RECENZE: Filmový trhák Bohemian Rhapsody na DVD nenabízí mnoho neviděného

Vydáno 25.04.2019 | autor: Jana Kloučková

Snímek Bohemian Rhapsody si svou premiéru v českých kinech odbyl na začátku listopadu. Od té doby láme v našich krajinách rekordy. Zřejmě nikdo nečekal takové znovunastartování zájmu o skupinu Queen, která vznikla již v sedmdesátých letech. Obzvlášť když přihlédneme k tomu, že regulérně v plné sestavě nefunguje již od roku 1991, tedy od smrti Freddieho Mercuryho. Film nedávno vyšel také na DVD a Blu-ray. 

RECENZE: Filmový trhák Bohemian Rhapsody na DVD nenabízí mnoho neviděného RECENZE: Filmový trhák Bohemian Rhapsody na DVD nenabízí mnoho neviděného

Bohemian Rhapsody (DVD)

Režie: Bryan Singer

128 min + 21 min

Vydavatel: Bontonfilm

Životopisný film měl za úkol předně oslavit osobnost zpěváka. Množství faktů bylo pozměněno nebo v dobré víře zamlčeno, avšak to lze hollywoodsky stvořenému dílu odpustit. Oslava života zesnulého muzikanta byla od zbylých členů i tvůrců chytrý tah.

Málokteří diváci chtějí rozplétat složitosti Mercuryho života, v dnešní době je přijatelnější bavit se a nijak se nezatěžovat. K tomuto účelu je Bohemian Rhapsody celkem optimální. Po faktické stránce sice u mnohých příznivců britské formace došlo k rozčarování, nicméně z hlediska filmařského řemesla jde o zcela chvályhodné dílo, kterému v podstatě nelze nic vytknout.

Pět nejzásadnějších faktických chyb filmu Bohemian Rhapsody: Tvůrci klamou o rozpadu Queen i diagnóze AIDS

Úspěch životopisného filmu zajistil oživení popularity skupiny. Queen se společně s osvědčeným Adamem Lambertem opět vracejí na pódia v rámci Rhapsody Tour, knihkupectví zaplňují biografie a v neposlední řadě se film musí z kin pozvolna přesunout na různorodé nosiče, aby doplnil domácí sbírky.

Bohémská rapsodie takto v nedávné době vyšla na discích DVD a Blu-ray. DVD obsahuje snímek s původním zvukem a poté tři dabingové verze (čeština, maďarština, turečtina). A vedle toho množství titulků. Potíž nastává, pokud od DVD očekáváte více než pouhé zhlédnutí filmového hitu.

Bohemian Rhapsody má čtyři Oscary, Rami Malek vyhrál za roli Mercuryho. Nejlepší píseň nahrála Lady Gaga

S bonusy si totiž nikdo příliš hlavu nelámal. Médium přináší jediný - je jím kompletní vystoupení na legendárním benefičním koncertě Live Aid, kde Queen v roce 1985 triumfovali. Sehraný záznam koncertu filmové kapely na Live Aid byl ve snímku zkrácen o skladby We Will Rock You a Crazy Little Thing Called Love. Zde jsou písně doplněny, čímž vystoupení odpovídá původní reálné stopáži, která činí zhruba jednadvacet minut.

SOUTĚŽ: DVD Bohemian Rhapsody

Nutno podotknout, že nově zrekonstruovaná show z Live Aid je velmi věrohodná, proto si pozornost bezesporu zaslouží. Obdivuhodné je také to, že právě tímto kusem hudební historie měli tvůrci a představitelé biopicu odvahu celé natáčení začít. O to větší pozornost zasluhuje výsledek, který z natáčení vzešel.

DVD u tak veleúspěšného snímku by si jistě zasloužilo mnohem větší propracovanost. Záleží na tom, oč potenciálnímu divákovi při koupi nosiče jde. Pakliže se nespokojíte s pouhým filmem a chcete si užít patřičné bonusy i lepší kvalitu obrazu, vyplatí se investovat spíše do dražšího Blu-ray disku.

text: Jana Kloučková, foto: archiv

Témata: Queen, Bohemian Rhapsody, Freddie Mercury

3,00

čtenáři

hlasuj
zavřít