivé noci se podařilo pořadatelům nalákat kolem 4000 posluchačů. Jako hlavní tahák zvolili finskou rockovou kapelu The Rasmus. Hojná účast diváků, ale dorazila už ve čtvrtek a v pátek zejména na tuzemské kapely. Největší zájem byl hlavně o české stálice Wohnout, Chinaski a Divokej Bill. Publikum také hodně zaujali Nightwork, kteří by svou energií zaplnili i hlavní stage.


V sobotních dopoledních hodinách se už před hlavním podiem začaly seskupovat první fanynky v černém oblečení. Slečny na svých místech čekaly celý den i přes déšť a zimu, kterou chvílemi střídalo slunce. V rukou držely různé transparenty a nejen pořadatelům svou přítomností zajistily zábavu na celý den. Díky konečné úpravě programu se na hlavním podiu objevila po českých formacích i rakouská skupina Kontrust, která si zde získala nejednoho nového fanouška. Svou rockovou rázností a originalitou dokázali skvěle nabudit posluchače na slibovaný bonbonek večera. Naneštěstí se však vloudila organizátorům chybička do programu a tou byli Rybičky 48. Ti dokázali uspat a svými gesty znechutit a znepříjemnit čekání nejednomu divákovi.


Po hodinovém zvučení a vylaďování posledních detailů se konečně na scéně objevili ti, na které tu většina obecenstva čekala celý den. Po intru k úvodní skladbě nového alba se v plné síle dostavili The Rasmus. Nejen díky mrazu, který tou dobou sílil, to pod podiem opravdu vřelo. Jedna ruka nezůstala dole. Při známých hitech jako jsou No fear, First Day Of My Life či In The Shadows nebylo téměř i přes výborné nazvučení slyšet  zpěváka, který se v Čechách ukázal opět s novou image.


Téměř hodinu a půl dlouhé vystoupení si Finové odpracovali na jedničku. Přes pár technických zádrhelů před nástupem se kapela dostala do formy velmi rychle. Celé vystoupení si všichni členové užívali společně s davem pod nimi, jako kdyby bylo jejich poslední. I plyšáky, které na jiných akcích zpěvák kope dolů z podia tentokrát bral s rezervou. Mezi osvědčené skladby byly zařazeny kromě Livin' in a World Without You pouze další čtyři songy z nového alba. The Rasmus prostě sázeli na jistotu a většina komplikovanějších písní ustoupila jasným hitům. Nejen díky tomu byla kytarová sóla velmi často doprovázena jekotem slečen, které na sebe chtěly upozornit frontmana.


Po vypalovačce Guilty zmizeli Finové z podia. Jako tradičně na svých koncertech na sebe ale dlouho nenechali čekat a čtyři mužíci se opět po chvíli vrátili, aby svým věrným i novým fanouškům přidali dva songy. Na první přídavek si Lauri Ylönen k sobě přizval dvě slečny z publika, aby mu pomohly zapět finskou Rakkauslaulu. Na závěr skupina zvolila typickou Sail Away, s kterou se The Rasmus nadobro rozloučili s ukojeným a šťastným publikem.

text Lenae Moon foto Petr Tibi

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít