LIVE: Rod Stewart proměnil hokejovou arénu ve fotbalový stadion

Vydáno 08.11.2016 | autor: Daniel Maršalík

Koncertní premiéra Roda Stewarta v České republice měla proběhnout původně už v červnu 2005, ale museli jsme si počkat dalších jedenáct let. A čekání se vyplatilo. V pražské O2 areně vystoupil profesionál, který obstojně zpíval, měl za sebou výbornou kapelu a projevil se i jako showman.

LIVE: Rod Stewart proměnil hokejovou arénu ve fotbalový stadion Rod Stewart hokejovou arénu proměnil ve fotbalový stadion. Foto: Matěj Třasák


ROD STEWART

7. 11. 2016
O2 ARENA, PRAHA

Jednasedmdesátiletý Brit začal přesně v osm hodin večer. Ještě když bylo pódium zahaleno plachtou s potiskem černobílé šachovnice, z velkých reprobeden začala hrát píseň proslavená jako znělka fotbalové Ligy mistrů (a to nebylo k fotbalu rozhodně všechno), poté ještě známá westernová melodie a teprve pak se zvedla plachta a odkryla muzikanty stojící na šachovnicové podlaze. Jestliže zprvu na pódiu i na oděvech muzikantů převládaly barvy černá a bílá, projekce kontrastně zářily všemi barvami. 

FOTOREPORT: Rod Stewart poprvé v Česku: V pražské O2 areně přehrál všechny svoje zásadní hity

Než se na jevišti objevil hlavní hrdina, přicupitalo postupně šest žen. Tři plnily funkci doprovodných zpěvaček (a ke konci koncertu měly i větší možnost se ukázat v hitu Tiny Turner River Deep, Mountain High), dvě byly v roli sexy houslistek (a nešlo si nevzpomenout na irské The Corrs) a jedna se projevila jako velmi všestranná muzikantka - ovládala kytaru, banjo, perkuse nebo harfu.

PROMÍTAL GAYE I JACKSONA

Stewart je známým a uznávaným interpretem coververzí a těmi i začal. Celkově jich do dvacetipoložkového setlistu zařadil osm a dvě skladby skupiny Faces, se kterou kdysi začínal. Jako druhá v pořadí zazněla skladba Ronalda Isleyho This Old Heart Of Mine, při níž na projekci běžely záběry soulových legend, včetně Marvina Gaye nebo Michaela Jacksona a dalších hudebních kolegů, kterých si Brit váží. Z převzatých skladeb nejvíce zazářily balady Sailing a I Don't Want To Talk About It.



Rod Stewart do Prahy přivezl výtečnou kapelu. Jednotlivým muzikantům dával přiměřený prostor na sóla. Během nich zaběhl do backstage, kde si převlékl košili nebo sako. Jedno bílé s černým motivem, které si hudebník vzal na akustickou část koncertu, mělo ve Vysočanech svou premiéru. Rod se nezapomněl fanoušků zeptat, jak se jim líbí.

Rod Stewart se chystá na Prahu: charakteristický chraplák v pěti hitech

Na Britovi bylo zcela patrné, že si život opravdu užívá a že ho vystupování před lidmi skutečně baví. Oči se mu ale stejně nejvíc rozzářily, když mohl promluvit o fotbale. Píseň You're In My Heart (The Final Acclaim) věnoval skotskému fobalovému týmu Celtic F.C., který dlouhodobě podporuje a jeho znak zdobil i bicí. V tu dobu se hlučně ozvali i další fotbaloví nadšenci v hledišti. Někteří dokonce na sobě měli zelenobílý dres a nebo si s sebou vzali vlajku klubu. A do třetice k fotbalu odkazovala i závěrečná Stay With Me, při které zpěvák mezi diváky odkopl několik balónů. A nutno říct, že jeho kopací technika je famózní.

vložte odkaz, text nemažte

PŘED PŘÍDAVKEM NEODCHÁZEL

Úplně poslední píseň Da Ya Think I'm Sexy? byla sice dle setlistu myšlena jako přídavek, Stewart ji ale zařadil, aniž by scházel z jeviště. O2 arena se proměnila v disco party s výraznou funkovou basou. Mnoho lidí si ulevilo, že se konečně může bavit i tancem. Několik stovek fanoušků chtělo tančit už od první písně, jenže ochranka publikum před pódiem vracela zpět na svá sedadla. 

Hlas Roda Stewarta už není stoprocentní, což je k jeho vysokému věku pochopitelné, přesto Praze ukázal, proč se těší úspěchu už pět dekád. Je to naprostý profesionál. Navíc publikum okouzlil i svým slušným vystupováním, jak se na sira patří. Svého titulu si zpěvák velmi cení, proto do projekcí zařadil video, jak klečí před prince Williamem a dostává se mu této cti. Kdo ví, zda ještě k nám někdy Rod Stewart přijede. Zdá se ale, že je ve skvělé formě.

text: Daniel Maršalík, foto: Matěj Třasák

Témata: Rod Stewart, Another Country, koncerty, rock

5,00

čtenáři

hlasuj
zavřít