Reset hlav na Europa festu

Vydáno 06.08.2010 | autor: redakce

Již od roku 1997 s jednoročním přesunem a jedním vynechaným ročníkem nás na fotbalovém stadióně v Popradě baví vystoupeními slovenských, českých či zahraničních hvězd jeden z nejstarších slovenských hudebních festivalů Europa 2 fest

Reset hlav na Europa festu Reset hlav na Europa festu

Déšť, slunce, déšť, slunce, déšť, slunce a samozřejmě zábava... Takto by se dalo charakterizovat víkendové počasí popradského festivalu. Na rozdíl od něho však organizátoři nezaháleli a návštěvnici byli obohacení o novinky a to například o 

zabezpečení internetového stanu, zvýšenou bezpečnost, rozsáhlejší zdravotní službu, možnost najít si svojí festivalovou fotku od fotografů webového portálu, špičkovou úroveň ozvučení, nový druh stage, osvětlení, různé doplňkové atrakce, ale také klasiku - meetpoint stánek, kde na fanoušky čekaly autogramiády účinkujících.

 


Tento rok jsme měli možnost na podiu zažít koncerty a výborné vystoupení, ale nechybělo ani určité zklamání. S jistotou však můžu konstatovat, že každá z osmnácti skupin od současných úspěšných interpretů, přes superstars, raperů až po stálice naší hudební scény a lákadlo festivalu, skupinu Scooter - měla něco do sebe a snažila se podat co nejlepší výkon a oslovit co nejvíce fanoušků.

 


Nejhlavnější úlohu získala martinská čtveřice Horská chata, která otevírala celý festival. Zároveň to i odnesla malým počtem fanoušků a pouze 30 minutovým vystoupením. I přes neustálé dešťové přeháňky ale vytvořili výbornou atmosféru a také těch pár lidí dokázali dostat do varu. Přece jen fungují pár let a je to poznat. Po nich se začala na podiu připravovat kapela Lavagance, a aby nebylo ticho, moderátor Roman Juraško se postaral o zábavu a soutěže. Kapela Lavagance hraje teprve od roku 2005 a už má na kontě 4 alba a zahrála před kapelami jako Mando Diao, či Depeche Mode. Po tzv. indierocku nastoupili na stage přerovské Helenine oči, které určitě není třeba představovat. Přítomný větší počet fanoušků s plnými hrdly odzpíval spolu s Lynchom hity jako Marianna nebo Nina. Hodně zvědavců se podívalo i na vystoupení superstaristy Miro Šmajdy, které zaujalo určitě víc lidí jako sobotní Martin Chodúr. Miro předvedl, že druhé místo ve zpěvu si skutečně zasloužil a o show se dokáže postarat jak vlastními písničkami nebo covery. Předělávkou od Metallicy rozbušil srdce nejedné dívce pod pódiem a superstárovská mánie pokračovala. Festivalová klasika Gladiator, kterou založili před 21 lety dva bratři, a jež přešla od metalu po současný pop-rock, si užila již větší skupina lidí. Jejich hity i přes blesky zpívaly z plných plic všechny generace. Po nich následoval sedmičlenný český Kryštof - ti představili svoje výborné nové album Jeviště. Bylo vidět, že skutečně umí obchodovat s deštěm, protože liják ustoupil a už dávno zmoklí fanoušci si je v bahně naplno užívali.

 

 

Po roční pauze jsme mohli slyšet největší vychytávky Petra Cmoríka aj z novějšího alba Jedno si želám. Cmoríka pak vystřídala Zuzana Smatanová. Při ní můžete vidět, že soutěže mladým a začínajícím kapelám skutečně pomáhají se zviditelnit a Zuzka tuto šanci v roce 2003 nepustila. Hra na flétnu, kytary, foukací harmoniku, zpěv a neuvěřitelná energie, kterou dávala lidem a přijímala zpět od nich, by se dala lámat. Před půlnocí s menší hudební pauzou provázenou burácením návštěvníků nastoupil německý headliner festivalu Scooter. Tato kombinace elektronické hudby, trance, happy hardcoru a asi i podle jejich slov k druhé písni: "Now listen to the rock music" už také rocku, si podmanil mnoho mladých. Trojice hudebníků se na festivalu předvedla již podruhé a opět s něčím novým. Tentokrát to byli výbuchy ohně a starými známými byli tanečníci a šmoulí vokály.

 


Jako předcházející roky, tak ani letos nechyběl neuvěřitelný počet bavících se návštěvníků. O tom, jakou energii vyzařovali v špatné vazbě na podium přibližujeme výběrem fotek.

Sobotní ráno nás potěšilo: svítilo slunce a s nadějí, že počasí vydrží, jsme si šli prohlédnout následující program. Po přivítání moderátorem naběhla na podium výborná bratislavská kapela Plus Minus. Kombinace punku a hardcoru rozběhla první návštěvníky naplno. Kluci mají od roku 2000 na kontě tři alba, čtyři kompilace a neskutečný počet koncertů jak na Slovensku, tak i v zahraničí. Po tomto vyhecování nastoupila chilloutová kapela Save the Cookie, kterou může znát díky titulní písni k pořadu Slovensko má talent - Get the Chance, i když v zahraničí je o mnoho známější. Zvláštní obdiv podle zpěvačky Cookie si zasloužili lidí stojící pod podiem i přesto neskutečné bláto. Věnovala jim píseň se slovy: "Teď je to písnička přesně pro vás - Homeless Party". Po nich však naběhla na podium jednoznačně nejlepší slovenská SKAkající kapela Polemic. Výběr písniček z jejich devíti alb i z toho nejnovějšího Horúce časy a jeden cover roztancoval a zabavil všechny. Když se osm kluků balilo, na podiu se již připravovala spišskonovoveská skupiny Smola a hrušky. Ti na počasí určitě smůlu neměli a také vyhráli tím, že jim Polemic rozehřáli publikum. Albem Kameň, papier, nožnice rozhýbali nejednoho fanouška a také přes celé léto jsme si mohli připomenout Maturu. Za potlesku po vydařeném koncertě už se ale s trochu vyměněným publikem přiběhlo hip-hoperské duo Moja reč a po něm fanoušky pohltil a rozkýval hlavy koncert Rytmuse a Tiny. Jejich společný Příběh si spolu s nimi odzpívali snad všichni. Rytmus opouštěl podium až po poselství: "Nevšímejte si nadávek v písničkách, textech, ale jděte za svým cílem přes všechno. Jste mladí, talentovaní a máte na to!" S menším zpožděním lidi zresetovala a rozezpívala pop-rocková kapela Hex s novým členem - zpěvákem z From our Hands tentokrát bez mikrofonu a na postu akustické kytary. Nikdy nebolo lepšie, V piatok podvečer si zresetujme hlavy, Chvíľu áno, chvíľu nie se ozývalo z hrdel fanoušků. Po notoricky známých rádiových hitech nastoupil Martin Chodúr s nádherným hlasem, s muzikanty a s připravenými covery, ale zaznělo i pár jeho vlastních skladeb. Hlasem spíše na posezení a relax než na festivalem roztancované lidi s kupou energie. Po jedenácté hodině večer už byla připravena hlavní hvězda sobotního večera - famózní Richard Müller se svojí vynikající kapelou. Hit za hitem vypouštěl mezi lidi svým krásným dunivým hlasem, jako by to nic nebylo. Richard má za sebou několik kompilací, alb, projektů a tento rok i vysoký počet koncertů a turné. Tento koncert se dá právem označit za nejlepší.

Festival tento rok i se změnami přinesl výborné ohlasy. Uvidíme, co si na nás organizátoři připraví za rok.

Silvia Rákoicová, foto Daniel Lipár


Celý fotoreport z festivalu najdete zde.

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít