RECENZE: U kapely Imodium plameny nezhasly. Element je jejich nejvyzrálejší i nejrockovější deska

Vydáno 09.10.2017 | autor: Hana Bukáčková

Pátá deska Imodium vyšla na konci září a nese název Element. Všechno na ní do sebe zapadá jako v mechanismu švýcarských hodinek. Imodium se vrací k syrovější formě, v níž vynikají ještě více kytarové riffy a emotivní hlas zpěváka Thoma Frödeho.

RECENZE: U kapely Imodium plameny nezhasly. Element je jejich nejvyzrálejší i nejrockovější deska RECENZE: U kapely Imodium plameny nezhasly. Element je jejich nejvyzrálejší i nejrockovější deska

Imodium

Element

Skladby:
Znamení, Proud, Divoká řeka, Spirit, Elementy, Nade mnou, Vášeň, Vlčí doupě, Blázni, Dobrý věci, Válka a mír

11 trax / 35:50 min

Vydavatel: Supraphon

Všichni poslední dobou měknou, z rocku se stává pop, aby se mohl hrát v rádiích. U předchozí desky Valerie se mohlo zdát, že je to i případ Imodia, ale opak je pravdou. S novinkou totiž příjemně překvapili. Element patří mezi nejzajímavější alba, která u nás letos vyšla. 

Na kapele je radost sledovat její vývoj, kdy se z puberťáků milujících Nirvanu stali dospělí muži s vytříbeným názorem a vkusem. Z novinky je cítit muzikantský posun a vyzrálost materiálu, potažmo celé kapely. Element je bezesporu zvukově, hudebně i aranžérsky nejvyspělejší, ale i nejrockovější a nejvyrovnanější počin Imodia. 

Thom Fröde (Imodium) interview: Jsem rád, že jdeme proti proudu

Kompaktní deska bez vaty je naplněná zajímavými momenty a slovními metaforami. Trochu ospale působí předposlední Dobrý věci, v níž hostuje Michal Pelant. Písni by prospěly aranžérské změny. Možná pro svou jinakost se vymyká ze "zaběhnutého" konceptu. Progresivně může působit Proud, kde muzikanti posouvají hranice svého zvuku.

SOUTĚŽ: Imodium Element tour

ŽIVOST, DRAVOST A SILNÉ REFRÉNY

Imodium spolupracovali kromě Pelanta i s Michalem Skořepou ze Stroy, který si zahostoval v prvním singlu Proud, a rapperkou SharkaSs. Právě duet se SharkaSs překvapí spojením energického rocku a rapu, což nebývá v našich končinách zrovna obvyklé. Navíc hlas rapperky ve skladbě zní zatraceně sexy. S Michalem Skořepou byla hudební spolupráce nasnadě a otázkou času, a přišla v ten nejlepší možný moment. Skořepa má na svědomí i zdařilý vizuál alba.

Za všemi texty stojí frontman a odráží se v nich jeho pozitivní životní etapa, kterou momentálně prožívá. Jen s poslední Válka a mír mu vypomáhal Kuba Ryba z Rybiček 48, ale citlivě, tak, aby nepřekryl jeho typický rukopis.  Z textů je patrná naděje a odhodlání.

Hned v úvodní Znamení Fröde zpívá "Berem věci tak, jak jsou, plameny v nás nezhasnou." Plameny ani nápady nezhasly, spíš kapela pod kotlem ještě přitopila. Novou deskou sice metaforicky krotí všechny živly, ale sebe rozhodně ne. Živost, dravost, energičnost, to jsou pilíře, na kterých vybudovali vydařenou deskou opřenou o zapamatovatelné melodie a silné refrény.

text: Hana Bukáčková, foto: archiv

Témata: Imodium, Element

4,50

čtenáři

hlasuj
zavřít