Reportáž z koncertu Iné Kafe: punk rock jaksepatří

Vydáno 12.01.2011 | autor: redakce

Návrat slovenských punkrockových hochů z kapelky Iné Kafe na klubová pódia započal koncertem v pražské Akropoli. Série patnácti vystoupení během dvaceti dní je již téměř vyprodána – a fanoušci natěšení. Jak jejich radost sdílela Eva Došková?

Reportáž z koncertu Iné Kafe: punk rock jaksepatří Reportáž z koncertu Iné Kafe: punk rock jaksepatří

ine kafe_liveINÉ KAFE
Palác Akropolis, Praha
11.1. 2011

Přesně o půl osmé začali přeplněný sál rozhýbávat Selfish, baskytarista Blinker v zimní čepičce řezal do strun a bříškatý zpěvák Reeko skákal po pódiu jako rocková hvězda světového formátu. Několik prvních nadšenců se pustilo do pogování. Nakonec si od překvapených Selfish vytleskali i přídavek, jakoby na Iné Kafe nechtěli spěchat.

Když se však zhasla světla a před rozsvícené Iné Kafe logo začali nastupovat Vratko, Forus, Dodo a Wayo, bylo jasné, že teprve teď všechno dostane grády. Stárnoucí, ale stále energičtí hoši vsadili na osvědčené letité hitovky, které si většina návštěvníků zřejmě nostalgicky pamatovala ze své rané puberty.

Více než deset let staré songy jako Ráno, 30. Február nebo Úspešně zapojení řvali snad všichni, podobně jako například profláklé Spomienky na budoucnost. Zazněly i dvě novinky z po letech připravovaného nového alba, Figurka a 90%, které mají obě typickou Kafáčovskou tvář.

Vzduch se plnil odérem potu, prostorem nahodile létaly pogující končetiny z řádně početného kotle, sem tam si někdo skočil z pódia a nechal se unášet. Atmosféra podpořená strobo světly a pořádně ostrým zvukem vážně stála za to a dávala tušit, že tohle fakt není koncert slovenské národní opery.

Tomu však napovídal i neskutečně falešný zpěv linoucí se z Vratkových úst, netrefující příliš tónů známých z desek. Že by to však někomu pod pódiem nějak zvlášť vadilo, to se říct příliš nedá. Iné Kafe prostě nepatří zrovna mezi kapely, kde by nehrála větší roli energická show či prostě a jednoduše oddané skákání fanoušků.

Atmosféra v přeplněné Akropolis byla strhující, typicky punkrocková a nadšení publika nezměrné. Že muzikální výkon kapely poněkud pokulhával, to jim už každý odpustí.

4/7

text Eva Došková, foto Petr Tibi

Fotoreport z pražského koncertu si můžete prohlédnout ZDE.

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít