LIVE: Helloween a do starého železa? V žádném případě! Forum Karlín jim leželo u nohou

Vydáno 21.02.2016 | autor: Nicola Bernard

Legendární německá metalová skupina Helloween dorazila po půl roce opět do České republiky. Spolu s ní přijeli i britští Crimes Of Passion a švýcarští Gotthard. Všichni dohromady předvedli čtyřhodinovou show a nikdo z diváků určitě neodešel zklamaný. Snad jen organizace mohla být o něco lepší. 

LIVE: Helloween a do starého železa? V žádném případě! Forum Karlín jim leželo u nohou Helloween ani po třiceti letech nelení, do Prahy přivezli nové album

HELLOWEEN, GOTTHARD, C.O.P.
FORUM KARLÍN, PRAHA

19. 2. 2016

Už při příchodu k pražskému Fóru Karlín bylo jasné, že tam nebude hrát žádný "slaďák" - dlouhá fronta černě oblečených lidí naznačovala, že se celý večer ponese v rockovo-metalovém duchu. Ještě aby ne! Do České republiky se půl roku po účasti na festivalu Benátská! vrátila třicetiletá německá legenda Helloween. Kromě toho, že přivezla šestnácté album nesoucí název My God-Given Right, vzala s sebou i speciální hosty.

Zlín byl na den centrem metalu: Z Německa dorazili Helloween

Je chvilka po osmé hodině večerní a na scénu jako první přicházejí britští Crimes Of Passion. Jelikož jsme připravovaný rozhovor s Helloween absolvovali právě v době jejich setu, slyšeli jsme pouze poslední dvě písničky. Kromě toho, že byli fanoušci z koncertu předkapely pěkně naladění, vládla v hale i určitá přátelská nálada a harmonie.

GOTTHARD

Jako druzí přišli na řadu švýcarští Gotthard, kteří opět předvedli nadstandardní výkon. Ačkoliv bubeníka Hena Habeggera trochu pozlobilo zdraví, za podpory (nejen) frontmana Nica Maedera vše zvládl a celá šestice za posily klávesisty Ernesta Ghezziho se podílela na skvělé energii a atmosféře, která je doprovázela i po zbytek koncertu.

FOTOREPORT: Helloween otřásli Prahou, přijeli s nimi i Gotthard

Přichází hodina H a na pódium konečně nastupuje usměvavá pětice s charismatickým zpěvákem Andim Derisem. Už během prvních dvou songů Eagle Fly Free a Dr. Stein skupina dokazuje, že je 30 let jejich existence nevyčerpalo. Naopak - na pódiu řádi jako mladíci. K vrcholům jejich show patřilo nepochybně i několikaminutové sólo bubenického mága Daniho Löbla.

Dani Loble

Zazněla i skladba My God-Given Right, kterou nám německá legenda poprvé představila již zmíněné šestnácté řadové album, pojmenované stejně. Ačkoliv se v průběhu večera hrály převážně songy nejnovější, nechyběly ani staré klasiky z alba The Time Of The Oath a Marcusova titulka Straight Out Of The Hell.

O tom, že Helloween je oblíbená kapela i mezi českými hudebníky, není pochyb. Na koncert se přišli podívat (a možná i inspirovat) nejen Libor Fanta (bicí) a Milan Hoffman (kytara) ze skupiny Harlej, ale v kotli přímo před pódiem řádil a užíval si skvělé atmosféry i Petr Kolář.

Sascha

Powermetalové "Dýně", stejně jako před půl rokem, opět předvedly super výkon a laťku nasazenou z minulé návštěvy České republiky posunuly snad ještě výš. Už teď se těšíme na jejich další návštěvu.

Ačkoliv byl koncert doslova a do písmene pětihvězdičkový, jednu hvězdičku z hodnocení musíme strhnout za obrovské fronty nejen u vstupu, ale i u baru, kde bylo na tak velké množství lidí málo obsluhy. Malé mínus k tomu přidává i fakt, že byla organizace ochranky uvnitř trochu zmatená a pánové trochu "zápasili" s tím, do jakého prostoru můžeme s tyrkysovou, zlatou a nebo žlutou páskou. 

text a foto: Nicola Bernard

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít