RECENZE: Ed Sheeran napsal do třetice všeho modrého svoji nejlepší desku

Vydáno 04.03.2017 | autor: Filip Pešta

Bylo 13. prosince 2015, když britský písničkář Ed Sheeran napsal vzkaz svým fanouškům. Tehdy zcela ukončil komunikaci na sociálních sítích. Za rok na den přesně se vrátil a oznámil příchod nového alba, které okomentoval slovy: "Je to ta nejlepší věc, co jsem kdy udělal." Fráze, kterou používá snad každý umělec, když má v rozhovoru mluvit ohledně nové tvorby. V případě Eda Sheerana to však není jen prázdná fráze, ale realita. 

RECENZE: Ed Sheeran napsal do třetice všeho modrého svoji nejlepší desku Ed Sheeran napsal do třetice všeho modrého svoji nejlepší desku


Ed Sheeran

Divide

Skladby:
Eraser, Castle On The Hill, Dive, Shape Of You, Perfect, Galway Girl, Happier, New Man, Hearts Don't Break Around Here, What I Do Know, How Would Feel (Paean), Supermarket Flowers

12 trax / 49:13 min

vložte odkaz, text nemažte

Vydavatel: Warner Music

"Příjde mi, že se dívám na svět skrze obrazovku, a ne svýma očima." napsal svým věrným britský písničkář. Roční oddech od všeho a od všech přinesl výsledek, který přesně vystihuje onen dělený symbol na přebalu desky. Jako by se Ed Sheeran na rok zapsal na "univerzitu psaní hitů", děkujíc svým předchozím dvěma učitelům za zkušenosti, a nyní předkládal svou geniální absolventskou práci. Práci, kde se umělec může v klidu nadechnout a naplno roztáhnout křídla bez toho, aniž by mu do telefonu chlápek z nahrávací společnosti neustále opakoval pořád dokola větu: "Tak co? Už něco máš?!"

Hned 12 skutečných a upřímných příběhů z jedné zrzavé klučičí duše, kdy takřka každá obsahuje onu pověstnou esenci "hitové zapamatovatelné melodie", kterou všichni umělci hledají stejně urputně, jako se hledalo zlato za dob zlaté horečky. Zatímco se běžně na albech vyskytnou hitové melodie dvě až tři, Sheeran jich má rovný tucet. Jeho melodika totiž v rámci daného žánru dosáhla takové úrovně, že její popis se stává poněkud oříškem. Jisté ale je, že v mase popové produkce enormně vyčnívá a písně se prostě skvěle poslouchají. Jsou totiž od srdce, chytlavé, bez jakéhokoliv aspektu produkce "na sílu".



ŽÁDNÝ STYL NENÍ CIZÍ

Písničkářský základ s akustickou kytarou Ed léta brousil a společně s producenty experimentoval s vrstvením vokálů, akustickou i elektrickou rytmikou. Úvodní skladba Eraser, která vypráví o tom, že být hvězdou v hudebním průmyslu má i své stinné stránky, využívá naplno výše uvedených atributů a kombinuje s nimi rapový projev, který si z ostudy kabát rozhodně neudělal.  Dalším aranžerským kořením je skladba Galway Girl, kde je elektro rytmika doprovázena houslovým partem společně se Sheeranovým nakažlivě rychlým frázováním.

AUDIO: Ed Sheeran nabízí nové album Divide zdarma k poslechu na YouTube

Irské kořeny jsou definitivně zapuštěny konečným "hospodským" popěvkem. Typicky "sheeranovským" ploužákem se na Divide stává píseň Happier, jejíž refrén je opět trefa do černého, respektive do modrého. Stejný štítek bychom mohli připnout i skladbě How Would You Feel (Paean) nebo Hearts Don't Break Around Here, kde přetvářka nemá své místo a věřit lze každému zpívanému verši. Deluxe verze nabízí i výlety po Evropě například v podobě skladby Barcelona, která je rytmy Pyrejského poloostrova lehce říznutá. Píseň s názvem Bibia Be Ye Ye je zase hudební pohlednicí z Afriky a nikdo by se nedivil, kdyby si k této písni Ed na koncert přizval africký sbor.

Spolupráce na albu se připisuje například songwriterům jako Johnny McDaid nebo Benny Bianco. Právě tihle dva pánové zastali i roli producentů. V některých skladbách se přitvrdilo jak na kytarách, tak na Sheeranově hlasovém projevu ve vyšších polohách. Zvláště v písních Castle On The Hill a výborné Dive se soulovým nádechem, kde při refrénu naskakuje husí kůže. Jestli syrovější projev jeho hlasu sluší, je záležitostí subjektivních pocitů každého z nás. Opět se ale rozhodně nejedná o tah mimo mísu, spíše jen vybočení ze stereotypu.



Zdá se, že tvořit s klidem a rozvahou se vyplácí i ve světě showbyznysu. Sheeranova hudební trilogie je v rámci žánru opravdu výjmečná a je výsledkem fúze velkého talentu a tvrdé dřiny. Je těžké uvěřit, že šestadvacetiletý muzikant zvedl svou tvůrčí laťku ještě víc, a tak je album Divide opravdu dělícím prvkem jeho už tak výborné tvorby.

Témata: Ed Sheeran, Divide, písničkář

5,00

čtenáři

hlasuj
zavřít