RECENZE: Český kovboj Marpo smíchal rap s country a divokými kytarami

Vydáno 06.03.2018 | autor: Lucie Šimůnková

Marpo patří dlouhodobě k nejúspěšnějším českým rapperům. Předloni vyprodal pražskou Malou sportovní halu i Forum Karlín, a tak nasadil pro letošek laťku ještě výš - 19. května vystoupí v O2 areně. Na svém dosud největším koncertu představí i nové skladby z ještě horkého alba Dead Man Walking. Říká o něm, že je směsicí rapu, popu, country i nu-metalu. A rozhodně stojí za pozornost. 

RECENZE: Český kovboj Marpo smíchal rap s country a divokými kytarami RECENZE: Český kovboj Marpo smíchal rap s country a divokými kytarami

Marpo

Dead Man Walking

Skladby:
Demons, Motel 6, Dead Man Walking, Conor McGregor, Kruh, Potlesk, Pop, 17, Je to tak dávno, Synové anarchie, Řeka, Dopis, Podle sebe

13 trax / 44:51 min

Když se ohlédneme za předešlou deskou Lone Survivor, Marpa jsme na ní mohli vnímat jako osamělého přeživšího, který se toulá vyprahlou pouští. Bohužel se v mnoha bodech držel zajetých kolejí a svému pop-countryovému srdci nedával tolik prostoru. To však neplatí pro aktuální album, kde se pouští do nových sfér. Jde o projekt mnohem komplexnější, než je pouhé rapové album.

VIDEO: Marpo představil první singl z desky Dead Man Walking. Do O2 areny už si lístek rezervovalo 7 tisíc lidí 

Deska je prošpikovaná divokými kytarami, zpívanými refrény a prvky country. Přestože vás tato kombinace může u hiphopera zarazit, v tomto případě funguje na výbornou. Marpo nezapře inspiraci například u amerického Yelawolfa nebo kytarového Machine Gun Kellyho. Nic to ale nemění na faktu, že je sám sebou a ví přesně, co dělá. Jasným příkladem toho je úvodní Demons nebo energický Dead Man Walking, ale i singlový Motel 6.

Lze to vnímat jako experiment, který ale nemusí potěšit každého fanouška. Právě proto možná došlo na klasický rapový song Conor McGregor, který se nakonec v tracklistu jeví trochu zbytečně. O mnoho lépe dopadl bonus s Rytmusem Podle sebe. Jedná se o skladbu určenou k zuřivému skákání pod pódiem.

KRITIKA ČESKÉ SPOLEČNOSTI I SKLADBA PRO SYNA

Tematicky se Marpo vrací k nelehkým životním situacím, zmiňuje například i konec v kapele Chinaski. Song 17 věnoval svému synovi, ale lze z něj cítit, jak vřelý vztah měl se svým otcem on sám. Jeho texy na tomto albu každopádně působí velmi zrale a dospěle.

Nebyl by to ale Marpo, kdyby si bral servítky. Své dravé já představuje v songu Synové anarchie, kde komentuje aktuální dění v České republice. Rovněž uslyšíte i trochu angličtiny v komerčně nejúspěšnější písni Kruhy, kde hostuje Lenny. Nepočítáme-li zmíněný bonus, desku uzavírá song Dopis, který je doprovázen pomalým piánem, ze kterého cítíte smutek a melancholii. Třináct songů je tak akorát, aby si udržely vaši pozornost. 

VIDEO: Marpo jako Dead Man Walking podruhé. Do americké pouště ho nepustil hurikán

Album Dead Man Walking nabízí mnohem víc než rapové klišé. Marpo si přenáší svoji hudební profesionalitu z fungování v Chinaski i do své sólové kariéry. Oceňme i odvahu zkusit v České republice něco netradičního a nového. Muzikantský odkaz svého otce nese Ota Petřina s hlavou vztyčenou. 

BEST TRAX: Podle sebe, Dead Man Walking, Synové anarchie
ZKUS TAKY: Ektor - Alfa

text: Daniel Nádler

Témata: MarpoChinaski, Dead Man Walking

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít