RECENZE: U2 vrátili Pařížanům radost

Vydáno 12.09.2016 | autor: redakce

Naplánovat si v rámci světového turné necelý týden v Paříži, to vypadá jako splněný sen. U2 nakonec v listopadu loňského roku stihli pouze dva koncerty, další se uskutečnily necelý měsíc poté, co se svět zase jednou zbláznil... 

RECENZE: U2 vrátili Pařížanům radost U2 vystoupili v Paříži krátce po teroristických útocích


U2

INNOCENCE + EXPERIENCE: LIVE IN PARIS (DVD)

Skladby:
People Have The Power, The Miracle (Of Joey Ramone), Vertigo, I Will Follow, Iris (Hold Me Close), Cedarwood Road, Song For Someone, Sunday Bloody Sunday, Raised By Wolves, Until The End Of The World, The Fly, Invisible, Even Better Than The Real Thing, Mysterious Ways, Elevation, Every Breaking Wave, October, Bullet The Blue Sky, Zooropa, Where The Streets Have No Name Pride (In The Name Of Love), With Or Without You, Stephen Hawking Global Citizen, City Of Blinding Lights, Beautiful Day, Mother & Child Reunion, Bad, One, People Have The Power, I Love You All The Time

30 trax / 151 min

vložte odkaz, text nemažte

Vydavatel: Universal Music

Záznam koncertu pochází ze 7. prosince 2015, kdy U2 odehráli druhou z odložených show. K nástupu na scénu jim hrála píseň People Have The Power, jejíž autorkou je Patti Smith. Když začali prostřednictvím The Miracle (Of Joey Ramone) vzpomínat na punkovou kapelu Ramones, skoro to vypadalo, že známí megalomani touží i ve velké hale vytvořit iluzi skromného prostředí. Třeba po vzoru legendárního klubu CBGB, jehož provoz ukončil v říjnu 2006 koncert právě Patti Smith.

Chyběla zadní projekce, protože skupinu obklopovalo publikum ze všech stran. Pódium bylo zbarveno do ruda, kromě toho prostor osvětlovala pouze žárovka, kterou můžete vidět i na obalu. Netrvalo to dlouho a ukázalo se, že s "punkovým přístupem" to nebude tak horké, jelikož chaos, improvizace či náhoda ve slovníku slavné čtveřice nemají místo. Celá show byla jako obvykle propracovaná do sebemenšího detailu, a to včetně vizuální stránky.

POHLED DO ŠATNY A VZPOMÍNÁNÍ

Vzhledem k okolnostem, jež koncertu předcházely, se dalo předpokládat, že nebude nouze o emotivní momenty. Což ještě zvýraznilo vyznění sklady Iris (Hold Me Close). V té Bono vzpomíná na svou matku, která zemřela, když mu bylo 14 let. V době zpěvákova dospívání se odehrává i Cedarwood Road. Ve stejnojmenné ulici Bono vyrůstal a teď se zde mohl opět procházet. To už totiž nad molem, díky němuž se mohli hudebníci dostat téměř na druhý konec haly, zářily obří projekční stěny, mezi kterými se frontman pohyboval. Řešení je to rozhodně netradiční, ale ne zcela komfortní pro všechny diváky. Promítaná videa a záběry na hudebníky si vychutnali hlavně lidé na delších tribunách. To vás však při sledování tohoto DVD trápit nemusí.

FOTOREPORT: U2 předvedli v Berlíně epickou show

Dostanete příležitost nahlédnout i do šatny. V ní si U2 dopřáli odpočinek i rychlé občerstvení během The Fly. Nicméně Bono zpíval, byť byl zároveň v péči vizážistek. Výrazné zklidnění euforické nálady se dostavilo po Elevation. Jednak scénu opustili vybraní a pochopitelně rozdovádění fanoušci, zároveň The Edge usedl za klavír, aby se k frontmanovi připojil při Every Breaking Wave. Také záběry doprovázející October a ukazující zničené syrské město Kobani nebyly ideálním nástrojem k tomu, aby se fanoušci dostali do varu. Naskočit na tu správnou vlnu se opět podařilo s Where The Streets Have No Name.

V úplném závěru U2 pozvali nečekaného hosta - Eagles Of Death Metal. Společně zahráli People Have The Power. Sympatické gesto ještě vygradovalo, jelikož jim nakonec celý prostor zcela přenechali. V případě amerických rockerů bude francouzská metropole navždy představovat noční můru, vzhledem k teroristickému útoku, který ukončil jejich vystoupení v klubu Bataclan. Díky U2 a nadšenému publiku na Paříž získali i veselejší vzpomínku.

Koncert občas mohl mít větší spád. Nicméně i cynik musí uznat, že jsou situace, ke kterým nelze zůstat zcela apatický. Proto lze pár proslovů pochopit a tolerovat. Jelikož na koncert U2 v České republice to zatím nevypadá, nezbývá než vzít zavděk aspoň tímto jinak vydařeným DVD.

BEST TRAX: The Miracle (Of Joey Ramone), Sunday Bloody Sunday, One
ZKUS TAKY: Biffy Clyro - Opposites: Live From Glasgow, Garbage - One Mile High Live, Depeche Mode - Live In Berlin

text: Tomáš Rumler

Témata: U2, Bono, Patti Smith, Eagles Of Death Metal, koncerty, živák

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít