RECENZE: Smola a hrušky oblékli saka a košile. Jejich divadelní živák má spoustu energie

Vydáno 20.01.2016 | autor: Hana Poláchová

Slovenská reggae-punková skupina Smola a hrušky vydala koncertní CD a DVD. Obsahuje záznam akustického koncertu ze Spišského divadla ve Spišské Nové Vsi. A jak vidno, i tahle poloha jim svědčí. 

RECENZE: Smola a hrušky oblékli saka a košile. Jejich divadelní živák má spoustu energie Kapela Smola a hrušky se představila v nezvyklé akustické poloze


Smola a hrušky

Unplugged Live In Spišské divadlo

Skladby:
Cigareta, Na čom záleží, Páslo dievča kozy, Svokra, Matura, Lovesong, Hit, Analog digital, Hruška, Pridaj si ma, Jarná modlitba, Som nahnevaný / upravená skladba Som najebaný/, Tanga, Honey, honey, Fajčiť treba

Oblíbená slovenská kapela se na recenzovaném DVD prezentuje nezvyklým způsobem. Členové odložili své obvyklé barevné oblečení a vystoupili v košilích a saku nebo vestě. Pouze baskytarista zůstal věrný své červené kšiltovce a slunečním brýlím, čímž sváteční atmosféru trochu ruší. Ovšem nechybělo jeho závěrečné pěvecké sólo u skladby Matura, kdy po svém prezentuje část studentské hymny Gaudeamus Igitur a jeho spoluhráči s humorem tradičně prozradí, že prý jde o jediného slovenského syna Karla Gotta. Takto se odprezentoval Vojtěch Král as. Ubo Gott. Upozaděn nebyl ani bubeník, Štefan Ondáš (Pišta), který se sice výrazněji neprojevoval, celý večer si však s cajonem užil uprostřed řady svých spoluhráčů.

DVD má rychlý spád, není rušeno zbytečnými proslovy mezi písničkami ani ochuzeno o dechové nástroje (trubka a trombon) nebo humor, pro kapelu tak typický. Naopak milým oživením jsou hosté: Martin Krestián (bongo, perkuse, tamburína), Lucia Varšová (housle a zpěv), která v pravděpodobně nejznámější písni Honey, honey zastoupila Zdenku Prednou.

Co vychází v lednu: přehled novinek

I přesto jde z živáku energie. Je obdivuhodné, že diváci vydrželi vystoupení odsedět téměř do konce, byť po dobu koncertu tleskali s rukama nad hlavou nebo mávali do rytmu. Před závěrečným přídavkem došlo na zasloužený standing ovation a poslední skladbu již někteří odstáli, případně (v rámci možností) odtancovali.



Ani členové skupiny Smola a hrušky nevydrželi sedět přikurtováni ke svým židlím a nástrojům. Jan Miženko si, kromě trombonu, zahrál na "vajička", spolu s (bratrem) Matušem nebo kytaristou Lukášem Pavelkou se čas od času projdou po pódiu směrem k hledišti, kde tancují, hecují k hlasitějšímu roztleskávání nebo zpěvu. Velký prostor dostali návštěvníci u písní Tanga, Honey, honey, Som nahnevaný a Fajčiť třeba. Závěrem DVD vidíme i krátký videozáznam příprav ze šatny. Běží, zatímco slyšíme Tanga, oblíbenou píseň zpěváka a většinového autora Josefa Kramára aka Spoko. Pro fanoušky se tak jedná o milý dárek s nahlédnutím pod pokličku.

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít