RECENZE: Charlie Puth nosí hitové melodie po kapsách

Vydáno 01.06.2018 | autor: Filip Pešta

Šestadvacetiletý zpěvák a skladatel Charlie Puth předkládá posluchačům své druhé studiové album, které si sám vyprodukoval. "Na předchozí desce jsem měl pocit, že mě lidi tlačí někam, kam nechci." V případě novinky Voicenotes však rodák z New Jersey rozhodně našel na střelce hudebního kompasu svůj sever.

RECENZE: Charlie Puth nosí hitové melodie po kapsách RECENZE: Charlie Puth nosí hitové melodie po kapsách

Charlie Puth

Voicenotes

Skladby:
The Way I Am, Attention, LA Girls, How Long, Done For Me, Patient, If You Leave Me Now, BOY, Slow It Down, Change, Somebody Told Me, Empty Cups, 

13 trax / 44:29 min

Vydavatel: Warner Music

Především je nutno uznat, že Charlie je opravdu znalcem svého řemesla. Syn učitelky hudby a realitního makléře začal hrát na klavír ve svých čtyřech letech. Když mu bylo deset, už pronikal do studie jazzu a vystupoval v různých školních uskupeních. Málokdo ví, že Puth dokonce disponuje absolutním sluchem, tedy schopností určit přesnou výšku tónů pouze na základě poslechu. V praxi to znamená, že mu jednou pustíte vaši oblíbenou píseň a on vám ji ihned přehraje na piáno. K tomu všemu je obdařen i skvělým jak hrudním, tak hlavovým vokálním rozsahem. 

Inu, s takovým talentem se muzika tvoří jedna radost. Jeho harmonické cítění a celkový multižánrový mindset dovoluje Puthovi využít maximálně svůj kreativní potenciál a přitom si zároveň rýpnout do stokrát použitých aranžérských standardů. "Moje nejneoblíbenější věta v hudebním průmyslu je: 'Pane bože, teď se to rozjede... už to přichází!' V Attention je v prvním refrénu navnadím na tenhle pocit a pak jim ho nedám. Dostanou antirozjezd," popsal jednu ze svých hudebních inovací ve videorozhovoru pro Rolling Stone.



MELODIE, KTERÉ VÁM NEDAJÍ SPÁT

Voicenotes je temnější mix popu, disco a r'n'b muziky s neodmyslitelným základním kamenem, kterým je bezpochyby dobrá melodie. Ať už je to sloka nebo refrén, nikdy ji nevyhodíte druhým uchem ven. Vzoreček "Puthovského hitu" je dokonalá kombinace melodické linky a textu, kdy každé slovo stoprocentně spolupracuje se svým hudebním kontextem. To vše podpořeno výbornou rytmickou složkou, basovou linkou a nápaditou paletou background vokálů.

Psy už nemá nejsledovanější klip na YouTube. Kdo překonal jeho virální šílenost Gangnam Style?

Nositeli této definice jsou rozhodně singly Attention a How Long. Další skladbou, kterou nedostanete z hlavy, může být například duet se zpěvačkou Kehlani nesoucí název Done For Me. Písnička by perfektně seděla například i frontmanovi Maroon 5 Adamu Levinovi. Bohužel (pro něj) ji nenapsal. Do pomalejších skladeb v malé míře nenuceně prosakují bluesové a jazzové postupy. Ať už ve vynikající If You Leave Me Now s ikonickými Boyz II Men nebo příjemná Change s legendárním Jamesem Taylorem.   


Charlieho Voicenotes je skvělá deska pro všechny, co v popové hudbě ocení trošku nápaditější aranž a špetku toho koření z osmdesátých a devadesátých let. Tak či tak se vám Charlieho písně rychle dostanou do hlavy a nejednou u nich budete podvědomě podněcováni k tanečním kreacím. Puth je příjemným důkazem toho, že i mainstream může mít svou nálepku kvality, kterou nestrhnete.

text: Filip Pešta

Témata: Charlie Puth, Voicenotes, Kehlani

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít