LIVE: Glastonbury, den druhý: The Killers na hlavní stage zastínil tajný koncert Foals a Liam Gallagher trochu nudil

Vydáno 03.07.2019 | autor: Aleš Harazim

Glastonbury, při kterém nejsou potřeba holinky? Liam Gallagher na domácí půdě? The Killers, kteří ročník předtím hráli tajný set v malém stanu a teď jsou velkými headlinery? A co tajný koncert Foals? Takhle nějak vypadal náš druhý den na největším festivalu na světě.

LIVE: Glastonbury, den druhý: The Killers na hlavní stage zastínil tajný koncert Foals a Liam Gallagher trochu nudil LIVE: Glastonbury, den druhý: The Killers na hlavní stage zastínil tajný koncert Foals a Liam Gallagher trochu nudil

Je stejně zajímavé, jak festival Glastonbury funguje. Občas na něm totiž zahraje nějaká kapela tajně, bez oznámení a na mnohem menší stage, než na jakou má. Jeden rok takhle v Parku odehráli tajné, neoznámené sety Pulp nebo Radiohead, každý ročník má několik neoznámených vystoupení Fatboy Slim, na posledním Glastonbury před tímto, v roce 2017, proběhl v John Peel stage, tedy ve velkokapacitním stanu, neoznámený koncert The Killers. A vidíte, teď jsou headlinerem s dvouhodinovou show a spoustou hostů.

Když je prostě v programu TBA, tedy “to be announced”, je třeba být na pozoru, sledovat Twitter, případně prostě přijít a doufat, že tam bude nějaký váš miláček. Přesně to jsme zkusili na TBA v Parku i my. Ráno, kam jsme se úplně nedokopali, měli tajný koncert Vampire Weekend. Později odpoledne pak Foals. Ty už jsme stihli a byl z toho koncert celého dne. Ale nepředbíhejme.

RECENZE: The Killers píší hity, které už jsme slyšeli jinde

Druhý den jsme zamířili na druhou největší Other Stage, kde v jednu odpoledne začínali Fantastic Negrito. Tahle partička hraje, dalo by se říct, hodně naštvané blues. Blues, u kterého se křičí, u kterého se stěžuje na současnost, ale pořád má kořeny v klasice žánru. Hráli ještě jeden koncert na mnohem menší stagi, který jim asi slušel víc než obrovská Other Stage během dne, kdy do vás žhaví slunce. Chyběla tomu ta intimnější atmosféra.

Zatímco na hlavní stage předváděla své country Carrie Underwood a pomalu se chystal Hozier prozpěvovat své cajdáky pro děvčata, naše kroky vedly do malého John Peels Stage stanu, kde měl vystoupit Gerry Cinnamon. A dost nás překvapilo, že se už nedá ani dostat dovnitř, jaký je o tohoto chlápka zájem. Jak vidno, stačí jeden člověk s kytarou a dokáže rozparádit diváky natolik, že přes zapálené dýmovnice v jednu chvíli nebylo vidět ani na monitory, natož na pódium. Je to člověk, který nedává moc rozhovory a nikdo ho mimo Skotsko zdánlivě nezná, ale je to takový malý (velký) fenomén. Ostatně, na současné tour naplňuje koncertní haly a na Glastonbury hrál ve stanu pro pár tisíc lidí. Přitom je to takový ten buskerský bluegrass, chytlavé songy, které si s ním budete prozpěvovat u ohně. Ed Sheeran ovšem dokazuje, že po takových věcech lidé prostě baží.

Na Hoziera jsme jít nechtěli, rappeři Slowthai hráli moc daleko (je sluníčko, bolí vás nohy a půjdete 30-40 minut ke vzdálené stage?), stejně jako fenomén Lizzo, ze které byli všichni, kdo ji viděli, nadšení. Místo toho jsme se rozhodli zajít na TBA do Parku. Ukázalo se, že tou neoznámenou kapelou jsou Foals a když se to rozkřiklo, začalo k této malé stage chodit tolik lidí, že museli oblast kompletně uzavřít. My jsme to naštěstí zavčasu stihli a byl to koncert celého dne.

LIVE: Divocí Foals ovládli na Metronome festivalu svoji zvířecí podstatu

Už dlouho se spekuluje, že Foals jsou připraveni stát se jednou headlinery Glastonbury a na malé Park stage to jen dokázali. Nepotřebují světla nebo show, ostatně hráli za plného slunce odpoledne. Stačí jim ryzí hudba, muzikanství a nadšení. Bylo navíc vidět, jak mají svou koncertní tour skvěle připravenou, postupně budovali na gradaci, až se frontman Yannis Philippakis nakonec osobně připojil ke svému vlastnímu kotli (jak vidno na videu nahoře).

Těžko mohlo tohle něco ještě ten den trumfnout. Liam Gallagher odehrál svůj znuděný standard, ale v Anglii mají ty jeho Oasis songy pořád velkou odezvu, takže všichni před Pyramidou nadšeně zpívali. On sice nic lepšího než obvykle nepředvedl, ale nadšené publikum ho podrželo a prostě to mělo svoji atmosféru.

LIVE: Metronome festival, den první - Liam Gallagher moc nepřesvědčil, zato Morcheeba příjemně překvapila

Místo headlinerů The Killers, kteří přivedli na pódium jako hosty v průběhu svého dvouhodinového setu také Johnnyho Marra nebo Pet Shop Boys, jsme opět zamířili do malého Parku, kde konání na zdejší stagi ukončovali Hot Chip. Po cestě jsme se ještě na chvíli zastavili na The Chemical Brothers hrající na Other Stage, uznali, že asi není lepší živé skupiny hrající elektronickou muziku, ale dvě písničky asi stačí a šup do kopce do Parku (o kus vedle ještě hráli Wu-Tang Clan, to jen abyste viděli, jak má člověk složité rozhodování, na co vlastně jít).

Metronome festival v sobotu vyvrcholil show Chemical Brothers, zazářil i David Byrne

Hot Chip jsou skvělá klubová koncertní kapela, ale dokázali, že i na otevřeném prostranství mají co říct - zejména později večer a v intimnějším prostředí Parku. Únava z celodenního chození se sice začínala dost projevovat, ale jakmile spustili cover Sabotage od Bestie Boys, v podstatě celé pódium explodovalo a muselo probudit i všechny spáče vzadu na konci u nápisu Glastonbury, od kterého je krásný výhled na celý areál.

A co když dohrají všechny kapely? Glastonbury skýtá zábavu na celou noc. V Parku můžete najít legendární Rabbit Hole, kam musíte vlézt malým tunelem po čtyřech a ocitnete se v klubu, kde je dokonce vířivka a kde čas od času můžete potkat i nějakou tu celebritu. V roce 2017 jsme se tam dostali, chvilku pobyli a slyšeli jsme, že po našem odchodu tam panákovali Bradley Cooper a Brad Pitt. Nebo zamíříte do mýtické oblasti Shangri-La se všemi temnými performancemi a tajemstvími. Nebo půjdete spát, protože vás čeká ještě další, únavný den. 

Text: Aleš Harazim, Foto: Matt Cardy a Jason Bryant/Glastonbury Festival

Témata: Glastonbury, Glastonbury Festival, The Killers, Liam Gallagher, Foals, Hot Chip, Fantastic Negrito, Gerry Cinnamon

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít