RECENZE: Staré dobré Wanastowky jsou zpět!

Vydáno 22.12.2016 | autor: Hana Bukáčková

Wanastowi Vjecy ovlivňovali domácí scénu především v devadesátých letech, po dvou slabších deskách jsou ale zpět ve formě. Se vší parádou. Novým albem, vydaným po pětileté tvůrčí pauze, jistě potěší všechny své příznivce a odpůrcům dokážou, že na to stále ještě mají. 

RECENZE: Staré dobré Wanastowky jsou zpět! Staré dobré Wanastowky jsou zpět!


Wanastowi Vjecy

Alchymie

Skladby:
Karlovy Vary, Alchymie, Ty jsi tak hezká, Čaroděj, Lowím hada pilou, Tři minuty po půlnoci, Nade hradem pode hradem, Mám rád, Popelka, Moje lásko, Wšechny holky, Julie

12 trax / 47:39 min

vložte odkaz, text nemažte

Vydavatel: Pink Panther

S obměněnou sestavou Štěpán Smetáček, Radek Havlíček, Tomáš Vartecký a Robert Kodym - bez P.B.CH., který kapelu opustil před šesti lety - se Wanastowi Vjecy vrací ke svým rockovějším kořenům a tak trochu tím navazují na svoji nejslavnější éru z devadesátých let. Album vznikalo průběžně čtyři roky a najdeme na něm 12 kousků. Autorsky se na něm podíleli Robert Kodym s Tomášem Varteckým, producentsky za ním stojí Milan Cimfe.

A co dělá Wanastowky Wanastowkama? Jednoduše řečeno Kodym. Je to bezesporu jeho atypický, na první dobrou rozpoznatelný hlas, který si jen tak s nikým nespletete a který můžou závidět snad všechny kapely. V poslední době se sice vynořily skupiny, které znějí podobně, ať už se jedná o Smrtislava či Rituály, Kodym je ale jen jeden.

I kdyby texty stály za nic, jeho hlas si vás hned podmaní. Naštěstí ale deska má i svou hudební sílu. Na první pohled místy rozjuchané písně jdou do hloubky. Nebojí se silnějších provokativních slovních gest, jako je tomu v Nade hradem pode hradem

LIVE: Wanastowi Vjecy na Edenu zatopily pod kotlem

ZNOVUOBJEVENÁ ENERGIE

Nic přelomového ale ve vývoji českého rocku neočekávejte, jen kvalitně znějící syrový rock'n'roll, který nebyl poznamenán moderní dobou a zní tak nějak přirozeně. Na to, že už jsou z hudebníků zkušení "pardálové", do starého železa rozhodně nepatří, aspoň co se týká této poslední nahrávky. Album začíná jakýmsi "indiánským" popěvkem, je na něm patrná živočišnost a divokost, která na předchozích deskách trochu chyběla, a muzikantská radost. Znovuobjevená energie. Zní až trochu punkově s nostalgickým nádechem jejich začátků. Je to jako kdybyste dospělákovi vrátili jeho nejoblíbenější hračku, se kterou si rád v dětství hrál...

Samozřejmě ani na rockové desce nechybí "cajdáky", které vás chytnou za srdce a vzbudí ve vás touhu po opravdové romantice. Ostřejší a divočejší kousky vám naopak pořádně rozpumpují krev v žilách. Nechybí ani Lenka Dusilová a také Čechomor, který hostuje v závěrečné písni - typické čechomorovině - Julie. Lenka se objevuje ve více skladbách, ať už stojí její hlas v popředí jako v Mám rád nebo ho slyšíme jako back vokál.

I přesto, že deska postrádá megahit, má velký potenciál a může nabídnout několik zapamatovatelných písní, je třeba si ji naposlouchat. Mezi nejzajímavější kousky patří Lowim hada pilou, Čaroděj, a v rámci "oplodňováků" již zmíněný Mám rád s Lenkou Dusilovou. 

Text: Hana Bukáčková

Témata: Wanastowi Vjecy, Robert Kodym, Tomáš Vartercký, Alchymie

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít