LIVE: Mogwai nahrají soundtrack i k vašemu životu

Vydáno 01.11.2017 | autor: David Stoklas

Skotská post-rocková formace Mogwai stvořila hodiny a hodiny nahrávek do různých filmových snímků. Při jejich pražské zastávce na turné, na kterém představují svou novou desku, poctili české publikum skladbami, ve kterých, ač to třeba nemusí být na první pohled zřejmé, našel snad každý song, co vystihuje jeho život.

LIVE: Mogwai nahrají soundtrack i k vašemu životu LIVE: Mogwai nahrají soundtrack i k vašemu životu


MOGWAI

31. 10. 2017
ROXY, PRAHA

Mogwai patří k těm kapelám, které čas od času rozbijí post-rockový stereotyp a instrumentální skladby občas doplní zpěvem. Celkově se tento večer moc nemluvilo, když pomineme děkovací fráze a věty o tom, jak je jim v Praze krásně a moc si váží, že jsme tu byli s nimi. Tato hudba stojí a padá na atmosféře, na konkrétních pocitech, emocích a je nutné se do ní položit. Skočit do pomyslného bazénu, kde je místo chlorované vody viskózní černý olej, který dokonale smočí každou část těla i duše.

Mogwai: Když tóny mokvaj’

Přesně proto formace jako Mogwai fungují. Své hudební nástroje dokázali naladit na takové frekvence, že tyto chvíle nastávají. A zapomeňte na veškeré ezoterické bláboly, tohle je zkrátka skutečné.

Jako support si Mogwai přivezli skupinu Sacred Paws, jež by se svým repertoárem dala přirovnat k rané tvorbě britských Foals či Two Door Cinema Club. Postarali se tak o kontrast večera, kdy z počátku do publika chrlili rozverné songy, jejich tóny vznikaly v horních polohách kytarového hmatníku, zatímco dáma za bicími rozechvívala blány divokými rytmy podobné válečným tancům kmene z Amazonie.

KYTARY MÍSTO ŠTĚTCŮ

Mogwai jako by ani nebyli hudebníci. Chvílemi se spíš nabízel pocit, že mají místo kytar štětce a ony zmiňované emoce zhmotňují prostřednictvím imaginárních maleb. Každému podle jeho gusta, pouze v jeho vlastní hlavě. Polovina sálu měla zavřené oči, skrze černou tmu očních víček se nejlépe koncentruje. Možná stačil jen malý okamžik a přítomní by byli schopni silou vůle ohýbat kovové čajové lžičky.

MOGWAI FEAR SATAN

Skladby skotské kapely gradovaly, přelévaly se jedna v druhou a tvořily nádherný kompaktní celek. Kytary dokázaly znít melancholicky, snově a trochu snad i zamilovaně, dokázaly ale také rozpoutat peklo o takové intenzitě, že lidé cítili, jako by jim na temeno hlavy těžce a zlomyslně oddychoval Satan. Mogwai fear Satan. 

Mogwai opět dokázali mistrovství, s jakým dokážou zahrát své skladby naživo. Loni touto dobou navštívili stejný klub jejich američtí žánroví kolegové Explosions In The Sky a tato krásná souhra událostí by třeba mohla být stavebním kamenem pro novou tradici. Post-rockový podzim zní vskutku nádherně.

Text: David Stoklas, fotografie jsou ilustrační

Témata: Mogwai, post-rock

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít