RECENZE: Aprílový Petr Lüftner: Svěží vítr ze severu

Vydáno 11.04.2016 | autor: Hana Poláchová

Petr Lüftner je sympatický písničkář s harmonikou ze severních Čech, kterému na začátku kariéry pomohl Xindl X. Jeho první deska, vydaná na apríla, však ukazuje, že se pomalu, ale jistě začíná stavět na vlastní nohy. 

RECENZE: Aprílový Petr Lüftner: Svěží vítr ze severu Aprílový Petr Lüftner: Svěží vítr ze severu


Petr Lüftner

Až se příště narodím

Skladby:
Šnek, Já chci, Scházíš, Nezaměstnanej, Severočeská, Moderní člověk, Předskokan, Pavouk, Písničkář, Myslivecká, Vlasy šedivý, Ty jsi to Ústí

12 trax / 46:24 min

Vydavatel: Good Day Records

Mladý harmonikář se širší veřejnosti uvedl písní o svém domovském Ústí nad Labem. Možná i díky tomu si jej před zhruba dvěma lety všiml Xindl X a přibral jej na své sólové turné jako hosta. Část koncertů tehdy odehráli společně. Tím však jejich spolupráce neskončila, Ondřej Ládek je zkušený matador, a tak mohl mladšímu kolegovi velmi pomoci, což také udělal. Na společné koncerty vyrazili také minulý rok, tentokrát s celou Ládkovou kapelou a Mirkou Miškechovou a pro změnu po divadlech.

LIVE: Xindl X s kamarády pro kamarády

Mají stejný management, a hlavně je Ondřej Ládek podepsán jako producent Lüftnerova debutu, na němž se podíleli i Emil Valach a Lukáš Bundil z doprovodné kapely Xindla X. Nyní však k samotnému albu. Vtipné, nevtíravé texty nepůsobí jako klišé ani nesklouzávají k politice, jak by se možná u písničkáře čekalo. Naopak, jde spíš o osobní výpovědi, leckdy podávané milou metaforou, představením se nebo projevem patriotismu a lásky k domovu. Velmi příjemný je vlastní doprovod na akordeon, což trochu může připomínat Jarka Nohavicu. Ano, styl je lehce podobný, Petr Lüftner je také velmi vtipný, vzhledem ke svému mládí možná působí až rozverně, ale nikoho nenapodobuje, je absolutně svůj. To dokazuje již úvodní skladbou, která začíná stejnými slovy, jako je název alba (Až se příště narodím, chtěl bých býti šnekem...).



Pohodovka s příjemnými kytarami. Možná nešťastné, ale s trochou dobré vůle omluvitelné je seřazení písní, když druhá skladba také začíná slovy Já chci. Některé písně jsou folkovější, další zase mají blíže  k pop-rocku. Tím je album pestré a hned tak neomrzí. Vliv výše zmíněného producenta je sice znatelný, ale náladě desky jen prospívá.

Ačkoliv jde o autorovu prvotinu, i on má na albu hosta. Sestru Elišku, která se také věnuje hudbě, konkrétně zpěvu. A je slyšet, že ladí lidsky i hlasově. Celkově po sobě na Až se příště narodím Petr zanechává pocit, že je pokorný, vnímavý, tvárný, pracovitý, má co říct a nejde mu o prvoplánovou honbu za slávou. Snad o něm ještě uslyšíme.

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít