RECENZE: Utajený brak: Mariam Ahundová ve své knize tvrdí, že Freddie Mercury nebyl homosexuál

Vydáno 15.03.2016 | autor: Hedvika Pajerová

Mariam Ahundová, ruská historička a novinářka, napsala v roce 2005 životopisné dílo o zpěvákovi kapely Queen s názvem Freddie Mercury: Utajený život. Kniha plná rozporuplných domněnek byla koncem roku 2015 přeložena do češtiny. Na bezmála čtyřech stovkách stran popsala dnes již zesnulá autorka svůj pohled na Mercuryho dětství, skandály, homosexualitu, vztah k drogám a dílo.

RECENZE: Utajený brak: Mariam Ahundová ve své knize tvrdí, že Freddie Mercury nebyl homosexuál RECENZE: Utajený brak: Mariam Ahundová ve své knize tvrdí, že Freddie Mercury nebyl homosexuál


Mariam Ahundová

Freddie Mercury: Utajený život

396 stran

Vydavatel: NoonArt publishing

Kniha je založena na rozsáhlém výzkumu, který dal autorce možnost Mercuryho život podrobně zmapovat. A to je jedna z mála vlastností, kterou na ní lze ocenit. První věc, která čtenáře zarazí, je neuvěřitelně emotivní a amatérský styl, kterým se Ahundová vyjadřuje. Na každé stránce se projevuje jako pravá fanynka, to také sama několikrát přiznává. Tento fakt je čtenáři sympatický, pokud ovšem nezabíhá do extrému - nelze se zbavit dojmu, že kniha je více než o slavném zpěvákovi o autorech jeho biografií a chybách, které udělali. Například období dospívání Ahundová popisuje nekonečným výčtem nesrovnalostí, které odhalila v jeho životopisech. Ve výsledku už tedy čtenář neví, co je fakt a co omyl ostatních pisatelů.

Freddie Mercury bude konečně na filmovém plátně, píše se nový scénář

Se stejnou vervou se autorka pouští i do vyvracení dvou nejznámějších aspektů jeho osobního života: kladného vztahu k drogám a homosexuální orientaci. Výlev šílené fanynky nabírá na obrátkách, když se na několika desítkách stran vehementně snaží přesvědčit, že Mercury nebyl homosexuál a nebral tvrdé drogy. Tyto kapitoly mají až komický nádech, když si čtenář uvědomí, že nepředkládá fakta, svědčící proti známým tvrzením, ale pouze popisuje svůj subjektivní pohled na věc. Podle autorky bylo zpěvákovo spořádané chování špatně vykládáno zlými novináři, kteří si skandály vymýšleli, každý rozhovor přepsali a zveřejnili jiná slova, než zpěvák řekl na záznam.

V otázce homosexuality se nelze zbavit dojmu, že autorka má s gay komunitou osobní problém. Anální sex nazývá "špínou" a na jedné straně použila dvě naprosto protichůdné věty: "Vždy jsem si myslela, že respektovat práva homosexuálů znamená nejednat s nimi ani lépe, ani hůře než s heterosexuály" a "Žádný slavný homosexuál nebyl ani zdaleka napadán tak jako Freddie. Nechápete, že nebudou tak zatvrzele hledat důkazy jeho zvrácenosti, kdyby byl opravdu zvrácený?"

Pokud bral čtenář tento brak v prvních kapitolách vážně, definitivně přijde o iluze během nekonečného výčtu Mercuryho talentů. Podle autorky měl totiž nadání pro jakoukoliv činnost, a dokonce vynalezl nový formát kinematografického díla: "Mnoho životopisců úplně opomíjí fakt, že to byl Freddie Mercury, kdo vynalezl videoklip - umělecký žánr, bez kterého si moderní život vůbec nelze představit. (…) Byl to Freddie, kdo vymyslel a režíroval vůbec první videoklip v historii. Ba co víc, stále se nenašel nikdo další, kdo by dosáhl úrovně dovedností Freddieho Mercuryho, co se natáčení klipů týče."

Jeden přínos pro čtenáře ale kniha skutečně má. Ahundová poměrně obsáhle popisuje zvyky a symboly zoroastrijské víry, ve které byl vychován. Prvky odkazující ke kořenům nachází nejen v textech zpěvákova díla, ale i v jeho koncertních kostýmech a stylingu. Tento pohled na dílo Queen je unikátní a ukazuje fanouškům nový pohled na jeho význam.

Knihu Freddie Mercury: Utajený život rozhodně není možné doporučit začátečníkům, kteří se chtějí dozvědět, kdo Freddie byl. Fanouškům může na několika stranách rozšířit obzory - zbytek knihy jsou jen autorčiny domněnky. Vzhledem k faktu, že zemřel, když jí bylo sedmnáct let, a žila v postsocialistickém Rusku, šance, že se někdy alespoň setkali a Mercury jí o svém životě vyprávěl, je minimální. Pokud vás zajímá vše kolem Queen, se čtením neváhejte. V opačném případě jsou mnohem zajímavější věci, kterými lze trávit volný čas.

Hedvika Pajerová

0,50

čtenáři

hlasuj
zavřít