RECENZE: B-Side Band, Honza Křížek a další vzpomínali na kytarového génia Radima Hladíka

Vydáno 06.12.2018 | autor: redakce

Poslední koncert letošního ročníku festivalu Jazz Groove Brno byl vzpomínkou na výjimečného muzikanta. V čele souboru mnoha hudebníků stál bývalý zpěvák Blue EffectHonza Křížek. Kytarista Radim Hladík, který zemřel před dvěma lety, se dočkal té nejlepší pocty.

RECENZE: B-Side Band, Honza Křížek a další vzpomínali na kytarového génia Radima Hladíka RECENZE: B-Side Band, Honza Křížek a další vzpomínali na kytarového génia Radima Hladíka


POCTA RADIMU HLADÍKOVI
SONO, BRNO
5. 12. 2018

Mimořádný hudebník byl zakladatelem, frontmanem a výhradním autorem hudby Blue Effectu a zasloužil se celkově o vývoj československé rockové hudby přelomu 60. a 70. let. Uctění jeho památky bylo tedy jen otázka času. Shodou okolností se pár dní před brněnskou akcí odehrály i dva vzpomínkové koncerty v pražské Arše. 

Poctu Radimu Hladíkovi vzdali v Brně B-Side Band, Honza Křížek, Roman Dragoun a další

Smyčcovou sekci obstarali členové filharmonie Brno, o vokály se starala část sboru Czech Ensemble Baroque, rytmickou sekci pak tvořil B-Side Band pod vedením Josefa Buchty. Ten měl jakožto hlavní organizátor festivalu logicky pod palcem i chod celého večera.

Během něj se na pódiu Sono Centra vystřídalo hned několik zajímavých hostů. Vedle Honzy Křížka, který odzpíval naprostou většinu skladeb nejen od Blue Effectu (zaznělo například i Kuře v hodinkách), se představil kytarista B-Side bandu Jiří Kalousek, muzikálová zpěvačka Kristýna Daňhelová a Roman Dragoun. Ten v doprovodu saxofonisty Michala Žáčka zazpíval tři písně, přičemž nemohla nezaznít jeho nejznámější skladba Zdroj. Tato krásná balada k velkolepému hudebnímu aranžmá přímo vybízí a Zdeněk Novák si opravdu pohrál s jejím celkovým vyzněním. Zvlášť při závěrečné gradaci díky všem smyčcům, dechům a vokálům skutečně běhal mráz po zádech.

Ve velkém finále zazněly největší perly československé rockové historie. Není tedy divu, že po závěrečné, opět úžasně vygradované písni Ej padá padá rosenka publikum dlouhou dobu tleskalo ve stoje. Kapela se poté ještě vrátila, aby zahrála nejznámější Hladíkovu instrumentálku Čajovna. Na tu plynule navázal Slunečný hrob, který symbolicky ukončil celý večer.

text: Tomáš Vrtek, foto: Petr Tibi

Témata: Radim Hladík, B-Side Band, Honza Křížek, Roman Dragoun

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít