Richard Müller: první štace Best Of Tour

Vydáno 08.10.2009 | autor: redakce

Šestidílná šňůra odstartovala v brněnské hale Vodova. Jak se Müllerovi vydařil návrat na scénu, prozrazuje reportáž Simony Bilíkové.

Richard Müller: první štace Best Of Tour Richard Müller: první štace Best Of Tour

Těžko, přetěžko nesli třemi lety Müllerovi fanoušci zprávy o tom, že slovenský hitmaker ukončuje kariéru. O to milejší byla jeho letošní účast na trenčínské Pohodě. Pořádné překvapení si však zpěvák nechal až na konec léta, kdy oznámil své nové koncertní plány. Brno mělo čtvrtý říjnový den tu čest být prvním místem Best of tour 2009.

Zbývá asi půl hodiny do začátku koncertu a my se připojujeme k davu lidí proudícímu k hale. Fanoušci ještě narychlo kupují nezbytné občerstvení a na pódiu již začíná rozehřívat přítomný dav slovenská předkapela Mukatado, poprvé koncertující v Česku. Po závěrečné písni Slovakia probíhá úprava pódia, zatímco fans nedočkavě vyvolávají hvězdu večera.

Pódiové osvětlení získává na intenzitě a za zvuku bubnů na plac vstupuje v tradičním dlouhém saku Richard Müller se svojí novou kapelou a třemi sboristkami. Po úvodním plesovém marši okořeněném originálním textem a slovy „Dobrý večer Brno“, startuje písní Nina Ricci. Následuje V tom istom meste z alba Nočná optika v doprovodném dialogu se sboristkou Lucií Šoralovou. Poslední zahřívací rockovější věcí je Tajné milovanie v doprovodu Martiny Pártlové, známé z finále Česko hledá superstar. „Sa těším, že sa těšíte. Je to velmi dobrý pocit,“ vzkazuje zpěvák nadšenému publiku.

Při hitu Srdce jako kníže Rohan, kdy i sám Müller přiznává, že textu moc nerozumí, začíná gradovat atmosféra. „Ste báječný, ďakujem vám“ opakuje. Nad pódiem se začínají odhalovat doposud skryté křišťálové lustry, aby zintenzivnily vzpomínku na hit od Hany Hegerové Stín stíhá stín. Zpěvák lituje, že tu dnes není sama zpěvačka, aby si s ním tuto píseň zazpívala. Zastoupení je tedy na Lucii Šoralové. Následně však hlavní aktér vzkazuje fanouškům, že má pro ně překvapení.

Na pódium totiž přichází říct ahoj a pár vět samotná Hegerová, která celé dění sledovala z publika. Dav zpěvačce, která je stále vitální a usměvavá, skládá hlasitou poklonu... Poté Richard nastupuje s méně známou písní 24 hodín denne a první polovinu koncertu završuje hitem Baroko, kdy nechává zpívat hlavně samotné fanoušky.

Po dvaceti avizovaných minutách pauzy se Müller objevuje v novém kostýmu, což komentuje slovy: „Zpěvák si potřebuje vyměnit jen sako“. Servíruje hity Nebude to také ľahké a Milovanie v daždi. Publikum opět ožívá, lidé aplaudují, zatímco se jim nad hlavami prohání zelené lasery umocňující celkovou atmosféru. Při Tlakové níži sbíhá kytarista pod pódium, aby zahrál několik tónů publiku pěkně zblízka.

Po šlágrech Cigaretka na dva ťahy, Nahý II a Po schodoch, která je podaná v trochu jiné verzi, Müller představuje kapelu. Blíží se čas na vytleskání přídavků. Zpěvák nezklame a přidává Štěstí je krásná věc. Poté s velkými díky opouští scénu.

Publikum se však s jeho odchodem nechce smířit a nadále burácí, až si vyslouží poslední přídavek. Všichni se tedy již podruhé vracejí, aby brněnský koncert završili předválečným tangem Prečo sa máme rozísť. Atmosféra je už tak uvolněná, že i někteří členové ochranky u pódia ve žlutozelených vestách začnou tancovat ruskou kalinku, ve kterou tango přechází...


Další fotky zde


text Simona Bilíková, foto Marián Kábele
www.BrNovinky.cz

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít