LIVE: Vodník z Biffy Clyro utopil Lucernu ve vlastním potu

Vydáno 08.06.2016 | autor: redakce

Skotští Vikingové Biffy Clyro v úterý 7. června opět zavítali do Prahy. Pro svoji show si vybrali okázalý prostor Velké Lucerny, termín však byl zvolen poněkud nešťastně - měsíc před vydáním dlouho očekávané desky Ellipses.

LIVE: Vodník z Biffy Clyro utopil Lucernu ve vlastním potu Biffy Clyro v Lucerně zburcovali fanoušky. Foto: Tomáš Vlach

BIFFY CLYRO
LUCERNA, PRAHA
7. 6. 2016


I když zájem fanoušků nakonec nebyl tak velký, jak se předpokládalo, Lucerna se zdála být příjemně zaplněná a během chvíle taky doslova přehřátá. Podium pro Biffy Clyro zase zahřáli čeští The Atavists, Lucerna se už ale třásla na tři sympatické Skoty.

Simon Neil z Biffy Clyro řval jako lev a s ním i stovky lidí v Lucerně

Po předchozím setkání s kapelou jsem ještě v euforii očekávala pompézní nástup, proto překvapil poněkud vlažný začátek setu. Ten Biffy Clyro odstartovali skvělou novinkou Wolves Of Winter z chystaného alba. Zvukař si ale v tu chvíli zřejmě seděl na uších, a tak energická skladba vyzněla trochu do prázdna a kvůli tiššímu zvuku zrovna neotřásla stěnami Lucerny. Situace se nezměnila ani u následující Living Is A Problem Because Everything Dies z alba Puzzle, a kdo čekal zvrat u nejoblíbenějšího hitu z poslední desky Opposites Biblical, nedočkal se ani tehdy. Rozpačitá nálada se ale naštěstí brzy vytratila, Biffy Clyro nakazili přítomné svojí energií, a tak se kotel pod pódiem nakonec přece jen rozhýbal.

FANOUŠKY STRHLY I NOVINKY Z JEŠTĚ NEVYDANÉ DESKY

Trojice Simon Neil a Ben a James Johnstonovi sice přivezli Čechům představit nové album Ellipses, jelikož to ale ještě není v prodeji, rozdělili svůj set spravedlivě. A tak se rovným dílem dostalo jak na novinky, tak na tři předchozí desky. Z Ellipses krom zmíněné Wolves Of Winter zaznělo například Animal Style, Friends & Enemies, Medicine nebo On A Bang a nutno říct, že když už Biffy Lucernu rozpumpovali, nezastavil ji ani fakt, že nové songy nezná. Na nadšení ze skvělé hudby to neubralo ani trochu.

vložte odkaz, text nemažte

Zbytek setu pak byl doslova nabitý hity a nenechal nikoho z přítomných ani na chvilku vydechnout. Všichni se tak brzy koupali ve vlastním potu a záviděli frontmanovi Simonovi Neilovi, který se na pódiu zmítal jako vždy "nahoře bez". Jeho dlouhé vlasy byly brzy mokré potem, takže trošku připomínal vodníka, jeho charismatu to ale rozhodně neublížilo.

Biffy Clyro do svých fanoušků nasázeli to nejlepší z nejlepšího, a tak si sál Velké Lucerny mohl sborově zazpívat krom již zmíněných u pecek Who’s Got A Match? nebo 9/15ths z desky Puzzles, Bubbles, The Captain, Mountains nebo Born On A Horse z alba Only Revolutions a také Victory Over The Sun, Black Chandelier, Modern Magic Formula, Sounds Like Baloons i Different People z poslední nahrávky Opposites.

DIVÁCI NEMĚLI DOST

Songem Different People se Biffy Clyro s českým publikem na oko rozloučili. V té chvíli však už poněkud vlažná nálada ze začátku setu dávno skončila v propadlišti dějin, nadšený dav byl v nejlepším a nehodlal své skotské miláčky propustit jen tak. Ti byli samozřejmě na tuto situaci připraveni a v přídavku do kotle nasolili ještě parádní pecky Many Of Horror a Stingin' Belle. Pak už ale bylo skutečně po všem, tudíž spontánní reakce jednoho z fanoušků, který vyslovil svoji touhu, že by si to klidně dal hned celé znova od začátku, vyšla do ztracena. Biffy Clyro už ji neslyšeli.

Biffy Clyro interview: Řvát na pódiu nás stále baví

Úterní koncert ve Velké Lucerně si zaslouží plný počet bodů, ačkoliv nebyl úplně stoprocentní. Neviděla jsem Biffy Clyro poprvé, tudíž můžu říct, že to umějí i lépe. Na druhou stranu tito tři Skoti prostě nedokážou odehrát špatný koncert. Pouze skvělý nebo nejlepší. A tak na závěr mohu říct jen toto: Závidím svému včerejšímu já!

 

text: Marta Pušová, foto: Tomáš Vlach

5,00

čtenáři

hlasuj
zavřít