LIVE: Tomáš Klus napojil celou Pragovku, během koncertu oslavoval pravdu a lásku

Vydáno 01.10.2017 | autor: Josef Martínek

"Buďte šťastní, máte na to právo!" hlásil Tomáš Klus opakovaně během svého pražského koncertu, kterým zahájil už třetí etapu Recyklus tour. V rozlehlých prostorách Pragovky to nebylo zdaleka jediné poselství, které chtěl divákům předat.

LIVE: Tomáš Klus napojil celou Pragovku, během koncertu oslavoval pravdu a lásku LIVE: Tomáš Klus napojil celou Pragovku, během koncertu oslavoval pravdu a lásku

 

TOMÁŠ KLUS
PRAGOVKA, PRAHA
30. 9. 2017

Téměř tříhodinovému koncertu předcházel v Pragovce odpolední program, v jehož rámci mohli příchozí v chill zóně posedět, zhlédnout dokumentární film Přátelství nebo si ve sluchátkách poslechnout dema Klusových písní. Předkapelou byli Meme, boční projekt Františka Boříka a Matyáše Vordy z Mandrage.

FOTOREPORT: Tomáš Klus hrál v Pragovce téměř tři hodiny, jeho hosty byli Thom Artway nebo manželka Tamara

Koncert Tomáše Kluse a jeho Cílové skupiny doprovázely zajímavé vizualizace, přičemž projekční plátno bylo koncipováno jako oko, jež se stalo symbolem Recyklusu. Dvakrát došlo i na salvu konfet, jinak ale zpěvák víc než na vizuální dojem spoléhal na svůj repertoár - zaznělo přes 30 písniček z různých období jeho tvorby.

Během pauz mezi písněmi Klus k divákům promlouval a vyjadřoval se k sociálním tématům, vyhnul se však zdlouhavým monologům a víc za sebe nechal mluvit svoje skladby. V nich se hlásil k hodnotám ekologie, míru, lásky a sounáležitosti. Když vyšlo předloni jeho zatím poslední album Anat život není, které je takových písní plné, dostalo se mu velmi rozpačitého přijetí, dnešní koncerty však ukazují, že skladby jako Tamaře, Přeju Ti, JdeVoZem nebo loňské Dobré ráno už patří k pilířům jeho repertoáru.

Tomáš Klus interview: Rodinu a kariéru neodděluji, jsem jen jeden člověk a nechci žít ve více světech

ZLATÁ DESKA A DUET S MANŽELKOU

Hodnotová ucelenost se postupem času stala Klusovou devízou, kterou přijímají i jeho dnešní posluchači. Během koncertu se proto hrdě přihlásil k označení pravdoláskař, ze kterého by rád smyl pejorativní nádech, oslavoval jedinečnost každého z nás a vyjádřil se i k politice, když kritizoval Andreje Babiše, Tomia Okamuru a nakonec i Miloše Zemana, jemuž adresoval píseň Žabí král.

K výjimečným momentům vydařeného večera patřil česko-anglický duet s písničkářem Thomem Artwayem, předání Zlaté desky za album Živ je z rukou ředitelky Supraphonu Ivy Milerové a v závěru i nový duet s jeho ženou Tamarou A pak. Klus také mnohokrát vyrazil do publika, spontánně v reakci na aktuální dění vymýšlel texty do svých písní a poradil si i s jedním agilním fanouškem. Ten v poslední části koncertu odhodil svršky a hlasitě burácel, načež mu Klus věnoval píseň.

Koncert v Pragovce podal jasný důkaz o tom, že turné Recyklus si už třetí pokračování skutečně zaslouží. Má totiž konkrétní tvář a divákům nabízí přesně to, co Tomáš Klus vyzdvihuje ve svých prohlášeních. I díky tomu mohl být ten večer snad každý návštěvník Pragovky opravdu Napojen. 

text: Josef Martínek, foto: Tomáš Klíma

Témata: Tomáš Klus, Recyklus, Pragovka

4,50

čtenáři

hlasuj
zavřít