LIVE: Terence Blanchard se svou trumpetou rozezněl JazzFest Brno

Vydáno 26.11.2018 | autor: redakce

V rámci podzimních ozvěn JazzFestu Brno se v Sono centru uskutečnila jedna velká premiéra. Do moravské metropole přijel zahrát americký jazzový trumpetista Terence Blanchard se svým kvintetem E-Collective, se kterým natočil své dvě poslední desky.

LIVE: Terence Blanchard se svou trumpetou rozezněl JazzFest Brno LIVE: Terence Blanchard se svou trumpetou rozezněl JazzFest Brno


TERENCE BLANCHARD
SONO CENTRUM, BRNO
23. 11. 2018

Tento rodák z New Orleans je po boku Louise Armstronga a svých vrstevníků Wyntona Marsalise a před třemi týdny zesnulého Roye Hargrova zcela přirozeně součástí jakési "dynastie" trumpetistů, kteří se narodili na místě považovaném za rodiště samotného jazzu. Všichni výše zmínění mají mimochodem společné, že navštívili naši republiku. Armstrong hrál ještě v dobách socialistických v Praze v roce 1965, ostatní k nám jezdí či jezdili poměrně pravidelně - Wyntona Marsalise jsme mohli v doprovodu Jazz At Lincoln Center Orchestra slyšet i letos na Jazzfestu.

Diana Krall byla hvězdou brněnského JazzFestu

Terence Blanchard nastoupil před publikum v zaplněném Sonu s tradičním zhruba čtvrthodinovým zpožděním za zvuku psychedelického intra, které se postupně přehouplo v úvodní groove á la Tutu ze stejnojmenného alba Milese Davise. Zde se sólově předvedli pianista, hlavní protagonista, který střídal trumpetu a klávesy, a nejvíce zaujal kytarista Charles Altura, známý například ze spolupráce s Chickem Coreou v projektu The Vigil z roku 2013.



Celý koncert plynul přirozeně, jedna skladba se přelévala do druhé. Ze začátku se tento model zdál být poměrně nudný, čím více se však večer blížil k závěru, tím všechno do sebe víc zapadalo a dávalo díky patřičné gradaci smysl jak po stránce zvukové, tak hudební. Trumpeta prohnaná elektrickými efekty zněla co do barvy zpočátku poměrně monotónně, s postupujícím časem však tento dojem zmizel.

Zvuk jako takový byl však skvělý. Pořádně si tedy publikum odpočinulo až před přídavkem, kdy dal Blanchard vzpomenout na spolupráci s režisérem Spike Leem a na závěr zahrál skladbu z jeho filmové tvorby.

text: Tomáš Vrtek, foto: Martin Zeman

Témata: Terence Blanchard, JazzFest Brno

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít