LIVE: Paul Simon v Praze dokázal, že je legenda s velkým L. Vedle hitů vzpomínal na Václava Havla

Vydáno 18.10.2016 | autor: Filip Pešta

Paul Simon navštívil Česko v rámci turné k novému albu Stranger To Stranger. A Praha si na ten večer bude pamatovat ještě dlouho.

LIVE: Paul Simon v Praze dokázal, že je legenda s velkým L. Vedle hitů vzpomínal na Václava Havla Paul Simon v Praze dokázal, že je legenda s velkým L. Foto: Tomáš Klíma

PAUL SIMON
O2 ARENA, PRAHA
17. 10. 2016

Možná se někdo před koncertem obával, že o Paula Simona už dnešní mladí nemají zájem. Pravda je taková, že přesně v osm hodin byla aréna obsazena všemi věkovými skupinami od selfie generace až po tu Simonovu. Šest minut po osmé už světelný technik ozařoval pódium a akustika nesla halou první tóny kapely, velkolepého uskupení lidí, kteří s legendárním hudebníkem nahráli nespočet hodin. Obří sestava bicích a perkusí, dechová a klávesová sekce samozřejmě se všemi nezbytnými kytarovými nástroji. Tato formace spustila instrumentální verzi skladby Proof a výsledný sound byl předzvěstí dobré nálady a energie.

Paul Simon odstartoval turné koncertem v Praze

Po 50 Ways To Leave Your Lover a Dazzling Blue, kdy školené ucho rozpoznalo, že je Simon pěvecky pořád ve formě, přišla hašteřivá That Was Your Mother, kde se samozřejmě odehrály i nějaké ty taneční kroky. Poslední úder bicích vystřídalo Paulovo "Hello friends" publiku, kde mimo vyjádření vděku, že hraje zase v Praze, přišla řeč i na Václava Havla, o kterém Simon mluvil velmi přátelsky. 

Tóny dalších skladeb symbolicky krášlily atmosféru spojení mezi publikem a umělcem. Jako by mu jeho obecenstvo říkalo s každým tlesknutím: "Jsi legendární hudebník a básník. Mámě tě rádi." Do této pokorné symboliky se od Paula nezadržitelně řítila tsunami vlna pozitivní energie, která zesílila fúzí Mother And Child Reunion a Me And Julio Down By The Schoolyard. Výsledný dojem umocňovaly i celkové aranže obohaceny o všechny na pódiu přítomné nástroje, takže z hlediska zvuku měl posluchač stejný pocit, jako když si na monitoru přepne video z HD na 4K.

vložte odkaz, text nemažte

Vystoupení asi v polovině zpestřila historka o tom, jak si Paul jednou plul s průvodcem po Amazon river a dostal nabídku zajet do blízké vesnice k léčiteli, který by jej zbavil fyzické i psychické bolesti. Kúra obsahovala pití halucinogenní byliny jménem Ayahuasca. "A já na to řekl: Tak jo, pojďme to vypít. No a o tom je skladba Spirit Voices." Večer historek pak zakončil kytarista, který vtipkoval o tom jak se 157 centimetrů vysoký Simon pral s gorilou.

Neuvěřitelně energickou The Obvious Child s brilantním koncem, kde rytmická sekce předvedla svůj um naplno, následoval první song z nové desky, který nesl stejnojmenný název Stranger To Stranger a velmi připomínal způsob, jakým by píseň složil Sting. Možná je právě tato skladba inspiračním výstupem společného turné, které spolu absolvovali. Novotu však záhy převýšila klasika z dílny Simon/Garfunkel, konkrétně Homeward Bound a instrumentální El Condor Pasa. 

Během show se potvrdilo, že opravdová hvězda může jedním gestem zvednout ze židlí stovky lidí. A tak se stalo, že You Can Call Me Al Praha s přehledem odtancovala, jako bychom nebyli na koncertě, ale na úžasném pouličním karnevalu. 

První velká úklona a obří aplaus vrátil Paula Simona na pódium hned ve třech blocích, u kterých nechyběly jak novinky a evergreeny z alba Graceland, tak hity legendárního dua. Nejsilnějším momentem se bezpochyby stal The Boxer a jeho "laila lai" chorál, který v jedné chvíli odzpívalo celé obecenstvo, husí kůži na těle musel cítit snad každý. Folkový básník se rozloučil písní The Sound Of Silence, kterou zakončil hlasitým brnknutím mollového akordu a poté ve vší skromnosti odkráčel.

Paul Simon je živým důkazem toho, že věk může být jen číslo. Jeho koncert byl vrchol muzikantského umění, svěží energie i zdravé skromnosti. Je hezké vidět slavného umělce, ale ještě hezčí je vidět umělce, na kterého můžete být opravdu pyšní.

text: Filip Pešta, Tomáš Klíma

Témata: Paul Simon, Simon and Garfunkel, Sting, koncerty, turné, písničkář

5,00

čtenáři

hlasuj
zavřít