RETRO: Metallica v Praze v roce 2008 - Samé hity, ohňostroj a instrumentální zdatnost

Vydáno 07.08.2019 | autor: Aleš Harazim

Psal se rok 2008, pražský stadion Eden se ještě jmenoval Eden a byl úplně čerstvý a Metallica přiletěla zahrát, aby si odpočinula od nahrávání nové desky. Připomeňte si tehdejší skvělý koncert. Dobová reportáž může posloužit i jako lákadlo na další z pražských vystoupení kultovní kapely, které proběhne 18. srpna v Letňanech.

RETRO: Metallica v Praze v roce 2008 - Samé hity, ohňostroj a instrumentální zdatnost RETRO: Metallica v Praze v roce 2008 - Samé hity, ohňostroj a instrumentální zdatnost


METALLICA

Stadion Eden, Praha
3. 6. 2008

Metaloví titáni si odskočili od příprav deváté řadovky a odreagovali sebe i pětatřicetitisícové publikum sondami do archivu.

VIDEO: Takhle šíleně to vypadalo, když hrála Metallica pro 1,6 milionu fanoušků v Rusku v roce 1991

Pakliže počasí zachovalo přízeň a průtrže mračen od nového edenského areálu včas odehnalo, soustředily se smysly přítomných čistě na zrak a sluch. Koncert sice kvůli nočnímu klidu přišel o část světelné show, avšak zásadní problém to nebyl. Mnohem citelněji hlásily nespokojenost uši. U předkapel celkem běžný jev. Mnemic se přes dané podmínky přenesli díky rozmanitosti skladeb i zpěvákovi Guillaumovi Bideau, který se neštítí melodií, ovšem z divokého setu Machine Head zbyla jen strašlivá slitá břečka.

RETRO: První koncert Metalliky v Praze v roce 1996 - Show jako z třetího tisíciletí

Jenže ono to ideální nebylo ani v případě hlavních hvězd. Zvuk sice nabral na masivnosti, avšak přemíra Trujillovy baskytary a Ulrichových kopáků jeho kvalitu notně kalila. Jak k tomu přišly hbité prsty Kirka Hammetta? Toť ale vše, co lze Metallice vyčíst.

Po dvě hodiny masírovala oddané publikum pestrými technickými metalovými fláky, přičemž volila neomylně: léty prověřené (nejnovější Devil’s Dance má vročení 1997) a de facto samé hity.

Hetfieldovci zrovna nepatří k pódiovým atletům, sázejí zejména na sílu svých hudebních nápadů a instrumentální zdatnost. Pro menší ohňostroj před One však prostor zbyl. Působivě vygradované finále pak v přídavcích završily punk’n’rollovka Last Caress z pera Glenna Danziga, So What od The Ani-Nowhere League a bomba z vlastní dílny Seek And Destroy. Nádherné ohlédnutí za dosavadní zářivou kariérou, příští rok prý Metallica přiveze skladby nové.

Text: Daniel Folprecht, foto: Tomáš Martinek

Témata: Metallica, 2008, Stadion Eden, koncert

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít