LIVE: Při cestě na Zámek s Kafka Bandem běhal mráz po zádech

Vydáno 20.04.2017 | autor: Anna Hejkalová

Dalo by se očekávat, že slepením sedmi hudebníků z různých kapel nemůže vzniknout tak dobrá a secvičená formace, jako kdyby šlo o roky zajetou skupinu. To ale neplatí pro hudebně-literární projekt Kafka Band. Většinu tuzemských kapel by totiž se svým soundtrackem k nedokončenému románu Zámek Franze Kafky strčil do kapsy.

LIVE: Při cestě na Zámek s Kafka Bandem běhal mráz po zádech Při cestě na Zámek s Kafka Bandem běhal mráz po zádech. Foto: Supraphon


KAFKA BAND
SONO CENTRUM, BRNO
18. 4. 2017 

V úterý se vedle sebe v brněnském Sonu posadili Jaromír 99 (Priessnitz, Jaromir 99 & The Bombers) a spisovatel Jaroslav Rudiš, kteří spolu spolupracovali již na animovaném filmu Alois Nebel. Dále bratři Dušan (Tata Bojs) a Tomáš (Kittchen, Umakart) Neuwerthovi, a.m.almela (Photolab), Jiří Hradil (Tata bojs) a Zdeněk Jurčík (Priessnitz). Tito muži předvedli velmi precizní vystoupení, proto není divu, že se v zahraničí těší tak velké oblibě. Pravděpodobně z toho důvodu je tento koncert pro letošní rok v České republice jediný.

Kafka Band interview: Kafka neměl hudbu rád

Už při prvních tónech se do sálu vplížila zima. Jako kdybychom se najednou ocitli v zasněžené krajině, uprostřed ničeho a všude byly jen vysoké závěje sněhu a neprostupná mlha. Kafka Band se stal naším průvodcem tímto bezútěšným místem a společně s ním jsme sledovali hlavního hrdinu románu, K., při putování za zdánlivě nesplnitelným cílem. Díky tomu, že Jaroslav Rudiš před každou písní uvedl, o čem pojednává a jakým směrem se právě vydáváme, nebyl ani pro ne zrovna zdatného němčináře problém pochopit německo-český text písní, který vychází přímo ze stránek Kafkova románu.

ZÁŽITEK DO OBÝVÁKU NEPŘENESETE

K porozumění pomohly i na plátno promítané animace, které byly vyňaty z Jaromírovy komiksové adaptace Zámku. Skladby Kafka Band nechal poskládané přesně v tom pořadí, v jakém byly v roce 2014 zaznamenány na album Das Schloss, aby si příběh zachoval stejnou chronologii, jaká je v knize. První přídavek byl také inspirován tvorbou Franze Kafky, tentokrát ale povídkami Stromy a Děti na silnici. Druhým přídavkem se stala skladba Praděd, již složil Jaromír Švejdík pro kapelu Jaromír 99 & The Bombers.

vložte odkaz, text nemažte

Ti, co byli líní vyrazit do Sona na prohlídku části Kafkova světa, při níž se tělo mělo tendenci schovávat pod kabát husí kůže, nemusí nutně mlátit hlavou o zeď a vyčítat si svoji nepřítomnost. Naštěstí celý koncert zaznamenaly kamery České televize. Nemyslím si ale, že by se čistý a velmi precizně zpracovaný zvuk této kapely dal tak jednoduše přenést do obýváků, protože dokud neprocházejí zvukové vibrace celým tělem, nikdy to nebude ono.

text: Anna Hejkalová, foto: Supraphon

Témata: Kafka Band, Das Schloss, Zámek, Jaromír 99, Jaroslav Rudiš

4,50

čtenáři

hlasuj
zavřít