RECENZE: Rammstein se po deseti letech velkolepě vracejí. Na novém albu zpívají o náboženství i obchodu se sexem

Vydáno 17.05.2019 | autor: Aleš Harazim

Dlouhých deset let. Tak dlouho museli fanoušci asi nejznámější německé kapely Rammstein čekat na nové album. Bylo to dlouhé čekání a otázkou je, zda se vyplatilo. Jaká je nová, nepojmenovaná deska německých provokatérů?

RECENZE: Rammstein se po deseti letech velkolepě vracejí. Na novém albu zpívají o náboženství i obchodu se sexem RECENZE: Rammstein se po deseti letech velkolepě vracejí. Na novém albu zpívají o náboženství i obchodu se sexem

.

Rammstein

Rammstein

Skladby:
Deutschland, Radio, Zeig dich, Ausländer, Sex, Puppe, Was ich liebe, Diamant, Weit weg, Tattoo, Hallomann

11 trax / 46:20 min

Vydavatel: Universal Music

Nové album Rammstein bylo obestřeno řadou tajemství. Moc o něm nemluvili, neposkytovali žádné rozhovory a nikdo příliš nevěděl, co od něj očekávat. Co si budeme povídat, po těch deseti letech mohli klidně vydat deset písniček, ve kterých bude zaznamenáno disharmonické kovové řinčení, a stejně by se to prodávalo a lidi by hromadně chodili na koncerty. Tahle metalová kapela má totiž za posledních pětadvacet let postavení jako málokterá jiná. Je to především díky její reputaci - zatím zkrátka neudělala v podstatě nic špatného. Pak přišel desetiminutý klip k singlu Deutschland a všichni se mohli uklidnit. Rammstein jsou pořád ve formě.

Spousta kapel jejich velikosti se po nějaké době tak trochu zblázní (rádi bychom v tuhle chvíli připomněli Lulu od Metalliky), ale můžeme vás dopředu uklidnit - ani po desetileté pauze se to Rammstein nestalo. Uf.

RETRO: Rozhovor s Rammstein z roku 1999. Z doby, kdy na kapelu v USA chodily nejvýše tři tisíce lidí

Již zmíněná skladba Deutschland, která má za měsíc na YouTube přes 50 milionů přehrání, celé album otevírá, oproti videoklipu ve zkrácené, pět a půl minut dlouhé verzi. Následuje další singl, Radio, který se očividně hutně inspiruje u kolegů Kraftwerk. Není divu, že se tyto dvě písně staly singly, protože mají jednoduché, snadno zapamatovatelné refrény, ale v hlubinách tracklistu jsou mnohem, mnohem lepší kousky.

Na desce je asi nejvíc slyšet vyspělost kapely. Však je také všem členům už přes padesát let. Což znamená, že se rádi dotýkají více než kdykoli předtím vážnějších témat. Obouvají se do národovectví (Deutschland), do náboženství (Zeig Dich) nebo obchodu se sexem (Ausländer, Puppe). Mají co říct, chtějí to říct, nebojí se to říct a přesně to by měla kvalitní hudba dělat. A navíc to všechno zní skvěle.

TOP 10 videoklipů Rammstein: Sex, nahota, kanibalismus i pochmurná historie Německa

Některé písničky dokážou i překvapit. Was Ich Liebe začíná podobně jako Closer od Nine Inch Nails, ale pak se změní v něco jako od temných Beatles. Zajímavá je také Diamant, skladba, která začíná jen zpěvem a kytarou. Najdete tu ale i určitý krok vedle. Ausländer zní jako každý druhý, naprosto otřesně otravný elektropop.

Absolutním vrcholem celého alba je Puppe. Jde o skladbu zpívanou z pohledu malého dítěte a otec dvou dětí při ní zpívá o obětech obchodu se sexem. Till Lindemann zde dokazuje, co všechno jako zpěvák dokáže, a jeho skoro plačící zpěv plný zoufalsví jednoduše nahání husí kůži. Pokud byste měli slyšet z této desky alespoň jeden kousek, ačkoli Rammstein nemusíte, měl by to být tenhle. 

ROCKBLOG: Analýza klipu Deutschland od Rammstein aneb Historie Německa v necelých deseti minutách

Sedmé, dlouho očekávané album Rammstein se prostě povedlo, každý si na něm něco najde. Fanoušci jejich těžkých metalových riffů, ti, kteří mají raději rytmický industriál, ale i fandové jejich poklidnější formy. A pokud nebudou hrát na turné Puppe, budu hodně smutný. Tenhle song totiž musíme slyšet naživo.

Text: Aleš Harazim

Témata: Rammstein, Untitled, album, nové album, recenze, deska

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít