LIVE: Jason Mraz dal Praze návod, jak s kloboučkem a kytarou udržet dvě hodiny pozornost celé haly

Vydáno 21.03.2017 | autor: Josef Martínek

Pražská štace písničkáře Jasona Mraze ukázala, že dobrý koncert nedělá jen výkon interpreta, ale i přístup diváků. Těžko by totiž Mrazovy převážně klidné písničky vynikly, nebýt ukázněnosti a zasvěcenosti návštěvníků Fora Karlín. Ti viseli osamocenému muži s kytarou na rtech celé dvě hodiny a bavili se jeho vtípky i hudebním a textařským umem. 

LIVE: Jason Mraz dal Praze návod, jak s kloboučkem a kytarou udržet dvě hodiny pozornost celé haly Jason Mraz dal Praze návod, jak s kloboučkem a kytarou udržet dvě hodiny pozornost celé haly. Foto: Tomáš Vlach


JASON MRAZ
FORUM KARLÍN, PRAHA
20. 3. 2017

Jason Mraz patří mezi ty odvážné umělce, kteří se nebojí jít s kůží na trh a předstoupit před početné publikum v hale úplně sami. Na pomoc si s sebou do Prahy vzal jen několik nástrojů, z nichž samozřejmě dominantní úlohu měla kytara, ale zahrál si i na foukací harmoniku a ke konci vystoupení usedl za klávesy. Nebylo to však jen vlastní provedení písniček, díky němuž si zpěvák s typickým kloboukem na hlavě dokázal udržet pozornost fanoušků v takto prostorném sále.

Držitel Grammy Jason Mraz potěšil svými písničkami Forum Karlín

Mraz totiž každou minutou dokazoval, že je především velký sympaťák. Jeho komunikace s diváky se neomezovala na odříkání frází, ale celkem často mezi písničkami - a někdy dokonce i v jejich průběhu - žertoval. Jeden by neřekl, jaké reakce diváků může způsobit prosté oznámení, že následující song je lovesong, obzvlášť když jej Mraz opakoval během večera s železnou pravidelností. 

 

S DIVÁKY NA STEJNÉ VLNĚ

Za svou roli "písničkáře, co zpívá o lásce" se Jason koneckonců nijak nestydí - ani nemá proč. Jeho skladby nepojednávají jen o citu mezi dvěma spřízněnými dušemi, ale i o tom, jak je důležité milovat naši zemi, planetu, ze které všichni pocházíme, a tolerovat jeden druhého. Příznačný je pro jeho tvorbu i odlehčený přednes, díky kterému skladby nepůsobí ani pateticky, ani naivně rozjasněně (jak je dnes v módě říkat "sluníčkově"), vynikají totiž lidskostí a harmoničností.

vložte odkaz, text nemažte

Koncert doprovázely jemné světelné efekty, které ale uchovávaly intimitu celého vystoupení, bez dalších parametrů typických pro "halovou show" se Mraz zcela obešel. Diváci poslouchali jednu písničku za druhou, a když přišel v některé z nich zásadní hudební nebo výrazový moment, nebáli se ho hned ocenit hlasitou odezvou. Byl to třeba případ Lucky, původně duetu s Colbie Caillat, nebo Love Someone z jeho zatím poslední řadové desky Yes!, kterou nahrál s dívčí skupinou Raining Jane. Osvěžující byly také chvíle, kdy se od zpěvu plynule posunul k rapu.

Rozhodně se tak nedalo říci, že by se dvouhodinový večer změnil v čekání na jeden jediný hit, kterým je pro mnohé v Mrazově podání letní pohodovka I'm Yours. Takoví diváci totiž zřejmě ve Foru Karlín neseděli. Jason Mraz svou celkovou aurou nepřitahuje pověstné zvědavce, ale publikum, které je s ním nalazeno na stejnou vlnu.

Text: Josef Martínek, foto: Tomáš Vlach

Témata: Jason Mraz, Forum Karlín, I'm Yours, koncerty

3,50

čtenáři

hlasuj
zavřít