ROCKBLOG: Who the fuck is Ben Cristovao?

Vydáno 22.02.2013 | autor: redakce

Ben Cristovao. Dle wikipedie zpěvák, tanečník, hudební skladatel, textař a moderátor česko-anglosaského původu. Odkud se ale vlastně vynořil? Všichni si asi vzpomeneme na rok 2009 a soutěž SuperStar, kde Ben skončil na sedmém místě. Nutno říct, že tehdy opravdu mezi všemi soutěžícími vynikal a byl jiný než všichni ti Jendové Bendigové, jestli pamatujete. Ale co bylo dál?

ROCKBLOG: Who the fuck is Ben Cristovao? ROCKBLOG: Who the fuck is Ben Cristovao?


ben_full


















 


BEN CRISTOVAO - TANEČNÍK

Podívejme se na Bena podle popisu na wikipedii. Přiznávám, že vypadá exoticky a že je mi sympatický, ale autora článku na wikipedii bych se moc rád zeptal, co je to ten česko-anglosaský původ. Neumím si pod tím nic představit a cítím se o to ochuzen. Ben je nepochybně velice dobrý tanečník, tančil ve skupině u Yemiho AD, který je (alespoň pro mě, tanečními znalostmi nepolíbeného) nejhvězdnější taneční jméno u nás (tanečníci, pokud to tak není, pusťte se do mě). Ve všech Benových klipech tanec hraje zcela ústřední roli a věřím, že jeho choreografie se pohybuje na vysoké úrovni. Koneckonců obvykle se obklopí i hezkýma holkama, tak co už, žejo.


BEN CRISTOVAO - TEXTAŘ, ZPĚVÁK A HUDEBNÍ SKLADATEL

Přišli jsme na to, že Ben je poměrně schopný tanečník. Jakožto moderátor na rádiu Spin mě sice nikdy ničím nepřekvapil, ale ani vysloveně neurazil. Ovšem textař, zpěvák a hudební skladatel Ben prostě není. Popřípadě chcete-li jinak: je, ale hodně podprůměrný. "Jsi mimozemšťanka, moje marťanka." Dobře, legrace. "Vodka, red bull, cola a havana, tohle budeš pít když na party jdeš s náma." To už je trochu kostrbatý, ne? Ale Ben umí i přitvrdit. "Měli byste ženský vědět, co všechno se může stát, když máte výstřih jako vrata, tak si prostě chceme hrát." Hm. Vítězslav Nezval by záviděl. Ale pořád může být hůř. Naposledy šlo o nepochopitelnou jazykovou perverzí v posledním Benově singlu Bomby. Slovní obrat "jedu bomby" je tím nejhorším, co za poslední dobu někomu vypadlo z úst. Nevím jak vy, ale já jezdím "kým, čím" popřípadě "na kom, čem", ale jet "koho, co", to už chce koule.

ben_report_body1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ben není bohužel ani zpěvák. Možná je schopný rapper, to mu neupírám. Slova umí z jeho úst lítat kadencí větší než velkou. Ovšem sem tam se pokusí v refrénu o náznak melodie a jelikož si bez autotune ani neškrtne, tak ho radši použije tolik, aby to působilo jako cool efekt. A co se hudebního skladatelství týče, je třeba něco dodávat? Tracky mu téměr dvorně produkují The Glowsticks. Některé mají aspoň nějaký (místy) zajímavý beat, ale obvykle postrádám dva ze základních stavebních kamenů hudby. Rytmus máme v podobě beatu, kam se nám poděly harmonie s melodií?

UBAVÍME SE K SMRTI?

Člověk si prostě nakonec musí položit otázku, proč takováhle hudba vůbec vzniká? Je to prosté. Je po ní hlad. Existuje hodně podobně výprodejových interpretů, kteří nemíří nikam výš než "bavit" ostatní. Pravděpodobnost úspěchu: 100%. Pravděpodobnost toho, že přežijete sami sebe: 0%. Nehodnotím. Každý nechť si vybere. Ben je nepochybně spokojený se svým poměrně luxusním životem. Ovšem za tři roky si na něj nevzpomeneme. A pak ho, podobně jako kdysi stejně vyhajpovaného Sámera Issu, budeme akorát potkávat v Chapeau Rouge, zlitého a pod vlivem věcí, které v noční Praze není těžké sehnat, a budou se na něj lepit zoufalé holky, co chtěj' mít na chvíli pocit, že se o ně zajímá (kdysi, trochu a krátkodobě) slavnej kluk. A to mu nepřeju, byla by ho škoda. Talent Ben Cristovao totiž nepochybně má. Akorát ne pěveckej. Bene, vím, že se máš skvěle a je to dobře. Stejně tak je dobře, že je ti u p*dele, že se někomu nelíbíš. Ono kdyby sis měl dělat hlavu ze všech pisálků, tak se z toho zblázníš.

  1. VIDEO: Ben Cristovao obsadil do klipu Bomby kapelu Moja Reč

Na závěr všem doporučuji knihu amerického mediálního teoretika a sociologa Neila Postmana. Jmenuje se Ubavit se k smrti a dozvíte se v ní, jak nebezpečné pro národní kulturu je, když je hodně těch, kteří se jako pasivní obecenstvo nechávají bavit naprosto jednoduchou estrádovou kulturou. Počítač a internet jakožto hlavní médium současnosti upoutává lidi k obrazovkám a cpe do nich pod tlakem povrchní přímočarou zábavu, která sice vychází z umění, ovšem nemá s ním nic společného, respektive nemá hlubší smysl. Lidé tuto zábavu přijímají za standard a nakonec se jí smějí, aniž by ve finále věděli čemu. Nedovolme sami sobě dostat se do téhle fáze, které jsme limitně blízko.{vypnoutlink:Rytmus}



text: Martyn Starý


Kopie - benik

zavřít