ROCKBLOG: Když úspěch neodpovídá kvalitě

Vydáno 29.05.2012 | autor: redakce

Další díl exkluzivního blogu na iREPORT.cz. Tentokrát od Jardy Konáše, autora blogu Hudební masakry, kde si bere na paškál nejšílenější interprety na české scéně.

ROCKBLOG: Když úspěch neodpovídá kvalitě ROCKBLOG: Když úspěch neodpovídá kvalitě


rock_blog

vatakVaťák aneb Kabát revivalDlouho jsem se snažil najít odpověď na otázku, v čem vlastně spočívá podivný nepoměr v honorářích za vystoupení. Zatímco většina klubových muzikantů si vydělá na pivo a nový struny, spousta tragédů hrajících cizí písničky z toho má celkem pohodlný živobytí. Odpověď jsem stále nenašel, ale některý věci do sebe během doby, co píšu Hudební masakry, zapadly. Jedno je jistý – Jahody mražený táhnou pořád víc než kdekdo s Anděly na kontě.

Jedno mi hlava nebere. Jak je možný, že si Peter Nagy revival vezme za dvacet minut zpívání na halfplayback stejnou sumu, jakou dělá rozpočet klubový kapely na šňůře? Jak si může zpívající modelka s odfláknutým repertoárem vydělat za jedno vystoupení tolik, kolik je u nás průměrný měsíční plat? Pokud se říká, že fotbal nemá logiku, tak šoubyznys už vůbec ne. Občas si z toho na blogu dělám srandu a potrefený husy se ozvou. Díky tomu jsem získal aspoň představu, jak tihle „hudebníci" uvažují. Většinou je to pořád dokola: „A cos dokázal ty, ty troubo?" nebo „Nejdřív dělej to, co já a pak si povíme."

dara rolins revivalDara Rolins revivalKdyž už se někdo rozepíše trochu víc, jsou si ty příběhy do jednoho podobný. Dotyční se snažili dělat svou vlastní muziku a hráli pro poloprázdný sály. Pak zjistili, že když založí Kabát revival nebo budou na tancovačkách zpívat Heidi Janků, nejen, že jim to vydělá slušný peníze, ale i publikum bude vděčný za každou známou hitovku a o návštěvnost nebude nouze. A tak do toho šli, založili si Kabát revival nebo zpívají po kulturácích Když se načančám. A kluboví hudebníci pro tyhle lidi začali být chudáci, kteří nechápou, jak se muzika dělá, tak po večerech hrajou pro pár kámošů a přes den buší někde ve fabrice.

To mi na tom přijde asi nejhorší, odtržení od reality i ostatních kolegů muzikantů. Holka převlíkající se za Daru Rolins (fakt, tenhle revival existuje) si hraje na hvězdu a pořádá autogramiády. Kabát revival z Plzně vydává dvoj DVD se záznamem jejich turné. Bývalá pornoherečka objíždí kulturáky, kde zpívá Nonstop a po strop naplněný sál s ní.

Všechno jsou to lidé, kteří to zkoušeli s vlastní muzikou, ale neštěkl po nich ani pes. Tak se snížili k menší či větší formě hudební prostituce a najednou mají úspěch. A navíc je to zpívání natolik zabezpečí, že se nemusí vrátit někam ke kase. Kdyby to aspoň vypadalo dobře! Ale kdepak, většinou jde o lacinou kopírku už vypelichaných interpretů, která nestojí za zlámanou grešli. Ale my Češi koupíme všechno, hlavně, že je to, mámo, levný. A tak jdeme a za dvě kila se pak díváme na Michal David revival.

michal david revivalMichal David revivalAby bylo jasno – tohle není závistivý povzdech, že ten má prachy a já nebo mí kamarádi ne. Jen si myslím, že bychom měli peníze utrácet za něco hodnotnějšího. Co je lepší – když si firma pozve za padesát klacků na firemní večírek Těžkej Pokondr revival nebo když tou samou částkou sponzoruje mladý kapele vydání desky? A co myslíte, která varianta většinou vítězí? Možná je snadný sedět za počítačem a nadávat, jak mi občas někdo z postižených interpretů napíše. Ale ještě lehčí je po prvním neúspěchu rezignovat na svou autorskou tvorbu a jít raději na jistotu líbivosti v podobě tisíckrát ohraných písniček.

text: Jarda Konáš, foto: archiv
www.hudebnimasakry.cz
www.facebook.com/hudebnimasakry

michal david revival  kopie 2
zavřít