RECENZE: Nepoznaný Richard Müller v dokumentu otázky kolem své minulosti nezodpoví

Vydáno 06.02.2017 | autor: Hana Bukáčková

Dokument o jednom z nejvýraznějších slovenských zpěváků vystihuje atmosféru kolem natáčení desky Hlasy s vokální skupinou Fragile. Vykresluje ho jako jemného a citlivého člověka bojujícího s vážnou nemocí, který má za sebou bouřlivý rockový život. 

RECENZE: Nepoznaný Richard Müller v dokumentu otázky kolem své minulosti nezodpoví Nepoznaný Richard Müller v dokumentu otázky kolem své minulosti nezodpoví


Richard Müller: Nepoznaný


Režie: Miro Remo

Celkový čas: 90 min

Rok vzniku: 2016

V našich kinech můžeme v současné době vidět několik dokumentů o různých hudebních hvězdách. Před pár dny si odbyl premiéru i ten o Richardu Müllerovi, který se za poslední dvě dekády zapsal do paměti nejen svojí hudbou či nepřehlédnutelnou postavou. V neposlední řadě plnil titulky bulvárních plátků svými skandály s obnažováním na veřejnosti, drogami, alkoholem či úlety se ženami.

LIVE: Richard Müller převzal Platinovou desku, pražskou Hybernii vyprodal dvakrát v jeden den

Úvodních slov se ujali kolegové z branže Michal Horáček, Michal Pavlíček, Helena Vondráčková, Martin Dejdar či Ivan Tásler, který ho na pódiu doprovázel v nejtěžší skandálové etapě. Úvodní pasáž dokumentu zakončila Adéla Banášová slovy: "Richard, tak ako to bolo?"



Jestli si myslíte, že se od něj dočkáte odpovědi, výpovědi nebo objasnění jeho životního příběhu, pak vás musíme zklamat. Pár útržků o jeho minulosti se dozvíme prostřednictvím retro záběrů z rodinné dovolené či různých pohledů do zákulisí koncertů. Ale víc nám odtajní až Richardovy ženy, postupně promluví všechny stěžejní, které prošly jeho životem. Ale bližší informace o jeho pikantériích se nedozvíme. 

Richard Müller interview: Album 55 je můj Sgt. Pepper's, pokřtí mi ho budoucí prezident

NAVZDORY ÚZKOSTEM POKRAČUJE V ÚSPĚŠNÉ KARIÉŘE

Velmi působivě fungují záběry ze studia, kdy měl Richard upevněnou na hlavě kameru GO-PRO, mohli jsme tak vidět věci jeho optikou. Zastihli jsme ho však ve fázi, kdy se necítil zrovna fit, byl díky svým stavům úzkosti více unavený, nahrávání desky odsouval tak dlouho, až se dostal do časového presu. 

vložte odkaz, text nemažte

Poslední roky je Richard často utlumen prášky, které mu pomáhají vypořádat se s jeho úzkostnými stavy, takže ho většinu času uvidíme mlčky, hloubavého či odpočívajícího. Životní tempo přizpůsobil bývalý rebel svému aktuálnímu zdraví, 

I přesto dokázal v rámci turné objet 110 koncertů po Česku i Slovensku, zhubnout 50 kilo a v loňském roce přidat velmi dobrou desku 55 za přispění Ondřeje Gregora Brzobohatého, který mu vlil sílu do žil a chuť opět zpívat. Richard statečně bojuje s úzkostmi a díky tomu je s námi jeho výrazná osobnost se silným hlasem i nadále. 

Text: Hana Bukáčková

Témata: Richard Müller, Ondřej Brzobohatý, 55, Nespoznaný

3,50

čtenáři

hlasuj
zavřít