LIVE: Sziget, Glastonbury východní Evropy, je zahájen! Na úvod se předvedli Die Antwoord i The Chemical Brothers

Vydáno 11.08.2016 | autor: Alena Bílková

Nejdelší, nejbarevnější, nejoptimističtější hudební svátek je opět odpálen. Redakce iREPORTu je tu už počtvrté, takže se můžete těšit nejen na strohé reporty, ale i insiderské srovnání s minulými ročníky. 

LIVE: Sziget, Glastonbury východní Evropy, je zahájen! Na úvod se předvedli Die Antwoord i The Chemical Brothers Sziget nabízí týdenní nálož skvělé hudby


SZIGET
ÓBUDAI, MAĎARSKO
10. 8. 2016

Ačkoli se most na ostrov uprostřed Budapeště, kde se festival každoročně odehrává, otevřel návštěvníkům jako vždy s několikadenním předstihem, oficiální start se konal tuto středu 10. srpna.

LIVE: Závěr Szigetu režírovali Avicii nebo Kings of Leon. A bohužel i smrt

Za dešťové průtrže jste zde mohli zavzpomínat na vrchol (u dnes už ne příliš) aktuálních Skunk Anansie. Tato skupina patřila mezi tři nejzásadnější jména prvního dne. Následovali je v Česku dlouho očekávání Die Antwoord. Pokud jste od této dvojice čekali dekadentní, extrémistický zážitek, který slibují jejich nahrávky i videoklipy - mohli jste být poněkud zklamáni.

PÁRTY S FESTIVALOVOU RODINOU

Dvojice místo extravagance na Szigetu přededla poměrně průměrnou party, aby tak předala štafetu klasikům, jež bychom v našich luzích a hájích jistě rádi opět uvítali - The Chemical Brothers. Ti se drželi během své show toho, co umí nejlépe - mixovat pohodové tempo s ječivými frekvencemi, střílet hity a motat hlavy vizuály tak silnými a expresivními, až bratrům pomalu kradli pozornost. Strojovitě nazkoušený koncert k Chemikům už patří a dodnes je drží na špici tzv. inteligentní elektroniky.

vložte odkaz, text nemažte

První den dal především vzpomenout, čím tento festival tak vyniká. Zatímco na českých festivalech se na světové interprety leckdy pro nepochopení ani netancuje, Szigetem se protancovávájí nemalé tlupy přátel, které si dávájí za cíl jediné - tenhle týden si maximálně užít. Týden, kdy mizí hranice mezi národnostmi a tvoří se pouta, která nedovolí se sem následný rok nevracet. Nemá cenu sem jezdit na míň než celých sedm dní a bez své festivalové rodiny, kterou si zde chtě nechtě utvoříte a dále ji během let budete rozšiřovat. Jestli chcete vidět, jak se muzika užívá - víte, kam vyrazit. Organizátoři navíc chytře interprety "roztahali" od středy až do úterý tak, abyste si nedovolili žádného z nich nechat ujít.

Vzpomeneme také kolegiální gesto organizátorů, kteří hlavní stage věnovali jednomu ze svých řad, bookingmanagerovi Danovi Panaitescu, který 15. července zemřel při tragické nehodě.

Dane, letos si Sziget užijeme i za tebe. Děkujeme, za všechno, cos pro tento festival udělal!

text: Alena Bílková, foto: oficiální snímky festivalu

Témata: Sziget, Skunk Anansie, Die Antwoord, The Chemical Brothers, festivaly

3,50

čtenáři

hlasuj
zavřít