LIVE: David Koller si podmanil Okoř, hity Lucie odzpíval lépe než nedávno na obřím turné s kapelou

Vydáno 22.08.2016 | autor: Hana Bukáčková

Okoř uvítala o uplynulém víkendu již 16. ročník stejnojmenného jednodenního festivalu. Počasí oproti předpovědi nevyšlo, bylo totiž krásně, až na závěr, kdy Mandrage přivolali písní déšť.

LIVE: David Koller si podmanil Okoř, hity Lucie odzpíval lépe než nedávno na obřím turné s kapelou David Koller se na Okoři předvedl v dobrém světle. Foto: Lukáš Loužecký


OKOŘ
20. 8. 2016

Návštěvníci se mohli těšit opět na pestrý výběr kapel. Krom klasických festivalovek byl hlavním tahákem David Koller. Ten se svého úkolu zhostil na výbornou a předvedl, že je v plné síle. Jednoznačně nejlepší vystoupení dne. Zapěl jak věci ze svých sólových alb, tak i z repertoáru Jasné páky (Konec nočních toulek) a Lucie (Černí andělé, Troubit na trumpety by se nám líbilo, Šrouby do hlavy). Byl to opravdu rockový nářez od "pana muzikanta", který chodil po pódiu bosky. Písně od Lucie zněly s větším nasazením a "opravdověji", než jak je odehrála kompletní Lucie během letošního turné.

Gesto proti fašismu: Kde hraje Ortel, tam už David Koller nepřijede

Velmi úspěšné bylo číslo kluků z Hanspaulky - Tata Bojs, kteří vystupovali na tomto festivalu prvně, a to hrají už nějaký ten pátek. Předvedli živou show, plnou skotačení Mardoši, které se nikdy neokouká. Lidé ochutnali jejich nadčasovou a správně "praštěnou" tvorbu.

Hned na úvod excelovala i Ewa Farna, která přilákala hodně lidí - pod pódiem nebylo k hnutí. I přes svoje mládí ukázala, jak to má všechno pod palcem (od ovládání mužské kapely až po komunikaci s publikem) a že to je paní, pardon, slečna, zpěvačka. Troufne si z fleku na Adele, dokáže si udělat srandu ze sebe, je hravá a muzikální a žánrově variabilní. Za to ji lidé milují.

vložte odkaz, text nemažte

INTIMNÍ POLÁKOVÁ A FESTIVALOVÉ KLASIKY

Bára Poláková si svoje vystoupení nesmírně užívala, svoji pozitivní náladu, ztřeštěnost a bláznovství šířila mezi lidi. Menší pódium jí sluší lépe než třeba to velké z letošních Colours. I když je otázkou, zda její vystoupení do programu zapadalo, protože její hudba krom medializovaných hitů Nafrněná a Kráva není rozhodně pro masové posluchače a člověk si k ní musí najít cestu.

Jelen, Xindl X a Mandrage objíždějí tolik festivalů, že už moc nemají čím překvapit. Odehrají naplno svá vystoupení a jedou zase na další štaci. Jelen vystupuje vždy se zpěvačkou Kateřinou Marii Tichou a pokaždé ji uvádí jako speciálního hosta, trochu to může připomínat hlášku Michala Hrůzy, kdy na každém koncertu oznamuje, jak klávesák Karel slaví narozeniny. Rozhodně všechny kapely patří k festivalovým stálicím a jsou zárukou kvality. Hrají tak skvěle, že zvednou ze svých dek téměř všechny přítomné a roztancují je svými osvědčenými známými hity, ale možná by to chtělo do budoucna víc než standardně odehrané vystoupení a ohrané hlášky k úvodům písní. 

To Jarda Uhlíř nás neurazil ani nenadchnul. Nicméně jeho písničky milují všechny generace a s chutí a malou nostalgií si je zazpívají i dospěláci. Příští rok bude slavit úctyhodných 50 let na scéně se Zdeňkem Svěrákem, tak uvidíme, zda si pro nás něco speciálního připraví.

FOTOREPORT: Okoř praskala ve švech: David Koller, Ewa Farna či Xindl X přivezli svoje hity

Festival se jako každoročně bez větších problémů vydařil, až na pár drobností (dlouhé intervaly mezi autobusovým spojením z/do Prahy, málo WC, o absenci pánských nemluvě, a všudypřítomné odpadky). Přesto všechno se na další ročník budeme znovu těšit, proběhne 19. srpna 2017.

text: Hana Bukáčková, foto: Lukáš Loužecký

Témata: Okoř, David Koller, Ewa Farna, Jelen, Mandrage, Xindl X, Barbora Poláková, Tata Bojs, Jaroslav Uhlíř

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít