LIVE: Portless s Henrym D pokřtili desku Back a rozvášnili diváky nespoutanou energií

Vydáno 04.10.2017 | autor: Hana Bukáčková

Jeden ze tří oficiálních křtů mají za sebou. Portless pokřtili v pražském Paláci Akropolis na jaře vydané album Back, které je vyústěním tříleté hudební spolupráce s rapperem Henrym D. Předskakoval JegR.

LIVE: Portless s Henrym D pokřtili desku Back a rozvášnili diváky nespoutanou energií LIVE: Portless s Henrym D pokřtili desku Back a rozvášnili diváky nespoutanou energií


PORTLESS
PALÁC AKROPOLIS, PRAHA
3. 10. 2017

Už předkapela JegR předurčila, že půjde o večer ostrých a řízných riffů. Portless začali starším repertoárem z dob éry Support Lesbiens, kterým nakopli koncert hned od začátku. Při třetí písni Bet My Soul se k nim přidal rapper Henry D a zůstal s nimi až do konce... Jak symbolické. Spolupráce s ním totiž vznikla při předělávání starších věcí a prohloubila se až do nahrání společné desky.

Portless pokřtili album Back, kmotry se stali Honza Křížek, Michael Viktořík a Mejla

Otázkou zůstává, zdali toto spojení bylo pro kapelu přínosem, nebo jestli to není spíš přežitek a trochu flashback s nádechem nostalgie časů minulých. Podobné spolupráce pamatujeme už ze začátku milénia, kdy se dali dohromady například Linkin Park a Jay-Z. Možná mělo v tomto případě zůstat spíš u jednározové spolupráce a kapela mohla hledat nové cesty. Nutno však uznat, že naživo se Portless díky tomuto spojení vrátili do dob svých tvrdších začátků a vymanili se z klasické škatulky rádiového mainstreamu.

MÉNĚ SLOV, VÍCE HUDBY

Nepřekvapivým faktem zůstává, že Kryštofovi Michalovi to vrylo novou krev do žil. Když má k sobě na pódiu parťáka, nepůsobí uzavřeně, naopak ho to motivuje k údernějšímu frázování a "přátelské" rivalitě s Henrym. A možná to je i důvodem toho, že nemá potřebu mezi songy tolik mluvit. Mohli jsme se tak věnovat tomu, proč jsme přišli - hudbě. 

Křest desky proběhl v samotném úvodu. Zhostili se ho Honza Křížek, který právě v těchto dnech dokončil sólovku, jejíž vydání je v plánu na listopad, Michael Viktořík z J.A.R. a Mejla z Vypsané fixy - ti už mají křty svých letošních desek zdárně za sebou. Jako další kmotra byla ohlášena běžkyně Zuzana Hejnová, která ale nakonec nedorazila.

Z kmotrů si v některé z písní zahostoval jen Honza Křížek, který na pódiu vyskakoval jak "čert z elektriky". V závěru koncertu nechyběl povedený cover Smooth Criminal od Michaela Jacskona, který se v jejich repertoáru usídlil již před třemi lety. Byl to vydařený večer plný energie, kterou si užívalo i publikum - vystoupení diváky dokonce strhlo natolik, že ho zapomněli zaznemanávat na mobily a vychutnávali si daný moment. A tak to má být. 

Text: Hana Bukáčková, foto: Radim Hromádko

Témata: Portless, Back, Henry D, Honza Křížek, Vypsaná fixa, JAR

3,50

čtenáři

hlasuj
zavřít