Honza Křížek: Další trhák!

Vydáno 14.07.2011 | autor: redakce

Další díl exkluzivního blogu na iREPORT.cz. Tentokrát od frontmana skupiny Blue Effect Honzy Křížka o trháku, který vtrhl na divadelní prkna!

Honza Křížek: Další trhák! Honza Křížek: Další trhák!


rock_blog
trhk 2
Už jsem tu, tuším, že jednou, o projektu Dua Egon - TRHÁK psal.

Pro neznabohy zvopáknu, že jistí Jirka Zemánek a Fenek Steiner jezdili kapelovou dodávkou folkrockové formace Ohnout, a tak dlouho a do zblbnutí si v ní přehrávali Smoljakovo - Svěrákův hudební film Trhák (1980), až jim z toho jednoho dne jeblo v kulkách a rozhodli se vzdát tomuto monstr-dílu hold.

Dali do kupy partu více, či méně vyšinutých kamarádů-hudebníků-zpěváků, všechny písně z tohoto filmu nacvičili a poté celé dílo vloni na podzim uvedli v prasklém Lucerna Music Baru.

Představte si, že na plátně sledujete původní Trhák a ve chvíli, kdy v něm dojde na hudební číslo, toto přebírá živá kapela. Úlet a hlavně megamoc práce. A troufám si tady tvrdit, že práce dotažený!

Osobně jsem se toho všeho zúčastnil v roli letce, kterou ve filmu ztvárnil Jirka Korn. Nejdříve jsem – neznaje film - dost váhal, teď jsem moc rád, že jsem do toho šel.

Po premiéře v LMB se šlo vše důkladně probrat kamsi do báru, kde režiséra, kterého asi neznáte (takovej malej a hnědej) Zdeňka Suchého napadlo odvézt celou show na festival do Karlových Varů. A taky že jo!

trhk 1Zhruba dva týdny před letošním MFF jsme se sešli v plném počtu, proběhlo pár zkoušek a hurá do Varů!

Jelo se den předem. Generálka byla od půlnoci. Místem konání Městské divadlo. Znovu zapojte vaší mozkovnu a zkuste si představit zhruba dvacet takových zvířat, kterak se na dva dny nastěhují do tak krásného prostoru, jakým bezesporu tento unikát mezi divadly je. Zkouška se protáhla do šesti do rána! Druhý den volala produkce Sucháčovi, zda vůbec představení bude, že se v noci v divadle fetovalo a chlastalo...

Prostě přesně tak, jak to má před takovým aktem být.

Tento večer byl totiž uveden jako pocta Ladislavu Smoljakovi a většina jeho návštěvníků předem absolutně netušila, co od takového projektu může očekávat.

Zhruba 20 min. před představením, kdy jsme nervózně pokuřovali cigára před divadlem, přijel pan Zdeněk Svěrák (nevím, zda ho znáte, ale takovej jakoby českej Sean Connery) a ptal se nás, zda se tu dnes opravdu hraje Trhák, a že ho posílali do úplně jiného divadla. Když nás tam tak viděl postávat v tričkách s emblémem filmu Trhák, evidentně mu to pozvedlo náladu.

A teď to zkusím vzít hopem. Na hip není čas.

trhk 3Představení zahájili Zdeňkové Suchý+Svěrák vzpomínkou na dobu vzniku tohoto dnes již klasického díla české kinematografie.

Karlovarské Městské divadlo bylo zaplněno do posledního fleku. Myslím, že se ten večer povedlo vše tak, jak mělo, drobné chybičky nevyjímaje. Ale především jsme si všichni vysloužili dlouhé stojící ovoce.

Ovšem asi nejsilnějším zážitkem byla návštěva pana Conneryho, pardon, Svěráka po představení v šatně. Byl jsem u toho a mohu zde s plným vědomím a čistým svědomím napsat, že jsem v tu chvíli viděl dojatýho a šťastnýho chlapa.

Těsně, než jsme divadlo opustili, jsem zaslechl nápad zahrát tenhle náš kus v letních kinech.

Kdoví, jak všechno dopadne, zda bude mít DUO TUČEK-ŠLAJS ještě chuť a sílu vytáhnout tuhle sváteční, ale zatraceně nadupanou káru a udělat s ní pár letních vyjížděk po Čechách.

Pes.: HOŠI – DĚKUJEM!

Váš Honza Korn, alias Jirka Křížek
 www.blueeffect.cz
www.rockzone.cz 
zavřít