RECENZE: Lady Gaga ze sebe shodila všechny flákoty masa. Teď je z ní Joanne

Vydáno 21.10.2016 | autor: Josef Martínek

"To je Lady Gaga, kterou jsem chtěl vždycky slyšet!" Právě tuhle nebo podobně znějící větu můžete v diskuzích ke zpěvaččinu novému albu Joanne nezřídka zahlédnout. Všechny bláznivé kostýmy, výstřední účesy i hudební podivínství totiž pro tentokrát nechala ve skříni. Ke štěstí jí nově stačí klobouk a písničky.

RECENZE: Lady Gaga ze sebe shodila všechny flákoty masa. Teď je z ní Joanne Lady Gaga zvolila pro éru Joanne nezvykle civilní prezentaci


Lady Gaga

Joanne

Skladby:
Diamond Heart, A-Yo, Joanne, John Wayne, Danci'n In Circle, Perfect Illusion, Million Reasons, Sinner's Prayer, Come To Mama, Hey Girl (feat. Florence Welch), Angel Down

11 trax / 39:05 min

vložte odkaz, text nemažte

Vydavatel: Universal Music

Těžko spekulovat, do jaké míry můžeme za přirozenější Lady Gaga děkovat Tonymu Bennettovi. Byla to totiž hlavně společná jazzová deska Cheek To Cheek, kterou před dvěma lety Gaga dokázala nezasvěceným, že pod všemi maskami se skrývá neoddiskutovatelný talent. Zasvěcení to ale díky jejím pěveckým výkonům u klavíru věděli už dřív. Joanne je tak spíše východiskem mezi "novou" Gaga a tou "starou". Tou, která začínala jako písničkářka vystupující po klubech a o kariéře popstar si nechávala zdát.

Joanne je ale také pocta její tetě tohoto jména, kterou nepoznala, protože zemřela už v devatenácti letech na lupus. Gaga má prý někdy pocit, jako by byla její reinkarnací. Právě titulní písnička, půvabná country balada, toho o albu dost říká. Zatímco na minulé řadovce ARTPOP se Lady G. nechávala unášet svými vesmírnými vizemi a důraz kladla na elektroniku, tentokrát chce zachovat obraz toho, jak songy vznikaly. Na dvou skladbách se podílela i americká country umělkyně Hillary Lindsay a vliv tohoto žánru je na desce čitelný. 

JOANNE - KRÁLOVNA COUNTRY, ROCKU A BALAD

Směsice, která vznikla pod dohledem producentského esa Marka Ronsona, se ale zdaleka neomezuje jen na jeden styl. Hned úvodní "řacha" Diamond Heart má z desky nejenergičtější refrén a patrně se v ní projevila zpěvaččina deklarovaná láska k Bruci Springsteenovi. Možná je to také jediný potenciální hit. Po rocku chutná i pilot Perfect Illusion s extatickým hlasovým projevem (na obou se podílel Josh Homme z Queen Of The Stone Age), funkový trend nepřeslechnete v A-Yo, která připomíná "ARTPOPovou" píseň Manicure. Do reggae rytmu se pak vlní nakažlivě ulítlá Dancin In Circles, jejímž autorem je respektovaný kanadský písničkář Beck.

Super Bowl 2017 má svou hudební hvězdu: Lady Gaga

Srdcem Joanne jsou ale hlavně balady. Někdy trpké, jindy bojovné a plné naděje. Balady, ve kterých se Lady Gaga může jako zpěvačka vyřádit. Vyklidněná Million Reasons je z nich posluchačsky nejvřelejší, Angel Down nejvíc bolí. A to ji na základní edici najdete v přece jen čistší a méně drásavé podobě, než jaká čeká na majitele deluxe verze. Opomenout nelze ani tolik očekávaný duet s Florence Welch. Oba hlasy v písni Hey Girl, ódě na ženskou soudržnost, bodají a rázně si říkají o vaši pozornost, od spojení dvou takto výrazných osobností se ale čekalo víc.

Hudební veřejnost se už léta pře, kdo je vlastně Lady Gaga. Jedni v ní vidí padlou popovou ikonu, která neschopnost napsat další hity velikosti Poker Face či Bad Romance maskuje za umělečtější cestu. Pro ty druhé je naopak opěvovanou modlou, jež už mnohokrát prokázala svou univerzálnost a vizionářství. Novinka nerozsoudí, kde je pravda. Další Poker Face ani Bad Romance se z ní nezrodí, není to ani koncepční deska. Jak říká zpěvačka, berme to jako "sbírku písniček o jejím životě."

Pochybovat se nedá jen o tom, že Lady Gaga, kterou svět znal coby maškaru pochodující v šatech z hovězího masa, je pryč. Místo ní tu máme Joanne. Dejme jí šanci, svou prvotinou slibně vykračuje do budoucna. 

Témata: Lady Gaga, Joanne, Mark Ronson, Florence Welch, Beck, Bruce Springsteen, Josh Homme

4,00

čtenáři

hlasuj

Mohlo by Vás zajímat

zavřít