LIVE: Rolling Stones v Praze sypali z rukávu hit za hitem. Strhli všechny generace

Vydáno 05.07.2018 | autor: Roman Jireš

Rolling Stones nabídli v pražských Letňanech především své staré hity jako It's Only Rock 'n' Roll (But I Like It), Paint It Black, Honky Tonk Women, Sympathy for the Devil nebo závěrečný (I Can't Get No) Satisfaction, o kterém před lety Jagger prohlašoval, že už nikdy na koncertu nezazní. I tak by každý z jejich fanoušků vysypal z rukávu dalších pár desítek skladeb, které by měly být součástí playlistu. Poslední album Blue & Lonesome z roku 2016 plné coverů zastoupila pouze Ride 'Em on Down z pera Jimmyho Reeda.

LIVE: Rolling Stones v Praze sypali z rukávu hit za hitem. Strhli všechny generace LIVE: Rolling Stones v Praze sypali z rukávu hit za hitem. Strhli všechny generace


ROLLING STONES
LETIŠTĚ LETŇANY, PRAHA
4. 7. 2018

Na dvaatřicet metrů vysokém a 79 metrů širokém jevišti možná čtyřiasedmdesátiletý Jagger už nevyzařoval tolik energie jako při první návštěvě Prahy v roce 1990, ale pořád to byl strhující a vzhledem k jeho věku až obdivuhodný výkon. Člověka napadne, jaký to asi musí být pocit vidět pod pódiem křepčit fanynky oblečené do triček s typickým logem vyplazeného jazyka, které by mohly být jeho vnučkami.

FOTOREPORT: Rockový svátek v Letňanech: Rolling Stones hráli pro 50 tisíc lidí

Koncert zahájila pecka Street Fighting Man z čtyřicet let starého alba Beggars Banquet, která je považována za jednu z nejvíce politicky angažovaných skladeb "Stounů". Jagger se v ní prý nechal inspirovat pouličními demonstracemi mládeže přerůstajícími v násilí v Londýně a Paříži. "Ahoj Praho, to je krásná letní noc," odhodlal se při pozdravení posluchače v úvodu vystoupení k češtině.

HIT ZA HITEM

Vysoké jeviště se čtyřmi projekčními plochami umožnilo dobrý přehled o dění na pódiu nejen davům v areálu, ale také stovkám lidí sledujících produkci z pole za plotem. A že bylo nejen co poslouchat, ale také na co se dívat! Rolling Stones měnili oblečení tak, že ladili s barevným osvětlením scény, a všichni si mohli vychutnat Jaggerovy trhavé pohyby při tanci, energickou gestikulaci i chvíle, kdy při You Can't Always Get What You Want vzal do ruky kytaru.

TOP 6 koncertu Rolling Stones v Praze: Skvělá show, velkolepé LED obrazovky i stylově oblečená zvířata

Britská kapela posílená o několik dalších muzikantů a vokalistku sázela jeden hit za druhým. Jejich tok přerušila pouze bluesová novinka Ride 'Em On Down doprovázená retro projekcí. Jako na každém koncertu aktuálního turné No Filter vybrali pro daný večer jednu píseň posluchači v internetovém hlasování. Pro Prahu dostala nejvíce hlasů Under My Thumb. Jagger při té příležitosti zažertoval, že zvítězila písnička Pec nám spadla.



S velkým ohlasem především u milovníků hudby šedesátých let se setkal vydařený cover Like a Rolling Stone od Boba Dylana. Naopak chladněji obecenstvo přijalo skladby You Got the Silver a Before They Make Me Run, v nichž Jaggera na místě zpěváka nahradil kytarista Keith Richards. Ovšem následující perly repertoáru Rolling Stones Sympathy for the Devil a Miss You, v němž se blýskl skvělým sólem basák Darryl Jones, zase rozdováděly publikum složené z několika generací. Další zklidnění přineslo až možná trochu dlouhé blues Midnight Rambler z alba Let It Bleed, ale to byl jen oddych přes závěrečnou smrští hitů zakončenou přídavkem v podobě Gimme Shelter a pochopitelně (I Can't Get No) Satisfaction. 

Rolling Stones nezklamali a dali lidem to, za čím přišli - nekomplikovanou zábavu. I Like It.



Na závěr pár slov k předkapelám. Show zahájili švýcarští rockeří Gotthard, jejichž hard rock není v rámci žánru nijak špatný. Problémem je, že podobně znějících kapel jsou na rockové scéně mraky. V Praze mimo jiné představili písně ze svého posledního alba Silver, které vydali loni. Druhou předkapelou byl domácí Pražský výběr, který si jako hosta přizval Ivu Pazderkovou. Správně vsadili na Straku v hrsti a hity jako Pražákům, těm je tu hej, Hrabě X nebo Na Václavském Václaváku. Michael Kocáb k tomu posluchačům neopomněl říct pár slov o svém přátelství s Václavem Havlem. Pražský výběr si stejně jako Gotthard vybrali samotní Rolling Stones a nebyl to vyložený krok vedle. Nicméně náladu těch žíznivých posluchačů, kteří stáli nesmyslné fronty na pivo, zase tolik nezlepšil.



Setlist: Street Fighting Man, It's Only Rock 'n' Roll (But I Like It), Tumbling Dice, Ride 'Em on Down (Jimmy Reed cover), Under My Thumb, Like a Rolling Stone (Bob Dylan cover), You Can't Always Get What You Want, Paint It Black, Honky Tonk Women, You Got the Silver, Before They Make Me Run, Sympathy for the Devil, Miss You, Midnight Rambler, Start Me Up, Jumpin' Jack Flash, Brown Sugar, Gimme Shelter, (I Can't Get No) Satisfaction

text: Roman Jireš, foto: Radim Hromádko

Témata: Rolling Stones, Mick Jagger, Gotthard, Pražský výběr, Letňany

4,50

čtenáři

hlasuj
zavřít