LIVE: Rihanna v Praze: Koncert, nebo fabrika?

Vydáno 27.07.2016 | autor: Josef Martínek

Rihanna slibovala Praze dvě a půl hodiny trvající demonstraci své umělecké proměny v duchu nové desky ANTi. Dobrá show, solidní zpěv a vizuální nápaditost - to možná leckterý popový fanoušek očekával. Jenže realita byla úplně jiná.

LIVE: Rihanna v Praze: Koncert, nebo fabrika? Rihanna v Praze focení zakázala, snímky jsou z jejího archivu


RIHANNA

O2 ARENA, PRAHA
26. 7. 2016

Pozdní začátek a brzký konec koncert o hodinu zkrátily. Rihanna byla většinou za nepřístupnou ledovou královnu, písničky sypala jednu za druhou jako na pásu ve fabrice, aniž by se snažila navázat kontakt s fanoušky. Řada skladeb zazněla pouze ve zkrácené verzi, navíc je poznamenala zpěvaččina slabá pěvecká forma. A přídavek? Ten nejspíš vůbec nemá v rejstříku.

RECENZE: ANTipopová Rihanna - sex, tráva a s*ačky

Začínalo se v plouživém tempu hity Stay a Love The Way You Lie, Rihanna je odzpívala na menším pódiu na konci haly. Zahalena v bílém plášti si tam došla po schodech přímo z uličky obecenstva, aby se později mostem přesunula na hlavní scénu. Tím ale veškerá vizuální atraktivita končila a zbytek vystoupení probíhal bez pompy hlavně pod halucinogenním oparem, symbolizujícím aktuální desku ANTi. Což o to, Rihanna si zaslouží pochvalu, že se snaží prezentovat víc jako zpěvačka a dokázat, že obstojí i bez cirkusu kolem. Jenže zatím si se zpíváním nevystačí - koncert provázely pěvecké chyby, její projev byl po celou dobu nevýrazný, bez jiskry a nepřítomný, a navíc ho poškozoval přesycený zvuk.

PUBLIKU TOHO MOC NEŘEKLA

Že Rihanně nejde o symbiózu s posluchači, ale spíš si to chce co nejrychleji odzpívat a odtančit a zase zmizet, naznačovala stavba večera. Kusy svých písní střídala RiRi tak rychle, že by jeden ani nepostřehl, když jsme po půl hodince byli v polovině playlistu. Celé nezazněly ani největší hity jako Umbrella, We Found Love nebo Love The Way You Lie. Mezi skladbami většinou nemluvila, ke komunikaci s publikem došlo v pauzách snad třikrát a jejím vrcholem byla prosba, aby lidi na chvíli zapomněli na Pokémony a věnovali se koncertu.

vložte odkaz, text nemažte

Ke světlejším okamžikům patřil Siou napsaný hit Diamonds, následován "hipísáckou" FourFiveSeconds, při které Rihanna působila nejpřirozeněji a aspoň na chvíli v sobě probudila tu černou divu s muzikantským cítěním, která si předtím dopřávala šlofíka. Probuzení ale přišlo trochu pozdě - tři písničky před koncem. Většina nových skladeb z vřele přijaté nahrávky ANTi, která se i přes svůj temný nehitový zvuk stala jednou z komerčně nejúspěšnějších desek tohoto roku, vyzněla bohužel v hale trochu do prázdna, obzvlášť když byly servírovány takto instantně.

HLAVNĚ RYCHLE ZMIZET

Nejvíc se na nás Rihanna smála až při poslední písničce Kiss It Better, kterou se loučila. To najednou posílala pusinky a pozitivní energii do všech světových stran. Neměla ji ale na nás chrlit spíš během předchozích devadesáti minut? Když se po odeznění songu ihned spustila hudba z reproduktorů, aniž by diváci dostali šanci zažádat o přídavek, bylo jasné, že tohle nebyl nejsrdečnější koncert, jaký jsme v O2 areně viděli.

VIDEO: Rihanna jako žena z jiné planety láká na Star Trek

U Rihanny se vždy vědělo, že její živé výkony často závisí na tom, jak se zrovna vyspí. Před pražským koncertem asi probděla celou noc. Jinak si nelze vysvětlit, proč všechnu svou snahu o umělecký posun, jakou prokázala svou poslední deskou, hodila do koše a k mikrofonu se postavila jako dělnice k pásu.

Text: Josef Martínek, foto: Facebook zpěvačky

Témata: Rihanna, ANTi, O2 arena, Praha, koncerty

2,00

čtenáři

hlasuj
zavřít