LIVE: Noblesní Kenny Barron poprvé v Brně aneb mistrovství sólového jazzového piana

Vydáno 27.04.2018 | autor: redakce

Letošní ročník JazzFestu Brno se pomalu blíží do finále. Předposlední koncert programu obstaral pianista Kenny Barron, který během svého hodinu a půl dlouhého setu zahrál jak své autorské skladby, tak i méně známé jazzové standardy.

LIVE: Noblesní Kenny Barron poprvé v Brně aneb mistrovství sólového jazzového piana LIVE: Noblesní Kenny Barron poprvé v Brně aneb mistrovství sólového jazzového piana

 

KENNY BARRON
BESEDNÍ DŮM, BRNO
25. 4. 2018

Kenny Barron patří už spoustu let k předním světovým jazzovým klavíristům. Tento pán, který mimochodem letos slaví pětasedmdesát, hrál snad se všemi známými jazzovými muzikanty, kteří se na scéně pohybují. Na koncerty do naší republiky (o den později vystoupil ještě v pražském Rudolfinu) však přijel zcela sám a předvedl zaplněnému Besednímu domu své klavírní mistrovství.

JazzFest Brno mimo světové špičky představí i premiérový dokument

A že je letos co porovnávat - před dvěma měsíci na stejném místě hrál svůj sólový recitál jeden z nejvlivnějších jazzmanů současnosti, Brad Mehldau. Kenny Barron na rozdíl od moderního pojetí Mehldaua sází hlavně na tradiční způsob klavírní hry, vycházející především z Billa Evanse. Jeho nejsilnější stránkou je však hra se zvukem, kterou Barron posunul ještě dál než zmíněný Bill Evans. Tato deviza se nejvíce projevila hlavně v baladách, které během večera zazněly hned tři.

V další jeho autorské kompozici nezapřel svou lásku k latinoamerické hudbě, kterou má taky zvládnutou do puntíku. V závěrečném jazzovém standardu Well You Needn’t však ukázal, že to umí i rozbalit. Vysloužil si tak poprávu potlesk vestoje. Logickým vyústěním byly tedy ještě dva přídavky, které tento noblesní koncert zakončily.

text: Tomáš Vrtek, foto: Martin Zeman

Témata: Kenny Barron, JazzFest Brno, jazz

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít