Sebastien: recenze nejlepší metalové desky v Čechách

Vydáno 27.01.2011 | autor: redakce

Sebastien je mladá česká kapela, která svou prvotinou Tears Of White Roses zcela překračuje hranice našich luhů a hájů a kritici ze všech koutů na ni nešetří superlativy. Ale opravdu si je zaslouží? Ano i ne.

Sebastien: recenze nejlepší metalové desky v Čechách Sebastien: recenze nejlepší metalové desky v Čechách



sebastien_coverSEBASTIEN
TEARS OF WHITE ROSES
Escape Music
12 trax/47:00 min

Na jedné straně sice přináší dokonalé reprodukce stylu ovládaného kapelami jako Helloween či Masterplan. Není divu, když desku nahrávali ve studiu německého powermetalového matadora Rolanda Grapowa, který album produkoval a částečně pomáhal s kompozicemi.

Na druhé straně však album nepřináší nic nového a pouze přejímá již dávno vymyšlené rockové stereotypy. Na české poměry jde však o projekt zcela unikátní. Vždyť na albu spolupracovali mimo jiné Fabio Lione z Rhapsody of Fire nebo zpěvačka se sametovým hlasem Amanda Somerville. I bez hvězdného hostování jsou ale Sebastien hráčsky výborně vybaveni a umí to dát najevo.

Bombastický powermetalový sound a silné vokály posluchače sice přesvědčují o tom, že konečně slyší českou kapelu se skutečně světovým zvukem, ale většině songů chybí silnější drápy, aby se do člověka zaryly. Písně jsou příliš předvídatelné, plné romantických textů jako z červené knihovny, hudbě chybí větší dramatičnost a neotřelost. Ale není se co divit, v rámci tohoto stylu toho již nejde moc nového vymyslet a pro mnohé je toto album jistě fantastickým kouskem.

Přes uvedené výhrady je třeba zdůraznit, že v rámci svého žánru je Tears Of White Roses v tuzemsku převratným počinem a nejmilejším překvapením posledních let hodným srovnání se slavnou rockovou operou Avantasia z dílny Tobiase Sammeta.

6/7

Vladimír Michna

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít