LIVE: Jen zdánlivé šílenství osmihlavé Vladivojny

Vydáno 16.11.2017 | autor: redakce

Vladivojna La Chia před zaplněným sálem pražské La Fabriky pokřtila nové album 8 hlav šílenství. Asistovalo tomu hned několik hostů a také nová podoba její doprovodné sestavy, označovaná jako "pětičlenné 4Trio". Kdo ji zná jen jako expresivní chameleónku z dob formace Banana, a nebo jako uječenou frontwoman metalového Vladivojska, nejspíš byl docela překvapen.

LIVE: Jen zdánlivé šílenství osmihlavé Vladivojny LIVE: Jen zdánlivé šílenství osmihlavé Vladivojny


VLADIVOJNA LA CHIA
LA FABRIKA, PRAHA
15. 11. 2017


Původem ostravská zpěvačka a muzikantka (tentokrát hrála hlavně na baskytaru) má na koncertech mnoho podob, a to občas žánrově značně proměnlivých. Od křehké sólové písničkářky až po dominantní alfa diktátorku v čele sloužící kapely. Pořád se ale moc neví, že se poměrně úspěšně etablovala i jako autorka filmové, televizní a divadelní hudby. Složila ji i pro film 8 hlav šílenství o ruské básnířce Anně Barkovové, která značnou část života strávila v Gulagu, protože její tvorba až příliš neodpovídala kulturní ideologii sovětského režimu.

FOTOREPORT: Vladivojna La Chia pokřtila v La Fabrice soundtrack k filmu 8 hlav šílenství

Vydané stejnojmenné album ovšem paradoxně není soundtrackem z filmu, ale jde o skladby z filmové hudby vycházející, které zpestřila účast několika přizvaných zpěváků, a také inovovaná sestava muzikantů, ve níž oproti dřívějšku přibyl bubeník. Křest alba tak byl i svým způsobem premiérou nové koncertní prezentace.

Večer měl dobře vystavěnou dramaturgii, kdy nové skladby byly v jeho úvodu i závěru orámované už osvědčenými a publiku známými písněmi. Koncert tak dobře gradoval a bylo znát, že pořadí skladeb není voleno náhodně. Skoro až intimní momenty střídaly divoce expresivní a všemu slušelo i divadelní prostředí, protože teatrální vystupování je Vladivojně blízké, a na pódiu vyloženě ožívá.

Vladivojna La Chia: Pokud chcete dělat svou hudbu, musíte se dostat do fáze, kdy je vaše intuice hlavním barometrem

Postupně přicházeli kolegové, které zpěvačka přizvala k účasti na albu, kde její vlastní hlas paradoxně zní spíš výjimečně. Aneta Langerová (která ve filmu hraje hlavní roli) si zazpívala v teskné písni Poprava, a bylo zřejmé, jistě i po ovlivnění příběhem básnířky, že k ní nepřistupovala jen jako k jedné z mnoha. Silný okamžik večera byla i skladba Záře, kterou svým nesmělým projevem i hlasem ozvláštnil písničkář Kittchen, a spíše s nenápadností se svého pěveckého partu ujala i Beáta Hlavenková. Když pak na chvíli usedla i za piano, bylo patrné, že tam se cítí mnohem více přirozeně. Škoda, že mezi hosty na podiu díky vytíženosti chyběli na albu přítomní Lucie Bílá či frontman kapely Insania Poly Pálenský.


Z rámce koncertu trochu vybočil jen písničkář a publicista Jevgenij Rubilin s existenciální a v ruštině zpívanou dumkou Lagernaja, ale spíše to působilo jako zpestření, než jako cosi nepatřičného. V tom, co se dělo na pódiu, totiž překvapení nastávala prakticky v každém okamžiku, a právě dojem, že nic tu není nemožné, patřil k těm nejsympatičtějším pocitům z koncertu.

POTENCIÁL A OTEVŘENOST VŮČI ŽÁNROVÝM PROMĚNÁM

Nový bubeník Luboš Pavlík zapadl do kapely jak kolečko dobře fungujícího stroje. Dominantní stále zůstává hlavně kytara Aleše Bajgera, který se nerozpakoval svou "španělku" zkreslovat i nejrůznějšími efekty, a výrazné cello Terezie Kovalové. Ale i nenápadná Sylvie Bee, obstarávající backvokály a perkuse jasně ukazovala, že její účast není do počtu. Ve výsledku se pak téměř v každé písni projevovalo, jak ohromný potenciál i otevřenost vůči žánrovým proměnám kapela má, a jak dobré zázemí právě natolik nezaškatulkovatelné zpěvačce, jakou Vladivojna je, poskytuje.

Samotný křest alba provedl spisovatel Jáchym Topol, který až zaskočil naprosto bravurně zformulovaným komentářem, dalece přesahujícím obvyklá rozpačitá přání kmotrů alb. Jeho účast ještě posílila slavnostní ráz večera.

Nová podoba 4Tria se na křtu představila v tom nejlepším světle, a v čele s protagonistkou předvedla hudebně i vizuálně pozoruhodné představení, které pozvolna proplouvalo někde mezi šansonem, popovými vsuvkami, kabaretním prvky i alternativními experimenty. Možná je to dobrý test pro všechny posluchače, kteří ke zpěvačce přistupují se zbytečnými předsudky, a zcela určitě je to pak potenciál, který ještě může leccos v budoucnu nabídnout. Vystrčit nos z bezpečné ulity, totiž občas prospěje skoro každému z nás.

text: Antonín Kocábek, foto: Jana Braunová

Témata: Vladivojna La Chia, 8 hlav šílenství, La Fabrika

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít