RECENZE: Smrtislav je romantik a Notorickej samotář

Vydáno 16.06.2016 | autor: Hedvika Pajerová

Nový projekt českého skladatele, kytaristy a zpěváka Tuzexe dostal konkrétní rozměry. Na album Notorickej samotář se přes portál HitHit povedlo vybrat přes sto tisíc korun. A Smrtislav dokazuje, že to nebyly vyhozené peníze. 

RECENZE: Smrtislav je romantik a Notorickej samotář Smrtislav na křtu desky Notorickej samotář v klubu Café V lese. Foto: Pavel Mužák


Smrtislav

Notorickej samotář

Skladby:
Sama doma, Kondolence, Ani smrt nás nerozdělí, Otrávená večeře, Nekonečně dlouhý ráno, Posel špatnejch zpráv, Notorickej samotář, Milujem se čím dám víc, Lovkyně, V noci se mi zdálo, 2 000 000 světelnejch let, Terapie tmou, Skrytej talent

13 trax / 50 min

Vydavatel: Championship Music

Hlavní postavou projektu je Tuzex, který momentálně účinkuje v kapelách Vanessa a The Prostitutes. Ve Smrtislavovi naživo vystupuje jako zpěvák, jeho pole působnosti je ale daleko širší - je nejen autorem všech textů a hudby, desku si dokonce sám kompletně nahrál, kromě bicích. Notorickej samotář přitom není první ochutnávkou jeho tvorby. Na jaře roku 2015 vydal Smrtislav EP obsahující čtyři skladby, které jsou umístěny i na konci nové desky, jež na ně hudebně navazuje.

ROZBOR PATOLOGICKÝCH VZTAHŮ A METAFORY

Celkově se nejedná o tak temnou záležitost, jak by název kapely, desky nebo skladeb Kondolence či Ani smrt nás nerozdělí mohl napovídat. Textově se většina písní točí kolem vztahů, zejména těch patologických, kdy na sebe jejich účastníci žárlí, čekají nebo se vlivem lásky nevyhnutelně mění. Fakt, který zní jako nudné klišé je ale v podání Smrtislava překvapivě blízkou záležitostí, která nejednomu fanouškovi připomene jeho vlastní život. K tomu přispívá i fakt, že texty jsou v češtině a naplno využívají její metaforické možnosti.

Smrtislav interview: Jsem poslední romantik na světě

Hudebně se kapela nemůže vyhnout srovnání s tvorbou formace Wanastowi Vjecy, a to hlavně kvůli barvě hlasu zpěváka a žánru, do kterého spadá. Nejedná se ovšem o kopii této slavné české kapely. Smrtislav na vkusnou rockovou tradici devadesátých let plynule navazuje a nebrání se ani zahraničním vlivům, mezi kterými figurují velikáni jako Marilyn Manson nebo Nine Inch Nails. Trešničkou na dortu je pak rockový cover skladby Milujem se čím dál víc od Petra Kotvalda.

LIVE: Křest bez křtu: Smrtislav a jeho Notorickej samotář zatemnili Café V lese



Notorickej samotář je deska pestrá, vyvážená a pro posluchače rozhodně zajímavá. Pozitivní zprávou také je, že jsou z ní cítit jisté limity - Smrtislav má zkrátka na víc. Nezbývá než se těšit, čím českou hudební scénu překvapí příště.

text: Hedvika Pajerová, foto: Pavel Mužák, Lucie Levá

Témata: Smrtislav, Tuzex, Vanessa, The Prostitutes, Wanastowi Vjecy, hudba

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít