RECENZE: Jiskřící deska Zrní překvapí elektronickými experimenty

Vydáno 07.04.2017 | autor: Hana Bukáčková

Novinka skupiny Zrní má už nyní nakročeno k tomu, aby se stala jednou z nejvýraznějších desek tohoto roku. Kladenská kapela ani po patnácti letech existence nestagnuje, naopak překvapuje elektronickým jiskřením. Možná si k novému repertoáru budete muset chvíli hledat cestu, ale jakmile se tak stane, Jiskřící vás sevře pevně jako škrtič svou oběť.

RECENZE: Jiskřící deska Zrní překvapí elektronickými experimenty Jiskřící deska Zrní překvapí elektronickými experimenty


Zrní

Jiskřící

Skladby:
Před náma, Když se ztratíš, Jiskřící bůh láska jest, Vraky, Někde tam venku, Silnice od ní, Lehko, Igor Pelech, Deadman, Jiskřící raketa TOTO

10 trax / 44:43 min

vložte odkaz, text nemažte

Vydavatel: Supraphon

Zrní vyrukovali s již šestou povedenou deskou. Velké naděje, které do ní byly vkládány, se naplnily. Vznikla desítka nezaměnitelných, jedinečných písní. Zrní tak s originalitou sobě vlastní potvrdili své kvality, ambice a čirou muzikálnost. Hudebním fajnšmekrům spadne čelist. Deska s hlubokými tématy vypovídá o krizi a vyvedení z ní, euforie a víra v lepší zítřky je schovaná v použitých metaforách a pozorný posluchač si ji najde. Kladenští samorosti si brilantně poradili jak s obsahem, tak i melodickou a vizuální stránkou novinky.   

LIVE: Zrní jiskřili v Černošicích. Koncert poodhalil, jaká bude nová deska

Z načrtnutého minimalismu dosáhli naprostého maxima. Tak by se dala shrnout nová nahrávka - a to začíná nenápadně. Čtyři Honzové a Ondřej ji nahrávali v madridském studiu s producentem Ondřejem Ježkem. S tím spolupracovali už na minulých deskách, tentokrát se ale rozhodli zapojit i elektronické prvky, kterými desku jednoznačně oživili. K posunu, který je nejvíc patrný v písni Lehko, jim pomohl elektronický experimentátor Jonatán Pastirčák alias Pjoni. Tento krok do neznáma snese srovnání s výhrou v jackpotu. Posun je totiž jednoznačně ku prospěchu a vyvstává otázka, kam až můžou do budoucna ještě růst. 

VIDEO: Zrní věří v dobré konce. Nahrávání nové desky ovlivnila krize i euforie

BAREVNÁ JAK DUHA

Zrní nahráli desku, která dostává svému názvu - jiskří, srší z ní nápady, přirozenost a spontánnost. Honza Unger si pohrává se slovy a metaforami, které vás nutí k zamyšlení. Z koncentrace vás můžou vyvést neočekávané tóny, které se objevují nepravidelně v téměř každé písničce, je proto třeba být ve střehu a věnovat albu všechnu svou pozornost.

Hned v úvodní Před náma by se napětí dalo krájet, čemuž pomáhá podmanivý zvuk houslí. Píseň od písně se ale dominantní prvky mění, deska je proto barevná jak duha na obloze. Z celku vykračuje snad jen skladba Igor Pelech, která je podkreslená beatboxem a nezvykle přisprostlým textem, na což nejsme u těchto "seriózních" instrumentalistů zvyklí. V dnešní době ale není nikterak třeba se nad ní pohoršovat. 

Zrní byli vždy nadčasoví, což s novým zvukem potvrdili. Jdou s dobou, přitom se nikomu nepodbízí, zůstávají stále stejní blázínci v dobrém slova smyslu. Hudebně jsou však "na první dobrou" hned rozpoznatelní a pevně věříme, že takoví zůstanou i nadále. 

Text: Hana Bukáčková

Témata: Zrní, Jiskřící, Jan Unger, Ondřej Ježek, Jiskřící raketa TOTO

 

5,00

čtenáři

hlasuj
zavřít