Rae Montana: Když ne paličkou, tak vařečkou

Vydáno 13.04.2011 | autor: redakce

Další díl exkluzivního blogu na iREPORT.cz. Tentokrát opravdu neobvyklý - bubeník Radek Tomášek z Clou/KMBL vás nechá nakouknout do své kuchyně a prozradí tajný recept!

Rae Montana: Když ne paličkou, tak vařečkou Rae Montana: Když ne paličkou, tak vařečkou


rock_blog
img_0008
Zdravím všechny čtenáře iReportu. Dostal jsem takovou celkem milou nabídku přispívat na ty „blogy", ono to teď docela dost frčí, prej. Každopádně, já asi nejsem úplně ten pravej typ na tyhle věci. Vlastně jsem ani nikdy neměl potřebu se nějak podělit o své životní zážitky atd, jsem spíš v těhle věcech uzavřenej.

Ale napadla mě taková věc. Já strašně rád vařím! Ale strašně! A tak jsem si říkal, že na moudra, motta a další určitě důležitý věci tady jsou jiní, jako třeba Kocábová, Křížek, nebo Homolové, a se mnou si prostě budete moct každý měsíc uvařit něco naprosto výjimečnýho!

Výjmečnýho říkám proto, protože svému kuchařskému umu naprosto věřím a dokonce si myslím, že kdybych se tehdy místo bubnování věnoval vaření, tak jsem teď úplně jinde a nebudu muset dělat ani tyhle blogy. Ale rozhodl jsem se tak, jak mi osud napsal, a zas tak hrozný to taky není. Ono má všechno své pro a proti. Nevím, jak moc jsou kuchaři třeba oblíbení u holek? Protože bubeníci myslím, celkem jsou. Ale zase je pravda, že mám dva opravdu dobré kamarády prvotřídní kuchaře a ti mají oba úplně luxusní ženský. Ale pojďme radši zpět k tomu, proč jsme tady.

Protože je tento příspěvek premiérový, rozhodl jsem se udělat něco speciálního, abych si dobyl srdce co nejvíce lidí. Protože když něco poděláš veřejně hned na začátku, blbě se potom z toho člověk vyhrabává. Takže jsem vsadil na moje ESO a tím je všemi milovaná: RAEHO THAJSKÁ POLÉVKA, se kterou jsem exceloval již na spoustě večírků a happeningů!!!

U tohohle jídla je strašně důležitý mít správné ingredience, takže tady moc nefunguje Babicův model: „Když nemáte čerstvá rajčata, použijte kečup".

Dejte si záležet na tom, aby jste k přípravě měli :
Zeleninový bujón
Čerstvý koriandr
Čerstvá citronová tráva (v nejhorším sušená citronela, ale to je trochu Babica style)
Plátky galangalu nebo zázvoru (Galangal má výraznější a lepší chuť)
Červená a žlutá paprika
Mrkev
Nakládané kukuřičky
Plátky žampionů (polívka chutná i bez nich, ale s nima je podle mne lepší)
Burákové máslo crunchy (doporučuju z Marks and Spencer)
Velká Batáta (sladká brambora) na kostky
Červená Curry pasta
Kokosové mléko
Mangová omáčka
Rybí omáčka (tuhle věc musíte překonat)
Limetka

tom-kha-gai-thai-coconut-soupNejzásadnější je připravit si opravdu silný chuťově vyvážený vývar! Dejte vařit litr vody, do něj pár kostek zeleninového bujónu podle chuti a vložte hrst plátků Galangalu, či zázvoru, hrst na plátky nakrájené citronové trávy, koriandrovou nať. Nechte pořádně vyvařit. Po ochutnání musíte cítit životadárnou natrpklou, ale návykovou chuť. Sceďte a dejte opět vařit a přidejte mrkev, papriku, kukuřičky, batátu a plátky žampionů (pro chuť, nejedná se o houbovku!) Poté přidejte dvě polévkové lžíce Curry pasty. Tady strašně záleží na tom, jak moc pikantní polévku chcete mít. Já pastou moc nešetřím, platí pravidlo "Kdo chtěl víc, nemá nic", ale nesmíme zapomenout, že silnou chuť později zjemníme cca dalším litrem kokosového mléka. Pak přidejte lžíci burákového másla, tady opět pozor ať to nepřeženete, buráky jsou hodně chuťově výrazné! Je na čase přidat ono kokosové mléko a polévkovou lžíci rybí omáčky. Pokud vaříte pro vegetariány, tak jim o ní neříkejte, zbytečně je připravíte o dokonalost vyvážených chutí! Na závěr cca dvě polévkové lžíce mangové omáčky, ale tady už se musí hodně ochutnávat, abyste dosáhli té správné sladko-kyselo jemné chuti.
Nakonec přidáme nasekaný květ koriandru a pár kapek limetky a můžeme servírovat!
Kdo rád kuřecí maso, dejte kousky do polévky až tak 5-7 minut před koncem, ale mně osobně to přijde až zbytečný.

Tak Vám přeju moc, aby se Vám polévka povedla a hlavně aby Vám chutnala! Jakékoliv rady rád zodpovím přes mail, či facebook.

text: Radek Tomášek
www.clouclub.cz 
www.indykmbl.com

zavřít