RECENZE: The Lumineers jsou na třetí desce závislí na lásce k rodině

Vydáno 18.09.2019 | autor: Filip Pešta

Indie folk-rockové trio vydává po třech letech svoji třetí desku, jednoduše nazvanou III. I když nevyjelo ze zajetých kolejí, emoční rovina je tentokrát ještě hlubší ranou posypanou solí než minule.

RECENZE: The Lumineers jsou na třetí desce závislí na lásce k rodině RECENZE: The Lumineers jsou na třetí desce závislí na lásce k rodině

The Lumineers

III

Skladby:
Donna, Life In The City, Gloria, It Wasn't Easy To Be Happy For You, Leader Of The Landslide, Left For Denver, My Cell, Jimmy Sparks, April, Sant And The Sea

10 trax / 37:47 min

Vydavatel: Universal Music

Wesley Schultz a Jeremiah Fraites se rozhodli rozložit nové album do tří kapitol, z nichž každá vypráví o jedné konkrétní postavě rodiny Sparksových. "Sparks family" není žádná generace bohatých snobů, kteří tráví nedělní odpoledne natíráním bílého plotu svého obřího domu. Místo toho si přilijí vodku do kafe nebo dají "čáru" na záchodcích místního baru. V maloměstském deliriu se zrcadlí jejich strachy a nesplněné sny.

Zároveň jsou nezodpovědnými rodiči. Jejich děti trpí nedostatkem lásky a topící se v otázkách o sobě samých škrtnou zápalkou o rodinné pianino, které shoří před domem. Sparksovi se snaží naplnit své touhy po opravdovém štěstí. Samotná hudba má svou nahou, syrovou podobu v každém drnknutí do strun akustické kytary, kterou podporují tóny temně laděného piana, jehož zvuk se nese chladnými chodbami domu. 

FOTOREPORT: The Lumineers vyprodali pražskou Lucernu

Hlavním tahounem příběhů je samozřejmě vypravěč, Wesley Keith Schultz, který celek umocňuje ostrým vokálním projevem - avšak od srdce, které bije pro hudbu, lásku, svobodu a šťastný život těch, co stále bloudí v bludištích svých vlastních zoufalství. Hudebně si neodpustil zopakovat melodii z předchozího hitu Sleep On The Floor v písni Life In The City.

"Tohle album je jako kronika o závislosti na rodinných příslušnících a blízkých," říká v rozhovoru pro NPR.


ALBUM JAKO TV SHOW

Pokud by vás nudila klasická forma poslechu, můžete zvolit alternativu v podobě zhlédnutí videoklipů. Vydaných jich je zatím sedm a postupně v nich můžete vidět příběhy hlavních postav. Režie všech vizuálů byla uchopena tak kvalitně, že působí dojmem autentického kaleidoskopu drogově závislých, se všemi jejich slastmi a strastmi, uprostřed kruté reality života. U každého videa je v popisu připojen odkaz na pomoc těm, kteří závislostí trpí.



I když se schéma The Lumineers nemění, pořád mají v jeho kontextu co sdělit. III je deskou opravdových emocí. Vyzařuje z ní chlad i teplo. Při jejím poslechu můžete snít, brečet nebo se smát. Nebo se milovat v trávě a radovat se z maličkostí. Nebo chodit jako tygr v kleci svou minulostí. Nebo prostě jen žít, jak nejlépe to jde.

text: Filip Pešta

Témata: The Lumineers, indie folk rock, III

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít