LIVE: Ewa Farna v Karlových Varech zazpívala s orchestrem, vystoupil i David Stypka

Vydáno 05.07.2018 | autor: Hana Bukáčková

Loni si v rámci Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary zahrál s Karlovarským symfonickým orchestrem Michal Hrůza, letos se této role zhostila Ewa Farna. V letním kině ji doprovodil David Stypka, který si kromě vlastního setu na úvod se zpěvačkou zazpíval ještě rádii prověřený duet. 

LIVE: Ewa Farna v Karlových Varech zazpívala s orchestrem, vystoupil i David Stypka LIVE: Ewa Farna v Karlových Varech zazpívala s orchestrem, vystoupil i David Stypka


EWA FARNA & KARLOVARSKÝ SYMFONICKÝ ORCHESTR + DAVID STYPKA
LETNÍ KINO, KARLOVY VARY
4. 7. 2018

Malebný amfiteátr letního kina skýtal útočiště především pro příznivce Ewy Farne, což bylo poznat hned při úvodním setu Davida Stypky & Bandjeez. Fanoušci Ewy totiž Stypkův koncert spíš proklábosili, než že by si ho užili a pokochali se jeho sytým a pevným hlasem. Což byla škoda. Zvuk byl perfektní a Davidovy smutné písně o lásce jakbysmet.

Hudební vyžití na MFF Karlovy Vary: Vzpomínka na Miloše Formana, J.A.R., Ewa Farna i film o Nico

Na Davida Stypku se svého času koncertně lepila smůla - kam dojel, tam pršelo a tak podobně. Tento koncert nebyl výjimkou, hned po úvodním songu Lovci se mu "rozbila" kytara, a tak si při Neboj vypomohl tleskáním. Než zazněl aktuální singl Kříž, podotkl, že už ho ten den hráli, a to na neformální tiskové konferenci k filmu Úsměvy smutných mužů, kam byl použit jakožto titulní skladba. Snímek se objeví v kinech 12. července. Stypka předvedl vyrovnaný set - na rozdíl od Farne, kterou svazovala tréma, k níž se sama hned v úvodu přiznala.

NÁSTUP MIMO PÓDIUM

Přitom její nástup byl zajímavý. Objevila se na druhé straně amfiteátru a při úvodních slovech písně Oblíbená věc postupně sešla za vřískotu především dětských posluchačů k pódiu, kde se stmelila se svojí kapelou a Karlovarským symfonickým orchestrem. Ten měl pod taktovkou dirigent Jan Kučera.

Ewa Farna za doprovodu filharmonie nadchla ostravské publikum, zazpíval s ní i David Stypka

Aranže, za kterými stojí bývalý klávesák Farne Jan Steinsdörfer, jenž vyměnil dres a aktuálně hraje v nové sestavě Chinaski, udělaly z písní netradiční zážitek. Koncert postupně gradoval, včetně rostoucí energie. První třetina, ne-li polovina, byla ale slabá, bez větší šťávy. Jako by byly skladby špatně uchopené. Například Boží mlejny melou a La La Laj vyznívaly zpomaleněji než v "normální" verzi, což svádělo k přemáhání koncert sledovat a neusnout.

Až při Toužím opadl stud a Farna předvedla svůj temperament a překročila pomyslný prostor pro kapelu blíž k lidem. Při předělávce Avril Lavigne Tam Gdzie začalo dětské osazenstvo doslova šílet.  Dospěláky zahřál u srdíčka společný duet se Stypkou Dobré ráno, milá či nesmrtelný slaďák I Will Always You. Závěr patřil hitovkám Bumerang, Na ostří nože nebo Mám boky jako skříň, které pomohly zvednout nejednoho posluchače ze svého místa.

Setlist:
David Stypka: Lovec, Neboj, Černobílá, Lodivoj, Něco vím, Čaruj, Onanon, Nebolelo, Dělám, Skála, Helium, Vrány taky, Kříž, Jericho, Láska není
Ewa Farna: Oblíbená věc, Ty jsi král, Boží mlejny melou, La La Laj, Toužím, Jen tak, Déšť, Bumerang, Dobré ráno, milá, Tam Gdzie Ty (cover Avril Lavigne I'm with you), Ticho, Leporelo, Na ostří nože, Všechno nebo nic, I Will Always Love You (cover Whitney Houston), Mám boky jako skříň

Text: Hana Bukáčková, foto: Eva Dang

Témata: Ewa Farna, David Stypka, orchestr, Dobré ráno, milá

3,50

čtenáři

hlasuj
zavřít