LIVE: Roger Waters přivezl do Prahy dokonalou audiovizuální show i hity Pink Floyd. Vystřelil si z Trumpa i Putina

Vydáno 28.04.2018 | autor: Dominik Pavliš

Již pět let uplynulo od posledního koncertu Rogera Waterse v Praze, kdy fanouškům naservíroval velkolepou show The Wall. Na turné Us+Them, jehož název odkazuje ke skladbě z desky The Dark Side of the Moon, věnoval většinu setlistu písním z nejúspěšnějších alb Pink Floyd - Wish You Were Here, Animals, The Dark Side of the Moon i The Wall. Nechyběly však ani novinky ze sólové desky Is This the Life We Really Want?. První ze dvou pražských zastávek si nenechalo ujít 15 tisíc příznivců, druhá proběhne v O2 areně v sobotu. 

LIVE: Roger Waters přivezl do Prahy dokonalou audiovizuální show i hity Pink Floyd. Vystřelil si z Trumpa i Putina LIVE: Roger Waters přivezl do Prahy dokonalou audiovizuální show i hity Pink Floyd. Vystřelil si z Trumpa i Putina


ROGER WATERS
O2 ARENA, PRAHA
27. 4. 2018

Intrem koncertu byl dvacetiminutový záběr na zády sedícího člověka na pobřeží, promítaný na obrovské širokoúhlé obrazovce. To předznamenávalo, že o kvalitní animace, na které jsou fanoušci z koncertů k The Wall zvyklí, nouze rozhodně nebude ani tentokrát. Koncert zahájila píseň Breathe z desky The Dark Side of the Moon, kterou, i přes nečekaně dlouhé intro, spousta fanoušků kvůli frontám u vstupu do O2 areny nestihla.

Roger Waters přivezl do Prahy nové album a připomněl slávu Pink Floyd

Repertoár první poloviny večera byl v duchu klasických skladeb Pink Floyd jako Time či Welcome to the Machine. Vše v souznění s opravdu výtečnými animacemi, které společně se světly ladily přesně na takt. Těžko říci, jestli lze v žánru pohledat lepší audiovizuální show. Psychedelickou atmosféru podporoval i výborný zvuk po celou dobu vystoupení. Show se vším všudy dotažená na sto procent. Z poslední sólové desky zazněly skladby Déjá Vu, The Last Refugee či Picture That. Návštěvníky pak potěšila i dojala notoricky známá píseň Wish You Were Here. Při dalším hitu Another Brick in the Wall si Waters přizval ke sborovému zpěvu děti, které na konci skladby odhalily nápis "resist" na tričkách.

NEVĚŘTE VLÁDĚ

Ve druhé části koncertu, po přibližně dvacetiminutové pauze, rozdělily O2 arenu kulisy, které se vznášely nad hlavami diváků a sloužily jako promítací plátno. Zpočátku byly laděny do designu alba Animals, ze kterého pocházela i první skladba této druhé části - Dogs. Píseň Pigs (Three Different Ones) ze stejné desky Waters výsměšně adresoval především Donaldu Trumpovi. Nad publikem po celou dobu jejího trvání létalo nafukovací prase s nápisem piggy bank of war a podobiznou výše zmíněné politika. Následující hit Money si pro změnu na promítacích plátnech vystřelil například z ruského prezidenta Vladimira Putina či z Theresy Mayové. Představení pokračovalo skladbami Us and Them či Eclipse. Možná škoda, že nebyly zařazeny i songy ze starší sólové tvorby. 

TOP 8 skladeb Rogera Waterse: Inspirovaly ho války, nešvary současného světa i zeď

Mezi highlighty show jistě patřil obrovský hologram z coveru desky The Dark Side of the Moon během písně Brain Damage či český nápis přes celou projekci "ani hovno" při přídavkové skladbě Mother, reagující na otázku ve verši obsahujícím větu "Mother should I trust the government?" ("Mami, myslíš, že bych měl věřit vládě?"). Perfekcionalistický, dvě a půl hodiny dlouhý koncert nemohl být zakončen ničím jiným než Comfortably Numb.

 

text: Dominik Pavliš, foto: Marek Holoubek

Témata: Roger Waters, Pink Floyd,  Is This the Life We Really Want?, O2 arena

5,00

čtenáři

hlasuj
zavřít