RECENZE: Aneta Langerová Na vlně radosti zdařile uzavírá zásadní etapu své kariéry

Vydáno 13.10.2017 | autor: Josef Martínek

Na vlně radosti Anety Langerové zdaleka není jen záznam koncertu. Zpěvačka sama říká, že jí šlo především o zmapování období jejího posledního alba Na Radosti, které s velkým úspěchem trvá již tři roky a je pro ni výjimečné. A to se povedlo.

RECENZE: Aneta Langerová Na vlně radosti zdařile uzavírá zásadní etapu své kariéry RECENZE: Aneta Langerová Na vlně radosti zdařile uzavírá zásadní etapu své kariéry

Aneta Langerová

Na vlně radosti

Skladby: (DVD) Na Radosti, V bezvětří, Svatá Kordula, Dívka, Jiný sen, Malá mořská víla, Tragédie u nás na vsi, Slova z hor, Maják, Intermezzo Vzpomínka, Vzpomínka, Stačilo říct, Divoká hejna, Hvězda, Bříza, Nevěsta, Intermezzo Tráva, Tráva, Vysoké napětí, Voda živá

20 trax (DVD) / 14 trax (CD)

Vydavatel: Art Shock, s.r.o.

Záznam koncertu z pražského Fora Karlín zobrazuje vše, co bylo (a stále ještě je) pro éru Na Radosti typické - pestrost repertoáru, schopnost poutavě vtáhnout diváka do děje vyprávění historek z opuštěné šumavské osady i pěveckou jistotu a muzikantskou oporu, kterou má Langerová ve své doprovodné kapele. Její složení se v posledních letech ustálilo a na zpěvaččině koncertním projevu je znát, že jí tato sehranost dodává potřebný klid pro to, aby se mohla naplno ponořit do svých písní.

Vyjma klasické kapely, v níž byla pro tuto příležitost rytmická sekce posílena druhým bubeníkem Adamem Kollerem, a smyčcového tria jsou ke slyšení i dechy. Tato kombinace znovu posouvá písně z alba Na Radosti do jiné roviny, jak už jsme ostatně hodnotili v reportáži ze samotného koncertu.

Aneta Langerová interview: Chci, aby ve mně pořád vítězila pravda a férovost vůči okolí

Aneta Langerová se v posledních letech zabydlela spíš v divadlech a sálech střední velikosti, Na vlně radosti ale přináší výmluvnou ukázku toho, že její hudba, jakkoliv niterná povětšinou je, stále funguje i na velkých pódiích. Šikovně poskládaný program večera, který otevřela Aneta sólo za klávesami v písni Na Radosti, totiž zdatně pracoval se změnami tempa i nálady. Nebylo přitom třeba velkolepé výpravy, k ozvláštnění atmosféry stačily decentní světelné efekty.

PŘEKVAPENÍ V BOOKLETU

Z alba Na Radosti zazněla většina písní, od potemnělé námořnické hymny Svatá Kordula přes veselou vzpomínku na venkov Bříza až třeba k hiphopovému experimentu Nevěsta. Mozaiku jménem Na vlně radosti ale stejně podstatnou měrou doplňují i starší skladby typu tklivé Vzpomínky, rozjasněného V bezvětří nebo melancholické výpovědi Jiný sen z alba Dotyk.

Aneta Langerová zpívala na Vyšehradě o srpnových kometách i o tom, jak se nad Prahou stmívá

Pochvalu si zaslouží i práce, jakou si zpěvačka a její tým dali s balením. Překvapení typu hrajícího úryvku písně Hvězda nebo možnosti obrázkem potěšit nemocného chlapce Hynka, která na vás čekají v bookletu, se dnes moc často nevidí.

Osobní přístup a snaha nabídnout něco navíc nad rámec "povinného" jsou pro Anetu Langerovou už stejně charakteristické jako autentičnost jejích písní. Éra těch z alba Na Radosti sice za pár týdnů poslední várkou koncertů po třech letech skončí, už dnes je ale jisté, že se spousta z nich v jejím repertoáru trvale usadí se stejnou samozřejmostí, jako to dokázal například závěrečný přídavek koncertu Voda živá.

text: Josef Martínek, foto: Jana Braunová, archiv

Témata: Aneta Langerová, Na Radosti, Na vlně radosti

4,50

čtenáři

hlasuj
zavřít