ROCKBLOG: Mardoša - Marné rady na turné

Vydáno 20.10.2011 | autor: redakce

Další díl exkluzivního blogu na iREPORT.cz. Tentokrát od Mardoši ze skupiny Tata Bojs na téma právě se konajícího turné!

ROCKBLOG: Mardoša - Marné rady na turné ROCKBLOG: Mardoša - Marné rady na turné


164371_10150356169990508_91562030507_16796213_4415089_nTak jsme právě zahájili naše celosvětové turné po České a Slovenské republice. Během něho navštívíme asi dvacet měst. Vymeteme spoustu klubů, pár kulturáků, jednu halu a jednu hospodu. Turné k Ležaté osmičce bude víceméně nekonečné, jak jsme psali v propagačních materiálech, možná o jeden koncert víc nebo míň. V Praze předvedeme šou, jakou si ani já zatím neumím představit. A to hlavně proto, že má prostorově vizuální představivost je o dost menší, než Bublajsovy schopnosti něco takového vymyslet a dotáhnout. Takže já budu na Letné ten nejzvědavější divák! Bohužel na koncertě jsem ke scéně 97% času zády, takže se pak spíš podívám na nějaké reporty. Ale i v těch nejmenších městech a místech budeme mít alespoň část naší scény, co nám prostor a rozpočet dovolí. Světla a zvuk s námi jezdí všude. Z fyziky víme, že světlo cestuje o dost rychleji než zvuk, ale my na sebe čekáme na benzínkách.
Na turné jsme si vytyčili různé cíle. Propagovat desku (když už ne přímo prodej, tak alespoň její holou existenci), pěkně si zahrát, potěšit co nejvíc posluchačů (nebo je alespoň neotrávit), ukázat již zmíněnou šou, vyfotit co nejvíce diváků, zažít nějakou legraci, vidět kus světa. Kromě těchto kapelových, mám ještě jeden soukromý cíl: Vrátit se zdravý domů. A věřím, že alespoň pět se nás v kapele s podobným přáním najde.

Když mluvím o zdraví, nemyslím samozřejmě jen to nepostradatelné zdraví tělesné, ale stejně důležité zdraví duševní. To je na dlouhé šňůře snad ještě napínanější. Prvním příznakem jeho ústupu bývají "hraboši", jak je v kapele nazýváme. To není nic jiného, než že jednomu začne hrabat. A když začne hrabat jednomu, tak se to šíři rychleji než kapénková infekce. Hraboši jsou nejnakažlivější hlodavci!

Existují různé rady, jak si své duševní zdraví na turné chránit. Já například mám jeden skvělý recept: Bang! Pro ty co to neznají, se jedná o vtipnou a svižnou karetní hru pro čtyři až sedm hráčů. Střílečka ve stylu divokého západu. Ale bacha: nikdo neví, kdo je kdo! Kromě šerifa, samozřejmě. Oproti jiným mým oblíbeným stolním hrám jako jsou Business, Carcassone, Scrabble, má Bang! nespornou výhodu úsporného balení. Jeden balíček karet a je to. Na turné ideální. Od roku 2008, kdy jsem si ho koupil, ho vozím v podstatě na všechny koncerty. Vřele doporučuji! U Tata Bojs to má pouze jedinou drobnou nevýhodu: Ještě jsme si ho nikdy na koncertě nezahráli. Nevím proč, ale ani v autě, ani po zvukovce a ani na hotelu se klukům do Bang!u nikdy nechce. A to jim i nabízím, že je nechám vyhrát! Že jim třeba rovnou řeknu, kdo jsem. (Stejně si většinou vytáhnu odpadlíka.) A vyřadím z balíčku dynamit a indiány, aby je při hře nepotkalo nic nepříjemného...

Potíž myslím krom jiného spočívá v nízké znalosti pravidel. Musím přiznat, že i já v nich trochu plavu, což celou věc neusnadňuje. Ale nevzdávám se! Bang! mám stále při sobě a věřím, že jeho čas ještě nastane. To se pak všichni ještě budou divit, jaká je to zábava! To budou chtít jezdit na turné pořád, a to i kdybysme neměli domluvené ani žádné koncerty! 

text: Mardoša
www.tatabojs.cz

mardosatop
zavřít